$
הנפקת פייסבוק

"הציפיות מהנפקת פייסבוק - הגדולות בהיסטוריה"

ברוס אוסט, סמנכ"ל הלקוחות הבינלאומיים בנאסד"ק, אינו חושש מפני בועה ואומר ל"כלכליסט": "יש לנו 90% מהשוק הטכנולוגי, החברות שבחרו להיסחר ב-NYSE מחווירות לעומת גרופון וזינגה"

הראל עילם 11:5815.05.12

ברוס אוסט, סמנכ"ל בנאסד"ק האחראי על הלקוחות הבינלאומיים, לא מהסס להגדיר את הנפקת פייסבוק שצפויה לסוף השבוע כ"מצופה ביותר בהיסטוריה". קרוב ל-120 חברות צפויות להתחיל ולהיסחר השנה בנאסד"ק, בין היתר על רקע העניין שמעוררת הרשת החברתית. "2011 היתה שנה מאוד לא יציבה, והרבה חברות דחו את ההנפקה שלהן", מוסיף אוסט בראיון ל"כלכליסט".  

 

במשך תקופה ארוכה, היה ספק האם פייסבוק אכן עומדת לצאת להנפקה בנאסד"ק, או דווקא בבורסה לניירות ערך הניו יורקית (NYSE). רשתות חברתיות אחרות - לינקדאין ו-RenRen - בחרו דווקא ב-NYSE, ושאלנו את אוסט מה השתנה. 

 

"יש לנו 90% מהשוק הטכנולוגי, מהנפקת יאנדקס ועד גרופון וזינגה", אמר הסמנכ"ל, "החברות האחרות שציינת מחווירות לעומתן. פייסבוק היא פשוט דוגמה לעוד חברה טכנולוגית - אין באמת קטגורייה של חברות 'חברתיות', זאת נישה קטנה מדי. אנשים בוחרים בנאסד"ק כי אנחנו יוצרים צמיחה, ומתאימים להנפקות קטנות וגדולות כאחד".

 

דגלי פייסבוק וארה"ב מחוץ לבניין ג'יי.פי מורגן צ'ייס דגלי פייסבוק וארה"ב מחוץ לבניין ג'יי.פי מורגן צ'ייס צילום: בלומברג

 

למרות העניין הרב סביב הנפקת פייסבוק, אוסט מצא את הזמן להגיע לישראל, לכנס השנתי של אופנהיימר השקעות. הנאסד"ק, הבורסה השנייה בגודלה בעולם אחרי NYSE, אהובה במיוחד על חברות ישראליות: לא פחות מ-59 מהן נסחרות בה, 20% מכל החברות הזרות בנאסד"ק.

 

מה הסיבה שכל כך הרבה חברות ישראליות בוחרות להנפיק בנאסד"ק?

"יש רוח יזמות בישראל, וזה קשור להרבה תעשיות. לנאסד"ק יש קשר מאוד חזק ליזמים, ואנחנו משקיעים בעידודם משלב מאוד מוקדם. זה מוביל לפיתוח טכנולוגיות שבאמת משנות את העולם, משנות את התעשייה שלהן".

 

אבל בעוד שחברות ישראליות ואמריקאיות מצטרפות לשורות הנאסד"ק, לאחרונה אפשר לראות מגמה שבוודאי מדאיגה את אנשי הפיננסים בוול סטריט: ההתחזקות של אתרים לסחר במניות פרטיות, שמאפשרות ליהנות מרוב הפירות של הבורסה – קרי גיוס כסף נזיל במהירות - ללא התהליך הארוך והמסורבל של הנפקה.

 

האם בכלל יש צורך בבורסה בימים אלו, כשהכל הופך דיגיטלי?

 

"אנחנו בהחלט מאמינים שנהיה כאן גם בעתיד. יש מעט מאוד חברות שמככבות באתרי הסחר הפרטיים. הבעיה הייתה שתהליך ההנפקה לא היה קל, אבל לאחרונה הקונגרס פישט מאוד את התהליך. זה יקל על חברות להתקדם הלאה, לעבור הנפקה, ואני מאמין שזה יאזן את המצב מול האתרים הפרטיים. בארצות הברית מבינים היום שאולי הגענו למצב של יותר מדי רגולציה.

 

"בנוסף, ב-9 השנים האחרונות הובלתי הרבה מאוד רכישות בתחום השירות וניהול הלקוחות, שירותים שמספקים ערך מוסף. אנחנו מציעים את כל השירותים האלו ללקוחותינו. אנחנו לא רק עוזרים לחברות לגייס כסף, אלא גם להיות החברה הטובה ביותר שהיא יכולה להיות".

 

אוסט. מעריך את היזמות הישראלית אוסט. מעריך את היזמות הישראלית צילום: עמית שעל

 

האם יש מקום בכלל לרגולציה? למה לא לאפשר לחברות לעבור הנפקה בלחיצת כפתור אחת?

 

"אני עדיין חושב שתמיד יהיה מקום כלשהו לרגולציה. המשקיעים צריכים את זה. אם אתה מסתכל עלינו היום, אנחנו לא יושבים במקום אחד. אבל המשקיעים רוצים סביבה בטוחה. אנחנו מאוד גאים בסטנדרטים הגבוהים שלנו, בתקנות ובמוניטין שלנו, וזה לא ישתנה בקרוב."

 

האם אתה חושב שאנחנו עומדים בפני בועה?

 

"לא. אם אתה מסתכל על גובה הגיוסים והכסף שהחברות מגייסות בהנפקה, אתה רואה שיש עניין במניות, אז אנחנו בטוחים שהשוק עדיין יציב."

בטל שלח
    לכל התגובות
    x