$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי: פייסבוק היא פרסומת. תשאלו את האוסטרלים

רגולטור אוסטרלי קבע שהכללים שחלים על פרסומות יחולו גם על הרשת החברתית הגדולה בעולם, אם לבלוגרית עצורה בוויאטנם מציתה את עצמה וסטיב ווזניאק חושש שהענן יהיה אסון

יוסי גורביץ 15:0106.08.12

אין פרסומות חינם

 

הרגולטור של תעשיית הפרסום באוסטרליה פסק לאחרונה את מה שצריך היה להיות מובן מאליו: פייסבוק היא מדיום פרסומי, לא רק מדיום של תוכן.

 

בסופו של דבר (או בעצם, בתחילתו) פייסבוק היא שירות שמונע על ידי פרסומות. התוכן שאתם מפרסמים באתר אולי מעניין אתכם ואת חבריכם (מצב טוב שלא), אבל לפייסבוק הוא חשוב מסיבה אחת ויחידה: היכולת שלה לשתול פרסומות על אותו תוכן וכלומר להפוך אותו לפרסומת בפני עצמו. זה, אחרי הכל, המודל העסקי שלה. היא הופכת אתכם למוצר.

 

מגיבים הולכים מכות בעמוד של חברה? האחריות היא עליה מגיבים הולכים מכות בעמוד של חברה? האחריות היא עליה איור: ליאב צברי

 

אז אם זה המצב, אומר הרגולטור האוסטרלי, יש להתייחס לתוכן בפייסבוק כאל פרסומות. מה שיכפיף את הרשת החברתית לכללי הפרסום האוסטרליים. בינתיים, הפסיקה הזו מתייחסת רק לעמודים של חברות ומותגים. היא קובעת שהערות שמשאירים "מעריצים" של המותג הן פרסומות לכל דבר - ושהחברות אחראיות לתוכן שלהן.

 

כלומר, אם התוכן הוא גזעני, סקסיסטי או סתם שקרי, לחברה שעל העמוד שלה מתפרסם התוכן הזה יש אחריות להסיר אותו תוך זמן קצר - או שהיא תישא בתוצאות, בין אם מדובר בקנס ובין אם מדובר בהלבנת פנים ציבורית.

 

לעניין עשויות להיות משמעויות מרחיקות לכת עבור החברות שמפעילות את העמודים. אם הן אשכרה יצטרכו להוציא כסף כדי לוודא שכל שטות שכותב מגיב בעמוד שלהן עומדת בכללים, העניין שלהן בעמודים האלה - שעד כה פחות או יותר הכל עבר בהן - יירד משמעותית. בינתיים זו רק החלטה אוסטרלית, אבל סביר שהחלטות דומות יתקבלו במדינות אחרות בחבר העמים הבריטי.

 

כלואים בפייסבוק? חשופים לפרסום פוגעני ותכנים בעייתיים? לא באוסטרליה כלואים בפייסבוק? חשופים לפרסום פוגעני ותכנים בעייתיים? לא באוסטרליה איור: אסף בן ארוש

 

ומי מפסיד מהעניין? פייסבוק, כמובן. החברה ניסתה בחודשים האחרונים לשכנע חברות שהן צריכות עמוד מותג משלהן, כדי לקדם מגע אישי עם המשתמשים. בכלל לא בטוח שזה נכון, אבל עכשיו, כשהחברות גם יהיו אחראיות חוקית למה שכותבים ה"מעריצים" שלהן, הן יצטרכו לבחור באחת משלוש אופציות: לשלם למישהו במשרה מלאה כדי שינטר את העמוד, עם סיכויי כשלון גבוהים; לנטרל את האפשרות של המשתמשים להגיב בעמוד, ואז אין להן בעצם דיאלוג עם הקהל שלהן והעמוד הופך למודעה סטטית; או פשוט לסגור את עמוד הפייסבוק שלהן.

 

עכשיו, ההחלטה של הרגולטור סבירה למדי. אין ארוחות חינם - וגם אין פרסום חינם. רציתם פרסומת? קבלו את האחריות שבאה עם זה. כבר יש תלונות על כך שגולשים לא יוכלו לחלוק מידע באותה הקלות. עם כל הכבוד, פרסומת היא לא "מידע", היא תעמולה. כל הגבלה על הפצתה, בעולם שרווי גם כך במידע פרסומי ושקרי, היא חיובית.

