$
סטארט-אפים והון סיכון

משרד האוצר פועל לשינוי מודל המימון של החממות

לפי הצעתו, שבאה לפתור את בעיית החובות התופחים של חברות החממה, הן יחזירו אחוזים מהכנסותיהן במקום את מלוא ההלוואה. החממות הטכנולוגיות ייאלצו להחזיר מיד 67 מיליון שקל

אסף גלעד 11:5224.06.10

נציגי החשב הכללי במשרד האוצר שוקי אורן, המדען הראשי במשרד התמ"ת ונציגים של החממות הטכנולוגיות דנים בימים אלה בהסדר חוב של 67 מיליון שקל שצברו החממות בשנים האחרונות. זאת לאחר שהתברר כי החממות לא יוכלו להחזיר את ההלוואות שקיבלו מהמדינה בזמן שנקבע. החממות התחייבו להחזיר עד סוף 2009 הלוואות בהיקף 81 מיליון שקל, שניתנו ל־31 חברות. בפועל החזירו החממות 14 מיליון שקל שניתנו כהלוואות עבור שש חברות.

 

בשנת 2003 חתמו החממות על הסכם שלפיו יחזירו את ההלוואות בתום שש שנים, אלא שהתברר שמרבית חברות החממה טרם הבשילו לכדי מכירות משמעותיות שייצרו תזרים מזומנים. עד היום העדיפו החממות להשקיע כספים שהניבו חברות בחממה בהמשך פיתוח שלהן ושל חברות אחרות בחממה, במקום להחזיר את ההלוואות ולקבל את מניות החברות מהמדינה.

 

כעת בכוונת האוצר לאלץ את החממות להחזיר במהרה את החוב לאחר מכירה מהירה של חברות. רישיונן של חממות רווחיות שלא ייעתרו לבקשה עשוי להיות שלא מוארך. האוצר מתכוון גם לבטל את מודל ההלוואות לחממות ולהחיל עליהן את מודל התמלוגים, שבו רק חברה מכניסה מחויבת לשתף את המדינה בתמלוגים - בדרך כלל 5% מהכנסותיה. מודל זה נהוג בקרן המו"פ של המדען הראשי, ובמסגרתו מקבלת המדינה מניות בחברות שזוכות למענק.

 

במודל ההלוואות, לעומת זאת, החממה מקבלת את ההלוואות ללא הבחנה בין החברות, והיא מחויבת להחזיר כל הלוואה, ללא קשר למידת הרווחיות של החברות שבהן השקיעה, בדרך כלל בתוך זמן קצוב של שש שנים. מודל התמלוגים עדיף על מודל ההלוואות בכך שהוא מאפשר לחברות אורך נשימה גדול יותר עד הגעה לרווחיות.

 

לדברי גורמים באוצר, "משרד האוצר, המדען הראשי במשרד התמ"ת ומינהלת החממות דנים בימים אלה בהסדר להחזרת חובן של החממות, העומד נכון להיום על כ־70 מיליון שקל. המדינה נחושה בדעתה לפדות את כספי ההלוואה, תוך הגעה לפתרון בונה מול פרויקט החממות, שהוא פרויקט חשוב".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x