$
הייטק והון סיכון

אודיסי עומדת להימכר לחברת התדלוק הגדולה בעולם

מגע הזהב של גולדפינגר: אודיסי, שפורסת על מכונות הדלק מסכי מגע שמושכים לקוחות לחנות הנוחות הצמודה, בדרך להימכר לענקית GVR. "אנשים נכנסים לחנות, או שהם עוצרים לתדלק בתחנה. נגדיל את מספר האנשים שיעשו גם וגם", אומר מנכ"ל החברה הרוכשת, שמעריכה את אודיסי ב-100 מיליון דולר

אסף גלעד 10:4430.01.13

הדקות שבהן אתם ממתינים לתדלוק הרכב בתחנה שוות הרבה כסף: הסטארט-אפ הישראלי אודיסי (Odysii) יכריז היום על גיוס השקעה של מיליוני דולרים במערכת המכירה שפיתח לתחנות דלק, שהגיעה מצד חברת הציוד האלקטרוני למשאבות דלק הגדולה בעולם, GVR.

בשלב הראשון רכשה החברה האמריקאית כ-25% מהחברה תמורת השקעה של מיליוני דולרים, לפי שווי של כ-100 מיליון דולר, אך זוהי רק תחילת הדרך: ל"כלכליסט" נודע כי בכוונת הענקית לרכוש את פעילות אודיסי ולהפוך את המשרד בהרצליה למרכז הפיתוח של החברה בישראל.

 

לפי מקורות בשוק, GVR צפויה להשלים את רכישת כלל החברה במהלך השנתיים הקרובות. מנהלי החברה הישראלית מסרבים להגיב לעניין הרכישה, אך מאשרים קיומה של השקעה מצדה של חברת הענק. בין בעלי המניות בחברה נמצאים עדי אייל (לא מנכ"ל וואן תוכנה) והיזם הסדרתי יאיר גולדפינגר (45% לפני כניסת GVR), והקרנות בנצ'מרק וגיזה (כ-20% כל אחת) שהשקיעו בחברה עד היום כ-15 מיליון דולר.

 

מימין: יאיר גולדפינגר, מרטין גפניוביץ', עדי אייל ואלעד הלפרין מימין: יאיר גולדפינגר, מרטין גפניוביץ', עדי אייל ואלעד הלפרין צילום: עמית שעל

 

מערכת שמנחשת את הלקוח

 

אודיסי הוקמה בידי גולדפינגר ואייל, שמשמש כמנכ"ל אודיסי מאז הקמתה ב-2003. בכיר נוסף בחברה הוא אלעד הלפרין, סמנכ"ל המכירות של אודיסי זה שבע שנים. בשנותיה הראשונות פיתחה אודיסי מערכת להפצת תכנים על גבי צגים דיגיטליים גדולים שנתלים במקומות ציבוריים שהותקנה בעיקר בסניפי בנק. אך המשבר בבנקים ומהפכת הטאבלטים של 2010, עם היציבות המרשימה שהפגין ענף הדלק וחנויות הנוחות, גרמו לחברה לשנות את המודל האסטרטגי שלה. בשנים האחרונות פיתחה מתחת לרדאר מערכת מסוג אחר לחלוטין שנועדה לפתור בעיה כמעט מובנת מאליה: זמן ההמתנה האבוד בזמן התדלוק.

 

 

גולדפינגר ואייל זיהו את השהות של מספר הדקות שבין העברת כרטיס האשראי בזמן התדלוק העצמי בתחנות הדלק ועד סיום פעולת המשאבה, כדי לכוון אליה את הטכנולוגיה שלהם, ולנסות להציע ללקוח דילים בחנות הנוחות שבתחנה. המערכת החדשה, שמציעה למתדלקים כוס קפה, סנדביץ', סיגריות או מגבונים לחים בזמן התדלוק על גבי מסך מגע, תפסה את עיניו של תאגיד הענק, שיחל בקרוב בהתקנת המסכים הדיגיטליים של אודיסי בארה"ב, סין, ישראל, אירופה ודרום אמריקה. בארה"ב נחשבת GVR לחברת ציוד משאבות הדלק המובילה, עם 60% מהשוק.

