$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי: גוגל פגעה בפרטיות שלכם? שתשלם

בבריטניה גוגל עומדת בפני כאב ראש רציני, טרול פטנטים לא מצליח להעלים את עגלת המכירות מכל האינטרנט, והאפיפיור מגייס משתמשים חדשים לטוויטר למסע צלב נגד אתאיסטים

יוסי גורביץ 11:4228.01.13

עוד יום, עוד תביעה נגד גוגל

 

חלק מכם עשויים לזכור שגוגל נקטה בתרגיל מסריח לפני כשנתיים: למרות שברירת המחדל של הפרטיות באייפון אמרה שהמשתמש לא רוצה שיעקבו אחריו ברשת, גוגל שתלה עוגיה באייפון ששינתה את ההגדרות ללא ידיעת המשתמש או הסכמתו. גוגל טענה אז שזה היה לטובת המשתמש, כי גוגל יודעת טוב יותר ממנו מה הוא צריך.

 

הרגולטורים האמריקאים סגרו גם את התיק הזה כנגד גוגל באיזה "נו נו נו," מה שלא מפתיע בהתחשב בכך שהממשל האמריקאי חושב שהכלכלה הדיגיטלית נוסח גוגל חשובה יותר מהפרטיות של המשתמש. אבל באירופה נוטים לחשוב אחרת, וגוגל הסתבכה קשות בבריטניה.

  

עד כה, לפחות עשרה בריטים הודיעו על הצטרפותם לתביעה יצוגית כנגד גוגל בפרשה, ועשרות משתמשים נוספים שוקלים את הצטרפותם. סך כל הנפגעים בבריטניה עומד, על פי ההערכות, על כ-10 מיליון. רובם, מטבע הדברים, לא יודעים שהם נפגעו ולא יודעים שיש הליך משפטי נגד גוגל, אבל עוכרי הדין שמארגנים את התביעה היצוגית כבר ידאגו שהם ידעו. 

 

הסכומים עשויים להיות גדולים, בהתחשב בכך שגוגל פגעה במספר גדול של משתמשים. אומנם משתמשי אייפון, ככה שהם פחות נחשבים, אבל עדיין. אחת התובעות, שלרוע מזלה של גוגל היא מומחית בתחום הפרטיות, האשימה את גוגל ב-stalking. והיא לא עוצרת שם: כשגוגל סגרה את התיק בארצות הברית, היא טענה שהיא לא שמרה שום מידע אישי. כחלק מהתביעה הבריטית, גוגל נדרשת כעת לחשוף בדיוק, אבל בדיוק, איזה מידע היא אספה ומה היא שמרה. זה יכול להתפתח לשערורייה דומה לזו של מכוניות הסטריט וויו.

 

פוף, היה טרול

 

אם יש דבר מאוס בתחום הטכנולוגיה, אפילו יותר מפנאפלים, הרי אלה טרולי פטנטים: חברות שרכשו איזה פטנט מעורפל שבדרך כלל גם הן עצמן לא מבינות, לא מייצרות דבר, אבל משתמשות בו כדי לסחוט אנשים שכן מייצרים דברים.

 

טרול כזה נחשף לאחרונה ולשם שינוי גם משלם את המחיר -  Soverain Software. האתר של החברה העמיד פנים שמדובר בחברה לגיטימית שמוכרת מוצרי תוכנה. היו לה פטנטים שלטענתה ישימים על האייקון המוכר באתרי הקניות של עגלת קניות. היא אפילו הצליחה לתבוע בהצלחה כמה חברות, והציאה למשל להוציא 18 מיליון דולר מ-Victoria's Secret.

 

אבל, החברה עשתה טעות כשתבעה את Newegg - אתר הג'דגטים והחומרה האהוב. לאתר הקניות יש אסטרטגיה: הם לא מתפשרים עם טרולי פטנטים, אף פעם והם תמיד הולכים לבית המשפט. זה מרתיע את רוב הטרולים, שהטקטיקה שלהם היא לרוב לנסות לסחוט את כל מי שאפשר: שלם לנו סכום גדול כדי שלא תצטרכו לשלם סכום גדול יותר בבתי המשפט. הטרולים, כעקרון, לא רוצים להגיע לבית משפט, והם יודעים למה.

