$
דו"ח טכנולוגי

טכנולוגי על הבוקר: עדכון - נוקיה מכחישה את הדיווחים על המעבר לאנדרואיד

הגרדיאן דיווח כי ענקית הסלולר תשיק מכשיר המבוסס על מערכת ההפעלה של גוגל - נוקיה מכחישה; המרגל הבריטי שנחשף בגלל הגדרות הפרטיות של אשתו בפייסבוק; משתמשי בריטניה מכניעים ספקית רשת; ופיירפוקס 3.5 רושם 14 מיליון הורדות - בזמן שאקספלורר ממשיך להיחלש

יוסי גורביץ 16:4506.07.09

סיבוב הפרסה של נוקיה

 

באפריל אשתקד הודיעה נוקיה שהיא הולכת להטביע הרבה מאוד כסף – 410 מיליון דולר, פלוס-מינוס – ברכישת סימביאן. היא גם אמרה שהיא תפתח את הקוד של מערכת ההפעלה המבטיחה לקהל, כדי שכל מי שרוצה יוכל לכתוב לה אפליקציות.

 

מאז אפריל 2008 קרו כמה דברים. ראשית, היו מיליונים ואינם עוד. שנית, באוקטובר 2008 יצא הגוגלפון, ואיתו האנדרואיד. קשה לזכור את זה היום, כשכל טכנאי סלולר ופנצ'ר-מאכער של נטבוקים מודיע שבקרוב הוא יוציא משהו מבוסס-אנדרואיד, אבל עד השקתו של הגוגלפון, היתה סקפטיות עמוקה לגבי האפשרות של עצם קיומו. הפיתוח שלו נגרר שנים, ולגוגל יש עבר בעייתי בכל מה שקשור למוצרים שאינם מנוע החיפוש שלה. אבל בסופו של דבר זה קרה, והספקטיות די התאדתה. מול הגן הנעול, המוברח, והמוקף בחפיר עמוס תנינים עם לייזרים בעיניים של האייפון, הציעה גוגל גן פתוח וקסום. הוא אולי נראה פחות טוב, אבל אפשר להתקיים ממנו והוא שלך.

הגוגלפון הראשון, מונע אנדרויד. נוקיה מטפסת על העגלה המנצחת הגוגלפון הראשון, מונע אנדרויד. נוקיה מטפסת על העגלה המנצחת צילום: מייקל אוריל cc-by-sa

 

המשמעות, כמובן, היא שדינוזאור בגודל גוגל דרך על התוכנית העסקית של נוקיה. האנשים שם לא טיפשים – מערכת החינוך בפינלנד היא מהטובות בעולם – והבוקר מדווח הגרדיאן על תפנית פרסה חדה מצד נוקיה. ענקית הסלולר, שארבעה מכל עשרה סלולרים הנמכרים בעולם נושאים את שמה, החליטה להמר על האנדרואיד ועל גוגל, והיא צפויה להציג גוגלפון משלה כבר בספטמבר.

 

מלחמות הסלולר עלו הרגע מדרגה. למעשה, הם הפכו ממלחמה מקומית למלחמת עולם. דיווחים מהחזית ימשיכו להגיע.

 

עדכון: נוקיה הודיעה כי הדיווח בגרדיאן לא היה מבוסס, וכי אין שום תוכניות להשיק מכשירים מבוססי אנדרואיד, ובטח שלא לנטוש את מערכת ההפעלה הסלולרית סימביאן, שהשקיעה בה מיליונים.

 

המרגל, אשתו ו(חוסר) הפרטיות של פייסבוק

 

לשירות החשאי הבריטי יצא מוניטין אימתני, לא לגמרי מוצדק. כן, הם כמעט חיסלו את המפלצת הבולשביקית במרד הגדוד הפיני ההוא, אבל הדגש הוא על "כמעט". כן, בלי המודיעין המדויק שהם סיפקו – תוצר של ההאקינג המופלא ההוא, פריצת האניגמה – סביר הרבה יותר שהגרמנים היו מנצחים במלחמת העולם השנייה. מצד שני, הם היו ספק עיקרי של חפרפרות סובייטיות ואיכות השירות צנחה פלאים אחרי המלחמה.

