$
דו"ח טכנולוגי

דו"ח טכנולוגי: להיחשף לרצח וירטואלי מותר, אבל לעירום אסור?

העליון בארה"ב אמנם פסל חוק נגד מכירת משחקי מחשב אלימים לקטינים, אבל שופט שהתנגד להחלטה מעלה כמה נקודות מעוררות מחשבה. וגם: הגרסה החדשה של מערכת ההפעלה לאייפון ולאייפד תמנע חזרה לגרסאות קודמות ותקשה על פריצת המכשירים

יוסי גורביץ 13:2628.06.11

משחק מסוכן?

 

בית המשפט העליון האמריקאי דחה אמש (ב') ברוב גדול - 2:7 - את טענותיה של מדינת קליפורניה, וביטל את החוק נגד מכירת משחקי מחשב אלימים לקטינים. החוק הנוכחי לא אסר על ילדים לשחק במשחקים כאלה, הוא רק קבע שמכירתם תהיה מלווה בנוכחות של מבוגר, ובכל זאת הוא ייצא מספר החוקים.

 

החלטת השופטים מבוססת על התיקון הראשון לחוקה, שמגן כמעט באופן מוחלט על חופש הביטוי: ההרכב קבע שמשחקי מחשב זכאים להגנה הזו. השופט סטיבן ברייר, אחד משני המתנגדים, לא היה בטוח שזו העמדה הנכונה: אחד ממשחקי המחשב שהובאו בפני בית המשפט, הוא ציין, כללו מצב שבו דמותו של השחקן יורה בברכו של שוטר, שופכת עליו בנזין, מציתה אותו ואז מחסלת אותו בירייה. האם אלה הביטויים, שאל ברייר רטורית, שבית המשפט רוצה להגן עליהם?
גם חוברות הקומיקס נחשבו פעם לסכנה גם חוברות הקומיקס נחשבו פעם לסכנה

 

תשובה נאה לטענה הזו העלה דווקא השופט השמרן עד מאוד אנטונין סקאלה, מעריץ נלהב של סצינות העינויים בסדרה "24", ואדם שמימינו ניצבים ג'ינג'יס חאן והקיר. סקאליה ציין שלאורך ההיסטוריה ניסו מבוגרים לצנזר את הבידור של הצעירים: בתחילת המאה ה-19 ספרוני פשע גרועים נחשבו, הזכיר, לגורמים לירידה ברמת המוסר של הצעירים. אחר כך באו ההתקפות על הרדיו, הטלוויזיה, וכמובן – חוברות הקומיקס. כל אלה, אמר סקאליה, בהחלט זוכים להגנה בחוק. במרומז, הוא מזכיר שההיסטוריה הפריכה את ההיסטריה.

 

לברייר יש, עם זאת, שתי נקודות חזקות. הראשונה: משחקי מחשב אינם שווי ערך לקריאה או צפייה. הללו הם פסיביים, ואילו משחקי מחשב דורשים מהמשתמש לפעול. משחק ממושך מסוגל להשפיע, מעריך ברייר, על התנהגותו של האדם, במיוחד האדם הצעיר: לא במקרה עושה הצבא שימוש ניכר בסימולטורים ממוחשבים. המטרה היא לשנות את החשיבה של השחקן, ולהרגיל אותו לבצע במהירות וביעילות מטלות, תוך הענקת בונוסים על ביצוע מוצלח.

 

נקודה חזקה נוספת של ברייר היא העובדה שבית המשפט כבר קבע - כמו בכל מקום בעולם, פחות או יותר - שאסור למכור תמונות עירום לקטינים. אבל, תוהה ברייר, הפסיקה הנוכחית מתירה למכור לקטינים משחקים שבהם נשים נכבלות וסובלות עינויים ורצח. אז עירום לא, ועינויים וירטואליים כן?

 

אפל נגד המשתמשים, סיבוב 6,743,912

 

אפל ממשיכה במלחמתה נגד זכותם של לקוחותיה לעשות ככל העולה על רוחם במכשירים שרכשו ממנה בכסף מלא: עדכון תוכנה שיגיע ב-iOS5, הגרסה החדשה למערכת ההפעלה הסלולרית, יקשה מאוד על המשתמשים לפרוץ את המכשירים שלהם, או להתקין עליהם גרסה מוקדמת יותר של התוכנה.