 

עולה בסערה השמימה

 

בלי שנשים יותר מדי לב, המשטר הקומוניסטי בוויאטנם - משטר מתועב כמו כל משטר קומוניסטי אחר, שמשום מה עדיין נהנה מיחסי ציבור חיוביים - כולא בשנים האחרונות בלוגרים ובלוגריות.

 

לאחרונה עצר המשטר שלושה בלוגרים מאתר שנקרא "מועדון העיתונאים החופשים". השלושה צפויים יעמדו למשפט על פי סעיף 88 של החוק הפלילי המקומי, שאוסר על "עיוות האמת, והשמצה של המפלגה והמדינה". עבירה על הסעיף הזה יכולה לגרור 20 שנות מאסר. הרעש שאתם שומעים הוא הריר שניגר מפיהם של כמה חברי כנסת בישראל - ופוגע ברצפה.

 

מדינה מרהיבה, שלטון מדכא מדינה מרהיבה, שלטון מדכא צילום: shutterstock

 

אחת הבלוגריות העצורות היא טא פונג טאן, שוטרת לשעבר שהשתמשה בבלוג שלה ככלי כדי לחשוף את עוולות המשטרה. היא עצורה עד תום ההליכים מאז ספטמבר 2011. עציר אחר, פאן תאן האי, מוחזק מאז אוקטובר 2010, בחשד שחשף אמיתות לא נעימות על כריית חומרים רעילים במדינה; והשלישי, דיו קיי, עורך דין לזכויות אדם, מוחזק במקבילה של מעצר מנהלי מאז 2009.

 

ולא היינו שומעים על שלושתם, אלמלא דאנג תי קים ליינג - אמה של טא פונג טאן - הציתה את עצמה בשבוע שעבר מול משרדי המפלגה בעירה. היא נלקחה לבית החולים במצב אנוש ושם נפטרה מפצעיה. המפלגה הקומוניסטית, כהרגלה, התעללה לא רק בטא פונג טאן אלא גם בבני משפחתה. דאנג תי ניסתה למשוך תשומת לב למצב הזה. ספק אם זה יעזור. אמרו לנו פעם שהרשת תשחרר את כולנו; בינתיים, משטרי הדיכוי לא מתרשמים יותר מדי.

 

האם הענן יביא איתו אסון?

 

"אני חושב שזה יהיה מזעזע" .

 

זה מה שיש לסטיב ווזניאק - המנעטש מבין המייסדים של אפל - להגיד על רעיון הענן. כלומר, על מיקום קבצים ויישומים על שרת מרוחק ולא על הדיסק הקשיח. ווזניאק אמר שהוא צופה שורה של בעיות קשות במהלך חמש השנים הקרובות. "אני רוצה להרגיש שאני מחזיק בעלות על דברים. ככל שנעביר יותר את הכל לרשת, לענן, תהיה לנו פחות שליטה עליו... עם הענן, אתה לא הבעלים של כלום, ויתרת עליו", אמר. 

 

לא מתרשם מן הענן. ווזניאק לא מתרשם מן הענן. ווזניאק צילום: בלומברג

 

מעבר לבעיה של תנאי השימוש, שמכילים לא מעט סעיפים משונים בפני עצמם, המקרה של מאט הונאן, עליו דיווחנו אתמול (א'), הוא הדגמה נאה. המידע של הונאן אוכסן ברובו ככולו בענן. ברגע שההגנות של הענן של אפל נפרצו - באמצעות הונאה של אנשי הצוות של אפל, גם כן "גאונים" - המידע הזה הושמד.

 

מי שרוצה לשמור על המידע שלו, כדאי שישקיע בדיסקי גיבוי ובסיסמאות. לא בטובות שחברה אחרת עושה לו. רק המחשבה על הנזק הפוטנציאלי של מחיקת השרתים של דרופבוקס, לדוגמא, בטעות או כתוצאה מהתקפה של ארגון שוחר רע, צריכה לגרום לכל משתמשיו צמרמורת.  

