$
הייטק והון סיכון

ראיון כלכליסט

מנכ"ל IBM ישראל החדש: "מנהל נמדד במה שעשה למען אנשיו"

ריק קפלן, שנכנס לתפקיד במאי השנה, לא ניהל עד אז צוות של מאות עובדי מכירות או אזור גיאוגרפי. בראיון ראשון מאז מינויו, מחמיא קפלן לקודמו מאיר ניסנסון - אך אומר כי בכוונתו "להכניס מומנטום חדש בעסקים כאן"

מאיר אורבך 16:3306.11.12

כאשר מנכ"ל IBM ישראל החדש ריק קפלן נכנס לחדר, קשה שלא לשים לב לנוכחותו. בגובה 2 מטרים, קפלן משקיף מלמעלה על רוב הסובבים אותו. כניסתו של קפלן לתפקיד היתה כנראה הצעד המפתיע ביותר מבחינת IBM, וגם מבחינתו שלו - מאז 1989, עת החל לעבוד ב-IBM, לא ניהל קפלן אזור או צוות של מאות עובדי מכירות.

פעילות המכירות של החברה בישראל החלה כבר ב-1948 ונוהלה ב-17 השנים האחרונות על ידי מאיר ניסנסון, שפרש במאי האחרון והיה אחת הדמויות המזוהות ביותר עם החברה בארץ. הצעד הראשון שעשה קפלן, שחי ב-30 השנים האחרונות בניו יורק, היה ההחלטה שבישראל הוא יעבוד בעברית בלבד, או ישתדל לעשות כך.

 

IBM העולמית נסחרת לפי שווי של 218 מיליארד דולר ומעסיקה יותר מ-433 אלף עובדים ברחבי העולם. בישראל מעסיקה החברה כ-700 אנשים שעובדים בתחומי השיווק, המכירות ואינטגרציית המערכות, לצד מרכזי פיתוח שהקימה לאחר 11 רכישות שביצעה החברה בארץ בשנים האחרונות.

 

ריק קפלן ריק קפלן צילום: עמית שעל

 

ישראל חשובה ל-IBM - ולא רק בגלל המכירות

 

בראיון ראשון מאז כניסתו לתפקיד אמר קפלן שיש בכוונתו לשנות דברים רבים בדרך שהחברה עובדת בארץ. "מאיר ניסנסון עשה כאן עבודה נפלאה, ואני מקווה לעשות כאן שינוי אמיתי ולהכניס מומנטום חדש בעסקים שלנו בישראל. אני חושב שבזכות ההיכרות הגלובלית שלי עם החברה אני יכול להביא לכאן הרבה ערך מוסף שלא היה", אמר ל"כלכליסט".

 

מה הביא אותך לרצות לנהל את IBM ישראל?

"הקירבה שלי לישראל מתחילה עוד מהימים הראשונים שלי כמתנדב בקיבוץ נווה אור, שם הכרתי את אשתי איריס. בעקבות הביקור הקצר, שנמשך שלוש שנים ובמסגרתו אף למדתי מעט כאן, גדלה הקירבה שלי לישראל. כאשר התחלתי להתפתח בתוך החברה ולהיות מעורב בהרבה עסקאות בינלאומיות, חשבתי כיצד ניתן לסייע לישראל".

 

"בעצה אחת עם מאיר, התחלתי לסייע לחברה במסגרת קשרי משרד הביטחון של ישראל מול IBM. לאחר מכן התחלתי לדבר הרבה עם מאיר על החברה כאן ועל עתידה וגם על עתידו, בתקופה שבה הוא היה לקראת סיום תפקידו".

 

"הקרבה שלי לישראל החלה עוד כשהייתי מתנדב בקיבוץ, בו הכרתי את אשתי". קפלן "הקרבה שלי לישראל החלה עוד כשהייתי מתנדב בקיבוץ, בו הכרתי את אשתי". קפלן צילום: עמית שעל

 

"מאיר הציע לי לשקול את התפקיד כאן, ובשיחות שהיו לי עם מנהלי החברה בעולם - לרבות שיחות עם ג'יני רומטי, מנכ"לית ויו"ר IBM העולמית - הם הבהירו לי שזה רעיון מצוין. בשונה ממדינות אחרות, ישראל היא מדינה חשובה לא רק בגלל המכירות שלה. אנחנו מחזיקים בחיפה מרכז מחקר ופיתוח כבר 40 שנה וביצענו כאן 11 רכישות מהותיות. IBM מחזיקה כאן את המרכז העולמי שלה בתחום האחסון, המוביליטי ועוד נושאים. השיחות האלו הבהירו לי שIBM צריכה בישראל מנהל בכיר ברמה העולמית". 

 

מנהל טוב נבחן במה שעשה למען עובדיו

 

קפלן אמנם שירת בשדרה הניהולית הבכירה של החברה ואף היה אחד האנשים הקרובים ביותר לרומטי, אבל את מרבית השנים העביר בתפקידים משפטיים שונים או בייעוץ.

 

מהו הערך המוסף שאתה יכול להביא לחברה, לנוכח העובדה שעד כה לא התנסית בתפקיד כזה?

"אמנם לא ניהלתי צוות מכירות, אבל כבר היה לי צוות בינלאומי של יותר מ-1,000 עובדים ואני מכיר את הלחץ של סוף רבעון ושל התחום. אני מאמין שכל מנהל צריך להיות מודע לעובדות, להבין אותן ואת המצב שבו החברה נמצאת, ואז להביא את השיפוט הטוב ביותר שלו".

 

"ב-IBM יש הרבה עורכי דין שהפכו למנהלים מצליחים מאוד בחברה, כך שאני לא שונה באופן מיוחד. כבר התנסיתי ב-IBM במגוון רחב של תפקידים שאינם רק בעשייה המשפטית. אני חושב שמנהל טוב לא נבחן בהצלחה שלו, אלא במה שהוא עשה למען האנשים מתחתיו ולאן הוא הביא אותם, וכאן אני יודע שיש לי הניסיון הרצוי".

 

השוק הישראלי שונה מהשוק האמריקאי. זה שוק שמתבסס על היכרויות וחברויות מזמן הצבא, ושיתופי פעולה שמבוססים על שנים של עבודה משותפת. אתה חושב שתוכל להיכנס לתוך הקליקה הזו?

"השוק הישראלי אכן מתאפיין באינטימיות ובהיכרות אישית, אבל אני מאמין שאנשים בשוק הזה יכולים להעריך מנהל בכיר ברמה הבינלאומית, שהגיע לישראל לנהל כאן חברה, ויכול לתת להם ערך מוסף מהחברה הגלובלית. על כך אני יכול להעיד מהחודשים שאני כאן. אני רוצה להביא אנשים ומומחיות, ועל זה אני מדבר עם המנהלים בישראל. אי אפשר להסתמך רק על קשרים והיכרויות. אנשים מצפים מ-IBM להביא להם ערך מוסף אמיתי ולא רק שנספק להם חומרה ותוכנה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x