$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי: כלכלת הרשת במדינות המפותחות גדולה מכלכלת קנדה

מחקר חדש של מקינזי מעריך שהיקף כלכלת האינטרנט עמד על 8 טריליון דולר ב-2009. וגם: אפל נגד איגודי עובדים ונגד מפתחים שחושפים פרצות אבטחה

יוסי גורביץ 13:3908.11.11

כמה שווה כלכלת הרשת?

 

שמונה טריליון דולר, על פי ההערכות שפרסמה חברת מקינזי בשבוע שעבר. וזאת אפילו לא הערכה שמתייחסת לכל העולם: היא כוללת רק את מדינות הג'י-8, יחד עם ברזיל, סין, הודו ודרום קוריאה. ההערכה מתייחסת ל-2009, כשדו"ח מקביל בנוגע לישראל שהתפרסם במרץ מעריך את הנתון המקביל אצלנו ב-50 מיליארד שקל.

 

על פי ההערכות של מקינזי, התרומה של הרשת לתמ"ג של המדינות המפותחות – אם כי לא ברור לי באיזה יקום מקביל אפשר להתייחס לסין, שעדיין כפרית ברובה, כ"מפותחת" – עומדת על כ-3.4%, והתרומה שלה לתמ"ג של כלל העולם עומדת על כ-2.9%.

 

הרשת, אומרים במקינזי, היא תעשייה גדולה יותר ממערכת החינוך (3% מהתמ"ג), תקשורת (כנ"ל), חקלאות (2.2% מהתמ"ג), שירותים (2.1%) וכריה (1.7%). אילו כלכלת הרשת היתה מדינה, היא היתה גדולה יותר מהכלכלה של קנדה או ספרד. האמת, במקרה של ספרד זו לא בהכרח מחמאה גדולה כל כך. במדינות הג'י-8 הרשת היתה אחראית בממוצע ל-21% מהצמיחה קודם למשבר הפיננסי.

 

המובילה העולמית בתחום חברות האינטרנט ויזמות רשת היא כמובן ארה"ב, לא מפתיע בהתחשב בכך שעמק הסיליקון שורץ שם, אבל המובילה העולמית בתחום הקניות המקוונות היא דווקא בריטניה. תושביה הוציאו 2,535 דולר בממוצע על קניות מקוונות ב-2009, יותר מפי שניים מהממוצע במדינות המפותחות ופי 1.4 מהאמריקאי הממוצע. סין והודו היו יוצאות דופן: רוב הכלכלה המקוונת שלהן לא נבעה מצריכה מקומית, אלא מייצוא של שירותים.

 

אפל לא רוצה שהעובדים יתאגדו

 

באמצע מאבק חברתי שלא זכור כמוהו כבר שנים בארה"ב, החליטה אפל שזה בדיוק הזמן לערוך קורס רענון למנהלי החנויות שלה, שבמסגרתו יסבירו להם איך להיאבק בנסיונותיהם של עובדים להתאגד.

 

מאחר שמדובר באפל, היא לא הודיעה לעובדים שלה שהיא מתנגדת לקיומו של איגוד – מה שזכותה החוקית לעשות – אלא העדיפה להפיץ את המידע במזכר פנימי שהיה אמור, ובכן, להיות חשאי. המזכר דלף לאתר סינט, ואין ספק שהמשטרה החשאית של אפל (שהעובדים הצמידו לה את הכינוי "גסטאפו") עובדת עכשיו שעות נוספות בנסיון למצוא את מקור הדליפה.

 

עובדי אפל בהשקת האייפד 2. לא כולם מחייכים עובדי אפל בהשקת האייפד 2. לא כולם מחייכים צילום: בלומברג

 

עובדי אפל כבר החלו בנסיונות להתאגד כבר בקיץ, כשהם מציינים שורה של בעיות ביחסה של החברה לעובדיה, בעיקר שכר נמוך לעובדים זמניים. בחברה כנראה חוששים מאוד מהנסיון הזה, שצפוי להעלות את ההוצאות של חנויות אפל, ועל כן החברה הפכה את הקורס למאבק בהתאגדות לקורס חובה, שכל מנהל חנות צריך לקחת.