 

אבל השירות החשאי שלה – Secret Intelligence Service בשמו הרשמי, MI6 בכינוי רשמי פחות, "הפירמה" בפי עובדים זלזלנים ו"השירות החשאי של הוד מלכותה" בפי ג'יימס בונד – תמיד הצליח לשמור על הדרת כבוד מסוימת. אגדות הילכו על מנהיגיו. לא במקרה בונד הוא הסוכן החשאי הפיקטיבי הידוע ביותר, כשג'ורג' סמיילי של ג'ון לה קארה נותן לו פייט צמוד – ולא במקרה יש טענות עקשניות שסמיילי מבוסס על מרגל בכיר אמיתי, מוריס אולדפילד.

 

כל זה עף מהחלון אתמול (א'), כשצהובון בריטי הצליח לשים יד על תמונות לא מחמיאות של ראש השירות המיועד, סר ג'ון סוארז. הצהובון הנ"ל – הדיילי מייל, שבהחלט יכול היה לשמש השראה לפזמון הנושן שאין טעם לנסות לשחד עיתונאי בריטי, משום שאין דבר בזוי שהוא לא יעשה מרצונו החופשי – גם פרסם בעליצות את כתובתו של סר ג'ון, ובאופן כללי סיפק לציבור הקוראים הרבה יותר מדי מידע.

 

ואי אפשר להאשים את המייל בריגול, או בחדירה בלתי מורשית לפרטיות. לא הפעם, על כל פנים. את כל החומר הרימו החברים הטובים ישר מדף הפייסבוק של אחת, ליידי שלי סוארז, אשתו של. הגדרת הפרטיות של הדף של ליידי שלי היתה בדיוק מה שפייסבוק אוהבת – כל עני יבוא ויסעד – והתוצאה היתה העלאת הקריירה של בעלה על טורפדו. הבריטים אוהבים את המרגלים שלהם חשאיים. הרבה יותר קל להתייחס בכובד ראש להערכותיו של הראש כשאתה לא זוכר תמונה לא מחמיאה שלו בבגד ים.

 

גם שיקול הדעת בפרסום פרטים חשאיים ביותר בפייסבוק, איך לומר, לא מעורר אמון. אין להתפלא אם סר ג'ון יכריז בקרוב על יציאתו לחופשת גינון. ואם קבוצה אנונימית תחטוף את מארק צוקרברג ותנטוש אותו על איזה אי שורץ אוכלי אדם שבמקרה עדיין בחבר העמים הבריטי, גם זה לא יהיה מפתיע מדי. לידיעת השפיונים הבכירים שלנו.

 

האח הקטן בועט בביצים

 

תחביב ישראלי ידוע הוא לקטר, במיוחד על חברות סלולר, ספקיות רשת, ושאר עלוקות עם לוגו תאגידי ונטייה להתנחמד אליך שעה שהם שותים בקשית את דמיך, ישירות מחשבון הבנק. כמו מזג האוויר - שאישית אני חושב שמצריך הקמת ועדת חקירה בראשות שופט כדי לברר מי לעזאזל החליט להתנחל במדבר הזה, באיזה חודש הוא קיבל את ההחלטה, ואיזה חומר מעורר הזיות מותר אז ואסור היום הוא לקח - הישראלים לא עושים משהו בנידון.

 

הבריטים דווקא כן. הם אולי מכורים לצהובונים ולתוכניות טלוויזיה שהיו גורמות לכל אומה, פרט ליפן, להסמיק – וגרוע מכך, הן מייצאים אותן – אבל הם יודעים לעמוד על זכויותיהם.

 

יש חברת תקשורת בריטית ו-British Telecom שמה. היא הגודזילה המקומית בתחום הסלולר והרשת, ושולטת באיים הבריטיים בסיבי פלדה עטויי כפפת משי. בשנת 2006, היא התחילה בשיתוף פעולה עם חברת Phorm, במטרה להשיג כמה שיותר פרטים על משתמשיה. זאת, כמובן, כדי שתוכל להתאים להם פרסומות אישיות. פורם השתמשה בטכנולוגיית Deep Packet Inspection, שבודקת את תוכנן של חבילות TCP/IP כשהן בדרכן בין המשתמש לרשת או למשתמש אחר. המשמעות היא ריגול עמוק מאוד.

 

הבריטים העלו קול זעקה גדולה ומרה, החל מאבק גדול וארוך, והבוקר התקבל דיווח שבשקט, נסוגה לה BT מתוכניותיה הזדוניות. רשמית, החברה אומרת שהיא פשוט מעדיפה להשקיע את הכסף ששלשלה לידי פורם בשפצור השירות שלה, במיוחד בשדרוג תשתית הפס הרחב, אבל שלא לייחוס אומרים בכיריה שם לא יכלו לעמוד יותר בעומס המחאה.