 

מאחורי המערכת הזו עומדת רשת מתוחכמת של נוסחאות מתמטיות מורכבות שנועדו לנחש מה בעצם רוצה הלקוח שעומד מול המשאבה ולנבא מה יהיה הדיל שיגרום לו לא רק לתדלק, אלא גם לגשת לחנות הנוחות הסמוכה. "ליבת המערכת מתמקדת בפילוח הלקוח", הסביר גולדפינגר ל"כלכליסט".

 

"אנחנו לא יודעים מיהו הלקוח - הוא משלם באשראי ובמזומן ואין לנו אפשרות לדעת מיהו. אבל אנחנו חייבים להציע לו דיל בזמן אמת תוך כדי שהוא ממתין. לשם כך אנחנו מביאים בחשבון פרמטרים רבים אחרים שיכולים להשפיע עליו: מזג האוויר בחוץ, עומס התנועה בכבישים, המוצרים הפופולריים ביותר באותו יום או בכלל, המלאי שקיים בחנות הסמוכה והשעה ביממה. על סמך כל אלה אנחנו משדרים לו המלצה למסך המגע על המשאבה, או לאפליקציה של רשת חנויות הנוחות שמותקנת על הסמארטפון שלו". כך, למשל, ביום חם תציע המערכת משקה קר, בשעות הבוקר תמליץ על דיל לקפה ובשעות הצהריים על כריך.

 

הכנסה של 200 דולר מכל משאבה

 

GVR, השולטת בשוק הציוד האלקטרוני למשאבות הדלק בעולם, היא חברת ענק שמכניסה מיליארד דולר בשנה ושווייה מוערך במיליארדים. היא חברה בת של תאגיד הענק האמריקאי Danaher, אחד התאגידים התעשייתיים הגדולים, הנסחר בניו יורק בשווי של 42 מיליארד דולר.

 

לתפוס את הלקוח כשהוא מתדלק. אודיסי לתפוס את הלקוח כשהוא מתדלק. אודיסי צילום: בלומברג

 

מנכ"ל GVR, מרטין גפניוביץ', המסייר בימים אלה בישראל, מסביר ל"כלכליסט" כי לאחר פיילוט שערך עם אודיסי, גילה כי התרומה של המערכת למכירות בחנויות הנוחות יכולה לנוע בין 3% ל-5%. "לקוחות או שהם מגיעים לתדלק בתחנה או שהם נכנסים לחנות. למעשה, 70% מהמתדלקים לא נכנסים כלל לחנויות. אנחנו רוצים להגדיל את מספר האנשים שיעשו גם וגם".

 

בכוונת GVR ואודיסי להתחיל בהתקנת מערכת ההמלצות כבר השנה בארצות הברית ברשת חנויות הנוחות MAPCO בבעלות דלק ארה"ב של יצחק תשובה, ברשת אלון ארה"ב בבעלות דודי ויסמן, וכן להתקין אותן ברשתות Murphy's ו-Tedeschi.

 

בארה"ב שוק התדלוק כולל כ-2 מיליון משאבות הפרוסות בכ-150 אלף תחנות דלק. לפי ההערכה, כל משאבה יכולה לגלגל כ-200 דולר בחודש, כך שבשלב הראשון השוק הפוטנציאלי מוערך ב-400 מיליון דולר לפחות.

 

מאז שהקים את ICQ פנה גולדפינגר להקים חברות רבות, בהן דוטומי, קומפוזיה, אודיסי וכן את חברת מועדוני הלקוחות אפקארד שנחשפה ב"כלכליסט" בחודש שעבר. כל אלה הן לכאורה חברות נפרדות, אך לכולן קו משותף אחד והוא החיפוש אחר טעמו של הלקוח הפוטנציאלי באמצעות מערכות בינה עסקית.

 

"המערכת של אודיסי שונה בהרבה מובנים ממה שפיתחנו בדוטומי או אפילו בקומפוזיה (שפיתחה תוכנה לייעול העבודה במרכזי שירות - א"ג)", אומר גולדפינגר. "במקרה של תחנות דלק, הלקוח איננו מחובר אונליין, ואנחנו צריכים לשער מה כדאי להציע לו על בסיס פרמטרים שלא קשורים אליו אלא על בסיס טרנדים או מזג האוויר. באודיסי האתגר שלנו הוא שונה לחלוטין: אנחנו מנסים לנבא את העתיד, מה יעדיף הלקוח, בזמן אמת ותוך משאבי מחשוב מוגבלים בשטח".
בטל שלח
    לכל התגובות
    x