 

פריצת מכשירים (Jailbreak) מאפשרת למשתמש הנועז - שמוותר בזאת על האחריות שמגיעה עם הגרוטאה - להריץ על האייפון שלו תוכנות שאינן נושאות חן בעיני אפל ושלא קיבלו את אישורה. זה מצריך ידע מסוים, ואפל מנהלת מלחמה עקבית נגד ההאקרים, כשהיא מקפידה מדי פעם להוציא עדכון גרסה שדופק את המשתמשים שפרצו את המכשיר שלהם.

 

המהלך הנוכחי של אפל לגיטימי למחצה, משום שההסכם הדרקוני שכל משתמש חותם עליו אוסר על פריצה למכשירים, והחברה אף ניסתה לרדוף משפטית אנשים שהסבירו איך לפרוץ אותם. הצד הפחות סימפטי של המהלך הוא שאם התקנת את הגרסה החדשה של מערכת ההפעלה, לא אהבת אותה ורצית לחזור אחורה – ובכן, זה יהיה מסובך הרבה יותר עכשיו, כי סטיב ג'ובס יודע יותר טוב ממך איך הגרוטאה שלך צריכה לפעול. אפל: בוחרים אחרת.

 

אייפון. אי אפשר לחזור אחורה אייפון. אי אפשר לחזור אחורה

 

שמעתי על עובדים ממורמרים, אבל זה קצת מוגזם

 

חאלד שייח', אחד ממייסדי חברת YouSendIt, הודה בבית משפט פדרלי שהוא ניסה לחבל בשרתים שלה, והורשע על פי הודאתו. בית המשפט יגזור את דינו בספטמבר: העונש המקסימלי על כל אחת מארבע העבירות שבהן הורשע עומד על חמש שנות מאסר, והוא גם עומד בפני קנס כבד.

 

שייח' כיהן כמנכ"ל החברה, המתמחה בשליחת קבצים הגדולים מכדי לעבור באימייל, בין הקמתה ב-2004 ועד אוגוסט 2005. אחר כך הוא כיהן כסמנכ"ל הטכנולוגיות של החברה עד סוף 2006, ואז עזב.

 

מכאן העלילה מסתבכת: יותר משנתיים לאחר מכן, בדצמבר 2008, התחיל שייח' לשלוח קבצים לשרתי החברה, שביצעו בפועל התקפת DDoS וניסו להפיל את השרתים. הוא המשיך בהתקפות האלה במשך כחצי שנה. יוסנדאיט איננה שירות זניח: היא פעילה ב-192 מדינות, בהן ישראל, ועל פי החברה יש לה יותר מ-18 מיליון משתמשים.

Yousendit. המנכ"ל לשעבר תקף את השרתים Yousendit. המנכ"ל לשעבר תקף את השרתים

 

 

מה שלא ברור מכל הסיפור, כמו גם מהצהרת התובע הפדרלי, הוא למה לעזאזל עשה שייח' את מה שעשה. ההתקפות דרשו מאמץ והמנכ"ל לשעבר הולך לשלם מחיר כבד על מעשיו, אבל למה? לא ברור. בעבר התפרסם שייח' כשנבעט מהאפסטור של אפל, אחרי שהעלה אליו יותר מ-900 אפליקציות, שאפל הגיעה למסקנה שלרובן אין כל ערך.

 

גוגל תעביר את המידע שלכם למשטרה

 

כל מיני גורמים – סין, שיעול, סין – מאשימים את גוגל בכך שהיא זרוע של הממשל האמריקאי, ושיש לה שיתוף פעולה חשוד למדי עם אחת הסוכנויות האפלות יותר שלו, ה-NSA. עכשיו גוגל עצמה מזכירה, כמדי שנה, שיש לה גם יחסים הדוקים גם עם שאר רשויות החוק האמריקאיות.

 

החברה הודיעה שהיא קיבלה מהרשויות בארה"ב 4,601 בקשות לחשיפת מידע על גולשים במהלך 2010, ושהיא צייתה ל-94% מהבקשות. ארה"ב מובילה בתחום בהפרש ניכר: במקום השני ניצבת ברזיל, עם 1,804 בקשות ושיעור ציות של 76%. המדינה שסוגרת את העשיריה הפותחת בתחום הבקשות היא פולין, שהגישה 272 בקשות. גוגל, מצדה, צייתה רק ל-12% מהן. החברה נוטה לקבל גם בקשות שמציגים גופי האכיפה ביפן, סינגפור ואוסטרליה.