 

קצרצרים

 

1. מצעדם של הספרים הדיגיטליים ממשיך במרץ: אמזון בריטניה הודיעה ששנתיים אחרי שהקינדל הגיע לבריטניה, מכירות הספרים הדיגיטליים עקפו את אלו של הספרים המודפסים. היא מוכרת כעת 114 ספרים דיגיטליים על כל 100 ספרי דפוס. באמזון הדגישו שהנתונים כוללים גם מכירות ספרים שאין להם מהדורות קינדל, אבל לא ספרי קינדל חינמיים. החברה, שממשיכה להתחמק ממסירת נתונים מדויקים, אמרה שקוראי הקינדל הבריטים קונים כעת בממוצע פי ארבעה יותר ספרים משקנו לפני שרכשו קינדל.

 

"אמא, משעמם לי!" - "משעמם לך? קרא קינדל!" "אמא, משעמם לי!" - "משעמם לך? קרא קינדל!" צילום: בלומברג

 

2. מעקב המוות של RIM נמשך: כמה מתומכי החברה הגוועת מנסים לומר לנו שגם אפל היתה פעם במצב כזה, מיד לפני שסיינט סטיב לקח לידיו את המושכות. עם כל הכבוד, מסביר לנו האנליסט ז'אן-לואי גאסה, להשוואה הזו אין בסיס. יתר על כן, הנסיון האחרון של החברה - להודיע שהיא תהיה מוכנה לאפשר לכל מי שירצה רשיון להשתמש במערכת שלה - נראה כמו פרפור גסיסה. הסיכוי האחרון שלה, לדעתו, הוא להוציא את החברה מהבורסה ולהפוך אותה שוב לחברה פרטית. וגם זה לא צפוי לקרות.

 

3. ה-MPAA, האיגוד של תעשיית הסרטים האמריקאית, לא מתרשם ממאבקו של ריצ'רד או'דווייר הבריטי כנגד הסגרה לארה"ב בשל אישום בכך שהוא קישר לאתרים שהכילו תוכן אסור (כתבנו על הפרשה כאן). מסמך פנימי של הארגון, שהודלף, לועג לאו'דווייר, ללבוש ולמראה שלו, ומתרעם על כך שמייסד ויקיפדיה מתייצב לצידו. המסמך יועד במקור לתומכי הארגון, כדי שיוכלו לשכנע עיתונאים בצדקת המאבק של תאגידי הענק.

 

4. סוקרים בארה"ב מאששים שוב את מה שלמדנו במערכת הבחירות הקודמת: שמספר גדול של צעירים ויתר על הטלפון הקווי ומשתמש אך ורק בסלולר. ויתר על כן, הצעירים האלה נוטים באופן משמעותי לתמוך בדמוקרטים על פני השמרנים. מאחר ועיקר הסקרים מתבצעים באמצעות טלפונים קוויים, המשמעות היא שהם מוטים לימין. ההטיה הזו מתגברת, כשזוכרים ששיחות סלולריות יקרות יותר ושכמה סוקרים מעדיפים לדלג עליהן. מעניין אם יש השפעה כזו גם בישראל.

 

"אז אמרנו שאתה ליברל ששונא את המדינה, כן? בן כמה?" "אז אמרנו שאתה ליברל ששונא את המדינה, כן? בן כמה?" צילום: shutterstock

 

5. לרוע מזלה של סלנה גומז, נערה מניו מקסיקו, יש מפורסתמת (סלבריטאית, בלעז) עם שם דומה. כתוצאה מכך, פייסבוק מסרבת לאפשר לה להשתמש בדף הפייסבוק שלה, בתואנה שהיא מתחזה. זה לא המקרה הראשון: בעבר נחסם אדם תמים בשם מארק צוקרברג, משום שבפייסבוק חשבו שמדובר במתחזה לנוכל שמנהל את החברה. הפתרון הפשוט, כמובן, הוא להצטרף למספר הגדל והולך של אנשים שמשתמשים בשמות בדויים בפייסבוק. 

  

• "דו"ח טכנולוגי" בכל יום בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה השישית)

לטורים הקודמים של "דו"ח טכנולוגי" - dailytech.calcalist.co.il.

ל-RSS של "דו"ח טכנולוגי"

בטל שלח
    לכל התגובות
    x