 

עכשיו, אפל היא החברה עם שווי השוק הגבוה ביותר בעולם והיא יושבת על ערימה גדולה מאוד של כסף. אפשר היה לצפות שחברה כזו תגלה נדיבות כלפי העובדים שהביאו אותה לאיפה שהיא. אבל שוב, צריך לזכור על איזו חברה אנחנו מדברים.

 

ובחדשות אפל אחרות...

 

חשפת פרצה? תגיד שלום לאפסטור

 

אחת האגדות שאפל מפמפמת על עצמה היא שהמוצרים שלה נקיים מתוכנות זדוניות. זה, כמובן, לא המצב. גרסה מודרנית של האגדה אומרת שכיוון שאפל בודקת אישית כל אפליקציה שעוברת את האפסטור שלה, האייפון והאייפד צחים כשלג.

 

גם זה, מסתבר, לא נכון. חוקר האבטחה צ'רלי מילר, שמוכר כמי שבוחן את גבולות האבטחה של מוצרי אפל, הצליח למצוא פרצה קשה במערכת ההפעלה iOS. הוא כתב אפליקציה תמימה למראה, שנכנסה בקלילות לאפסטור. האפליקציה יוצרת קשר עם שרת השייך למילר, ומושכת משם כמה שורות של קוד שמאפשרות לו להשתלט לחלוטין על אייפון: הוא יכול לגנוב את התמונות של המשתמש, להעתיק את אנשי הקשר שלו, לגרום למכשיר לנגן או להשמיע קולות אחרים, או סתם לשנות את פעולתן של אפליקציות אחרות.

 

אילו אפל היתה חברה נורמלית, היא היתה מזמינה את מילר לפגישה ומעניקה לו את המקבילה של שעון זהב, על כך שטרח לחשוף בפומבי פרצה מסוכנת שהאקרים אחרים ודאי זוממים עליה בחשאי. אבל זו אפל. אז היא הסירה את האפליקציה של מילר (שזה הגיוני, כי אחרים יכולים אולי לחגוג עליה), ושללה את זכותו של מילר לפתח לה אפליקציות - שזה סתם טמטום מעורב בנקמנות קטנונית. אם באפל חושבים שאחרי שהם בעטו את מילר אף אחד לא יידע שגם באפסטור יש חורים, כנראה צפויות לה עוד כמה הפתעות.

 

חברות הרשת בסין כורעות ברך

 

אחת האשליות היותר מוצלחות שהמפלגה הקומוניסטית הסינית מוכרת היא שהחברות בסין פועלות בדומה לחברות מערביות – מנכ"ל, חבר מנהלים וכל השאר. כל אלה אמנם קיימים, אחרת ההונאה לא היתה עובדת. אבל בכל חברה סינית יש תא של המפלגה, שהיו"ר והמנכ"ל הם חלק ממנו, והתא הזה הוא שקובע את התנהלותה של החברה. והוא, כמובן, מקבל את ההנחיות שלו מהמפלגה.

 

השלטון בבייג'ינג החליט לפני זמן לא רב שהגיע הזמן להדק עוד יותר את אחיזתו בצווארם של התושבים, ולשנות דרמטית את מפת התקשורת של המדינה. לא עוד תוכניות בידור; במקומן, יקבלו התושבים הרבה יותר חדשות מפלגתיות. לא עוד העמדת פנים של פתיחות ברשת, אלא צנזורה מוחלטת על כל מה שעשוי להיחשב ל"מידע מזיק".

 

מנכ"ל באידו, רובין לי. המפלגה מצנזרת את חברות הרשת - והן מהללות אותה מנכ"ל באידו, רובין לי. המפלגה מצנזרת את חברות הרשת - והן מהללות אותה צילום: בלומברג

 

עכשיו, להחלטה הזו יש משמעויות כלכליות ברורות: חברות מערביות יהססו לעשות עסקים עם מדינה שאפילו מפסיקה להעמיד פנים שהיא לא דיקטטורה. אפשר היה לצפות שהחברות הסיניות יביעו איזושהי התנגדות למדיניות של המפלגה. אחרי הכל, במדינה נורמלית המגזר העסקי זוכה לעצמאות מהממשלה ויש לו כוח – הרבה יותר מדי כוח, בחלק גדול מהמקרים. אבל סין היא לא מדינה נורמלית. היא מדינת-מפלגה.