 

לדברי גוגל, היא בודקת כל בקשה לפני שהיא מצייתת לה, כדי לוודא שהיא עומדת בדרישות החוק. כפי שלמדנו בפרשת וויקיליקס, גוגל מעבירה מידע לממשלת ארה"ב גם על אנשים שאינם אזרחים אמריקאים, אך מעצבנים מספיק את הבית הלבן. אגב, בשנה החולפת ענקית האינטרנט לא קיבלה ולו בקשה אחת מסין, ומסיבות מובנות: גוגל כבר לא פועלת שם.

 

לזכות החברה ייאמר שהיא מדווחת על הבקשות שמגיעות אליה מצד הממשלות השונות ועל מידת הציות שלה. חברות אחרות, כמו מיקרוסופט, או פייסבוק, לא מגיעות אפילו למינימום השקיפות הזה.

 

קצרצרים

 

אביב ערבי? בכוויית לא שמעו עליו. משפחת המלוכה המקומית - לא, לא אחת מ-18 המשפחות, משפחת אל סבאח - הודיעה כי היא תעמיד לדין שני צייצני טוויטר שהעזו לפרסם שם ביקורת פוליטית. אחד מהם מתח ביקורת על הטפילים לבית סבאח, והאחר על חבריהם, שליטי בחריין. הסבאחים מגלים עיוורון מרשים לכל מה שקרה בחצי השנה האחרונה, ועכשיו נראה אם העם הכווייתי יגלה סולידריות למתנגדיהם.

 

אם בגוגל קיוו שעל ידי בעיטת אריק שמידט מתפקיד המנכ"ל לתפקיד היו"ר הם יחסכו לעצמם את כאב הראש שנובע מההערות המביכות וחוש ההומור ה, אה, ייחודי שלו, הם טעו. שמידט אמר לאחרונה שהאביב הערבי עלול לגרום לפיקוח נוסף על הרשת. וואלה, אריק, עלית על זה לבד?

 

גוגל והבלאגן בטיוואן: החברה התעלמה מהנחיה של עיריית טאיפיי לאפשר לתושביה הרוכשים אפליקציות להשתמש בהן שבוע חינם, חטפה קנס של מיליון דולר טיוואני - פחות מ-35 אלף דולר, או שתי דקות עבודה של גוגל - והחליטה לאחר מכן להפסיק למכור אפליקציות בטאיפיי, ולהסתפק באפליקציות חינמיות. האם זהו ניסיון לארגן מרד של משתמשים נגד העירייה שלהם, או שבגוגל סתם חטפו ג'ננה?

אובמה. אפוקליפסת רובוטים? הנשיא לא מודאג אובמה. אפוקליפסת רובוטים? הנשיא לא מודאג צילום: בלומברג

 

דיווחנו לפני כשבועיים על החשיפה המביכה של "אמינה", הנערה הגאה מדמשק שהתגלתה כטום מק'מאסטר, גבר סקוטי. מסתבר שמק'מאסטר פשוט לא יודע מתי להפסיק: מישהי הגיבה לפוסט בנושא בבלוג הרדיקלי מונדו-ווייס, וטענה שאנשים סתם יורדים על מק'מאסטר ושהוא בכל זאת הציף נושאים חשובים. בתגובה היה מי שמיהר לגלות שכתובת ה-IP של המלאכית זהה לזו של מק'מאסטר. את ההמשך אתם יכולים לנחש לבד. אגב, נראה שגם ממשלת ישראל משתמשת בשיטות דומות.

 

נשיא ארה"ב ברק אובמה ביקר לאחרונה במפעל רובוטים ידוע, ונשא שם דברים. בין השאר הוא טען שיותר מערכות אוטומטיות יאפשרו למפעלים האמריקאיים להתחרות ביריביהם מחו"ל ולשלם משכורת ראויה לעובדיהם האנושיים, בהנחה שיישארו כאלה בקרוב. אבל החלק החשוב באמת הגיע כשאובמה הבהיר שכמפקד העליון של צבא ארה"ב, שמעסיק כידוע עשרות אלפי רובוטים, חלק מתפקידו הוא לפקוח עין על המכונות – והוא שמח לבשר שהרובוטים שסקר נראים שלווים למדי. ועל זה כבר נאמר, מילים אחרונות מפורסמות.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x