 

הנצחון של ניואג היה טוטאלי. לא רק שהתביעה נגדם הושלכה לפח, במהלך התביעה נחשפה העובדה שסובריין מעולם לא מכרה דבר, שהאתר שלה מזויף, ושהוא זויף על ידי עורך הדין של החברה כדי לשוות לה מראה של חברה לגיטימית.

 

הנצחון הזה לקח מעט זמן. המשפט הראשון הסתיים בכך שניואג אולצה לשלם פיצויים לטרול, כשהשופט אפילו לא איפשר לה לנסות לפסול את הפטנטים של סובריין. ניואג לא נשברה, ערערה, והפעם בית המשפט ביטל את שלושת הפטנטים של סובריין. יחד עם הפסיקה הזו עפו מהחלון כל הנצחונות הקודמים של סובריין, ואם יש צדק בעולם, בקרוב מאוד מישהו יגיש בקשה לשלול את רשיון עכירת הדין של מזייף האתר.  

 

בשם האב, הבן וטוויטר

 

דיווחנו לפני מספר שבועות על הציוץ הראשון של האפיפיור. כמו שקרה להרבה אנשים טובים ממנו - שזה פחות או יותר כמעט כל המין האנושי: יוזף ראצינגר מעורב עד צווארו בפרשת החיפוי על כמרים פדופילים ולמעשה, על פי הראיות, ניהל את קמפיין הטיוח – גם הוא התמכר לטוויטר.  

 

 

אז אתם לא מאמינים באלוהים? מה, הכובע הממש גדול שלי לא משכנע אתכם? אז אתם לא מאמינים באלוהים? מה, הכובע הממש גדול שלי לא משכנע אתכם? צילום: shutterstock

 

עכשיו רוצה בנדיקטוס לגייס המוני משתמשים קתולים חדשים. הוא רוצה שהם יגיעו לטוויטר – ולכלי מדיה חברתית אחרים – כדי לנהל מסע צלב עיקש כנגד אתאיסטים. בהתחשב בכך שיש 400 מיליון קתולים בעולם ולפחות חלק מהם יודעים איך להפעיל מחשב, זו יכולה להיות ההצלחה הגדולה ביותר של טוויטר מאז שאופרה ווינפרי השתמשה בו.   

 

כמובן, אם האפיפיור רוצה לנהל מאבק נגד אתאיסטים בטוויטר, נשמח לראות אותו שם. אבל הוא צריך לדעת שהמאבק יהיה נחוש ולעתים מלוכלך, כפי שראוי כשנאבקים בממסד שהתרומה העיקרית שלו לתרבות האנושית בחצי המאה האחרונה היא לחולל בדיחות על פדופיליה.

 

זה יהיה מאבק ראש בראש, הוא לא יהיה מנומס, והמון קתולים ייחשפו לחומר מביך במיוחד. וכמובן, אם רמת הדיון של הקתולי הממוצע דומה לזו של הטוקבקיסט המחומם הישראלי, אז הכנסיה ומאמיניה ייהפכו לבדיחה – כלומר, יותר ממה שהם עכשיו. אם זה אפילו אפשרי. מצד שני, יתכן שיש כאן נסיון ערמומי של הכס הקדוש להפוך את המאמינים לבדיחה, במקום את הכמורה.

 

ורק כדי להכניס את האפיפיור לפרופורציה: לאליל הנוער ג'סטין ביבר יש – בינתיים, על כל פנים – 32 מיליון עוקבים יותר מאשר לבנדיקטוס.

