$
סטארט-אפים והון סיכון

יזמי ההייטק לא מאמינים שיגיעו לשווי של 100 מיליון דולר

סקר BDO: היזמים יעדיפו תחילה להימנע מאקזיט, אך לא ימהרו לסרב להצעה של 200 מיליון דולר. מנגד, מפתחי המובייל לא מצפים לעוד אקזיט כמו של Waze

מאיר אורבך 16:5628.10.13
השנה הנוכחית כנראה לא תהיה שנת שיא במספר האקזיטים של חברות הייטק ישראליות, אבל היא בהחלט שנה משובחת מבחינת איכות האקזיטים. ב־2013 הצליחה ווייז, חברת הייטק ישראלית שאינה נסחרת, להימכר ביותר ממיליארד דולר, חברת טראסטיר נמכרה בסכום של כ־700 מיליון דולר ליבמ ואינטוסל נמכרה לסיסקו בכ־475 מיליון דולר לאחר שהושקעו בה 6 מיליון דולר בלבד.

לכן מפתיע לראות ש־63% ממשתתפי סקר הסטארט־אפים שנערך עבור "כלכליסט" לא מאמינים שהחברה שלהם תגיע לשווי של יותר מ־100 מיליון דולר בחמש השנים הקרובות, וחלקם אף אינם רואים אותה מגיעה לשווי של 50 מיליון דולר.

 

יניב כהן, BDO: "היזמים לא חושבים שהם צריכים לרוץ ולממש כאשר החברה צעירה ואין לה ערך משמעותי, אבל ככל שהחברה מתקדמת הרעב של היזמים לאקזיט גדל" יניב כהן, BDO: "היזמים לא חושבים שהם צריכים לרוץ ולממש כאשר החברה צעירה ואין לה ערך משמעותי, אבל ככל שהחברה מתקדמת הרעב של היזמים לאקזיט גדל" צילום: עמית שעל

 

הצעירים אופטימיים

 

בסקר, שערכה פירמת רואי החשבון BDO, נשאלו החברות האם המגה־אקזיטים האחרונים יצרו אצלן יכולת איפוק, או שאולי עוררו בהם תשוקה עזה לאקזיט מהיר ורצון לגרוף לכיסם במהירות מאות מיליוני דולרים כמו יזמי טראסטיר, ווייז ואינטוסל.

 

לא מאמינים שיחצו את רף ה-100 מיליון דולר לא מאמינים שיחצו את רף ה-100 מיליון דולר צילום: עמית שעל, אוראל כהן

 

יניב כהן, שותף וראש אשכול פיננסים ב־BDO זיו האפט, אומר שגם בהשוואה לסקרים קודמים ניכרים אופטימיות רבה ומצב רוח חיובי בקרב משקיעים ויזמים. "אנו חשים כיום את האופטימיות הזו לא רק בישראל אלא גם בעולם, וחברות רבות בוחנות הנפקה בימים אלה". גם בישראל החלו כמה חברות לאחרונה בהליכי הנפקה, כאשר ורוניס הגישה ביום שלישי האחרון תשקיף להנפקה בנאסד"ק בניסיון לגייס 100 מיליון דולר, וחברות טכנולוגיה נוספות בוחנות גיוס כיום.

 

ב־BDO מצאו שהאקזיטים לא רק יצרו שורה של מתעשרים חדשים אלא גם אקלים עסקי טוב יותר. "רוב המשיבים רואים השפעה חיובית של האקזיטים על האקלים העסקי, בעיקר בתחומי המובייל וה־IT שבהם היו ההצלחות והמימושים העיקריים של התקופה האחרונה. למרות זאת, בניתוח של היזמים המשיבים על פי שלב החיים שבו נמצאת החברה, אנו רואים ירידה ברמת האופטימיות ככל שמדובר בחברות בשלבי חיים מתקדמים יותר. האופטימיות בולטת במיוחד אצל יזמים צעירים, מה שהולך כמובן היטב עם הגיל וההתלהבות".

 

אנשי המובייל מפוכחים

 

על פי הסקר, מרבית היזמים לא ירוצו אחרי אקזיט בשלבים ראשונים של החברה, אבל כבר לא יסרבו כל כך מהר לאקזיט של 200 מיליון דולר. "היזמים לא חושבים שהם צריכים לרוץ ולממש כאשר החברה שלהם עדיין צעירה ואין לה ערך משמעותי, אבל ככל שהחברה מתקדמת, הרעב של היזמים לאקזיט גדל. מרבית היזמים אינם מאמינים שהם יכולים להקים את צ'ק פוינט הבאה, ולכן רובם מסתפקים באקזיטים של עד 200 מיליון דולר".

 

לדברי כהן, בתחום המובייל בולטת במיוחד ההבנה של היזמים שהסיכוי למימוש ענק אינו גבוה. "היזמים בתחום לא צופים ערך גבוה לחברה. לכן, גם המשקיעים בחברות מובייל צריכים להבין שלמרות האקזיט של ווייז, מדובר בעסקה שאינה מייצגת. רוב היזמים בתחום המובייל מבינים שהחברה שלהם לא תגיע לשווי של מאות מיליונים, אלא אולי של עשרות מיליונים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x