 

אז שורה של מנכ"לים מעשר חברות סיניות מובילות, ביניהן באידו, עליבאבא ואחרות, התייצבו בשורת המקהלה ושרו את מזמורי המשטר: "לבלום בנחישות את הפצת השמועות ברשת... את הפורנוגרפיה המקוונת... הונאות רשת... ההפצה הבלתי חוקית של מידע מזיק." ואם זאת נראית כמו תעמולה סובייטית מסורתית, זה לא במקרה.

 

קצרצרים

 

אם אתם פעילים מדי בטרשות חברתיות, השירות Klout (שיבוש מכוון של Clout - סטטוס, מעמד) הכרחי לשמירה על אי שפיותכם. הוא ימדוד בכל רגע נתון את ההשפעה המדומיינת שלכם על העולם. הבעיה? ובכן, מדובר בפרצת פרטיות שהיתה גורמת אפילו לפייסבוק להסתחרר, והיא שותה את המידע שלכם כדי ליצור פרופילים של משתמשים שמעולם לא הביעו כל עניין בשירותיה – בהם קטינים. קמה זעקה, ובשירות הסכימו למחוק את הפרופילים של הקטינים – ואפילו, ראה זה פלא, לאפשר למשתמשים למחוק את הפרופילים שלהם-עצמם. כפי שכבר נאמר פעם אחר פעם, אם אתה לא משלם עבור המוצר - אז אתה כנראה המוצר.

 

ואם חשבתם שפריצה לחשבון בפייסבוק זו מכה, ודאי תתעודדו לגלות שחוקרים הצליחו לפרוץ למערכות הממוחשבות של בתי כלא פדרליים ולהשתלט עליהן, מה שאיפשר להם בין השאר לפתוח את דלתות התאים. הסיכון הגדול ביותר כאן, אמרו החוקרים, הוא דווקא לא הימלטות המונית - אלא האפשרות שהפריצה תעזור לאסירים לרצוח אסירים אחרים מבלי שהסוהרים יהיו מודעים לכך. אני מניח שיש לנו מזל שבתי הכלא שלנו עדיין פועלים על פי המודל העות'מני.

 

בית כלא. חוקרים פרצו למערכות הממוחשבות בית כלא. חוקרים פרצו למערכות הממוחשבות צילום: shutterstock

 

רבים מיוצאי צבא ארה"ב מתקשים להסתגל לחיים האזרחיים: רק אחוז מהאמריקאים שירת בצבא, אך ההערכות הן שאחד מכל חמישה מתאבדים בארה"ב בשנים האחרונות היה חייל משוחרר. רבים מהמשוחררים מתמודדים עם בעיית אבטלה חמורה: כ-850 אלף מבוגרי הצבא שגויסו אחרי ה-11 בספטמבר, כ-12% מכלל המשוחררים מאז, מובטלים. על רקע זה הכריזו השבוע גוגל ולינקדאין על יצירת שירותים חדשים, שיקלו על יוצאי הצבא למצוא עבודה. גם הבית הלבן יצא ביוזמה דומה משלו. תזכורת: אם גוגל באמת רוצה לסייע לווטראנים, היא יכולה להפסיק את השימוש בכל מיני תרגילים חשבונאיים כדי לשלם פחות מס. אחריות חברתית מתחילה בתשלום מסים.

 

הספרים הדיגיטליים דוחקים את רגליהם של הספרים הפיזיים, מה שיוצר בעיה מסוימת. מי שקונה דיסקים יכול להעתיק את השירים שעליהם לספריית הנגמ"פ (נגן MP) שלו. את הספרים קשה הרבה יותר להעביר לפורמט דיגיטלי: אין יותר מדי מה לעשות בקשר לספרים שכבר נרכשו, אבל האם לא ראוי שחנויות הספרים ימסרו לך, יחד עם עותק פיזי של ספר חדש, גם קוד שיאפשר הורדה דיגיטלית שלו? כן, המו"לים צפויים לתלוש את שערותיהם. אז?

 

שוד המשחקים הגדול: המשחק החדש ממשפחת Call of Duty, הנקרא Modern Warfare 3, אמור לצאת היום. כמו קודמיו, גם הוא אמור להיות רב מכר. שתי קבוצות של שודדים צרפתים החליטו לעשות את הצעד המתבקש ושדדו, בשתי תקריות נפרדות, משאיות עמוסות בעותקים של המשחק, בשווי משוער כולל של כ-780 אלף יורו. נו, לזה אנחנו קוראים משחק אקשן.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x