 

קצרצרים

 

1. בטוויטר, בניגוד לממשלות מסוימות במזרח הים התיכון, דווקא חושבים שהתעוררות העמים הערביים היא יותר אביב מאשר חורף, ועל כן החברה פותחת משרד ראשון באזור. הסיבה: מספר המשתמשים שלה במזרח התיכון שילש את עצמו מאז ההתקוממויות של 2011. בינתיים, הפרסום הדיגיטלי הוא תחום לא מפותח באזור, והוא עומד רק על ארבעה אחוזים מכלל שוק הפרסום המקוון העולמי, אבל בטוויטר מביעים אופטימיות וסומכים על השילוב בין אוכלוסיה צעירה, שימוש נרחב בסלולר, והמון-המון מקום להתפתח אליו. תזכורת: מהפכות לא קורות ביומיים. המהפכה הצרפתית נמשכה יותר מעשור, ואת התוצאות שלה הרגישו באמת רק בסוף המאה ה-19 .  הסיפור עוד לא נגמר, למעשה הוא בקושי התחיל, ובטוויטר אופטימיים מספיק כדי לשים כסף על הסיכוי שעוד יהיה כאן טוב.  

 

 

האביב הערבי, עכשיו עם יותר משרדי טוויטר האביב הערבי, עכשיו עם יותר משרדי טוויטר צילום: רויטרס

 

2. בנימה זו, הנה עוד מידע על השימוש שעושים ברשת אילו הנאנקים תחת עול משטר האייטולות. שיעור חריג מקרבם (63%) מעדיפים את שירות המייל של יאהו, והם משתמשים בו הרבה: 18% אפילו משתמשים בו בין שעתיים לארבע שעות מדי יום. השימוש העיקרי (53%) שהם עושים בשירותי גוגל הוא תרגום, שני שלישים חושבים – לגמרי סביר, בהתחשב במקום שבו הם חיים – שצריך להגן על המחשבים שלהם מפני התקפת האקרים, ורק ארבעה אחוזים לא משתמשים בתוכנת אנטי-וירוס. 44% מהאיראנים משלמים עבור קניות ברשת באמצעות כרטיס חיוב, ואם הם היו פותחים אתר, 44% היו פותחים בלוג. בהתאם למסורת ההיסטורית העשירה של סחר בפרס, 33% היו פותחים חנות מקוונת, ו-27% היו פותחים אתר לחברה.  

 

3. ואם כבר יאהו, החברה הודיעה פומבית שגם היא דורשת מכוחות שיטור למיניהם שרוצים גישה לחשבונות המייל או הענן של משתמשיה להגיע אליה עם צו של בית משפט. גוגל הודיעה על דרישה דומה בשבוע שעבר. אף שפרשנויות משפטיות רבות טוענות שניתן לקבל מידע כזה גם ללא צו, הרשויות נרתעות מללחוץ על יאהו בנושא הזה, מהחשש שמא בית משפט אשכרה יצטרך לפסוק בסוגיה. מיקרוסופט, שגם לה יש שירות מייל פופולרי, הוטמייל, נמנעה מלהגיב על הידיעה, כנראה משום שהיא משתפת פעולה עם הרשויות גם ללא צו.  

 

4. מדענים בריטים מצאו שיטה להצפין כמויות עצומות של מידע: לתקוע אותו על פיסה זערורית של DNA. הם הצליחו לקדוד ולדחוף את כל הסונאטות של שייקספיר, כמו גם PDF ונאום קצר של מרטין לותר קינג. החוקרים מעריכים שזה העתיד של אכסון מידע, כמובן בהנחה שמחיר הציוד היקר להחריד שבו הם משתמשים לקודד ולקרוא DNA יירד קצת. תוך כמה זמן, יש מצב שכל הארכיון הלאומי יהיה בתוך מבחנה. יש לקוות שהיא לא תשבר בטעות. 

 

5. בין הצרות הרבות בעולם, הנה צרה מינורית אך מעיקה: ההתנחמדות של אתרים. פייסבוק שואלת אותך איך אתה מרגיש, פיירפוקס מרגיש צורך להודיע לך שהוא נבוך משום שהוא קרס, ובפליקר מודיעים לך כל בוקר איך אומרים "שלום" בשפה אקזוטית אחרת. תפסיקו להיות חברים שלי, אני לא מכיר אתכם וברוב המקרים גם לא רוצה להכיר. אם אתם צריכים חבר, קנו כלב.

 

  

  • "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה השישית)

 

 

  • ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי"
בטל שלח
    לכל התגובות
    x