 

כשרוצים, אפשר. צריך רק לזכור שאפשר, כשספקיות הסלולר יעלו שוב את דמי השימוש באופן חד צדדי. זה צפוי, אגב, לקרות ממש בקרוב.

 

קרבות עזים בגזרת הדפדפנים

 

לפני כעשור, הסתיימה מלחמת הדפדפנים הראשונה: מיקרוסופט השעינה את כל כובד משקלה על חברה קטנה ושבירה בשם נטסקייפ, וזו קרסה. הדפדפן הפופולרי נטסקייפ נאביגייטור (זוכרים? עם לוגו הגה-הספינה החמוד?) שקע בין הגלים, ואנחנו נשארנו עם אינטרנט אקספלורר.

 

למיקרוסופט היו חמש שנים בערך ליהנות מהנצחון. כדרכם של מנצחים, במיוחד במקרה של ניצחון טוטאלי, היא לא עשתה הרבה. ואז, ב-2004, הגיע פיירפוקס – נטסקייפ שקמה, כעוף החול, מן האפר. ומאז נאלצת מיקרוסופט להיאבק על מקומה בשוק – והיא מאבדת גזרה אחרי גזרה. השנה האחרונה ראתה עלייה גואה בכוחו של פיירפוקס, וגם בזה של הדפדפן של אפל, ספארי. גוגל השיקה גם היא דפדפן משלה, כרום, אבל הוא ממשיך לדשדש באזור האחוז וחצי.

 

בשבוע שעבר הושק פיירפוקס 3.5, והוא רשם חמישה מיליוני הורדות ביממה הראשונה וכ-14 מיליון הורדות בסך הכל. מיקרוסופט עדיין מובילה בתחום, עם נתח שוק של 54.4% - אבל, על פי נתוני StatCounter, היא רשמה ירידה חדה של כ-11.4% מאז חודש מרץ השנה. זו צניחה מדהימה ברבעון אחד. האם האינטרנט אקספלורר 8 יצליח לשנות את המצב? בינתיים הוא עולה – אבל על חשבון גרסאות מוקדמות של האקספלורר.

 

אבל אין רע בלי טוב: עם כל הצניחה הזו, קשה מאד יהיה לטעון שמיקרוסופט מהווה מונופול בשוק הדפדפנים, כפי שהאיחוד האירופי שוקל לעשות.

 

הג'יזספון סובל מחלושעס

 

אתמול (א') דיווחנו על בעיות ההתחממות של האייפון: מסתבר שהוא מכשיר אנין למדי, ולא מוכן להסתובב בטמפרטורות קיצוניות. אם חם לו, הוא נשכב לנוח ועובר לתפקוד חלקי בלבד. הוא לא רק רגיש, הוא גם שברירי. אני נושא איזה סמסונג בן בלי שם כבר כמה שנים, והוא נפל כמה עשרות פעמים, אבל כמו המקבילה של הקלצ'ניקוב (ועל כך בקצרצרים), הוא ממשיך לתפקד כאילו כלום. 20% ממשתמשי האייפון, מצד שני, התלוננו שהמכשיר שלהם נסדק או נשבר. חלק ניכר ממנו עשוי זכוכית, כולל המסך, ונפילה פשוטה יכולה להשבית את הצעצוע.

 

עכשיו מודה אפל בקול ענות חלושה במה שמשתמשים ידעו מזמן: שגם הסוללה לא משהו. הסלולר המפונק לא מצליח לשרוד יום עבודה בלי הטענה מחדש, שאם לא כן הוא יתפגר ויפסיק לתפקד. למרבה הפליאה, הסוללה החדשה חלשה עוד יותר מהסוללה של האייפון שיצא לפני שנתיים, שגם היא לא היתה שפן אנרג'ייזר, וגררה תלונות בלתי פוסקות. מומחים העריכו שאפל העדיפה לחסוך בחיי סוללה כדי ליצור טלפון רזה יותר וחמוד יותר. עוד לא נוצרה הסוללה הרצינית שגם יכולה לשמש כדוגמנית.

 

לאפל יש פתרון: היא ממליצה למשתמשים לנתק את רשת הדור השלישי של האייפון כדי לחסוך בסוללה. דא עקא, שחיבור הרשת הנ"ל הוא הסיבה העיקרית לשימוש באייפון. בקרוב אצלכם.

 

קצרצרים

 

הבטחתי ולכן אקיים: היום יום ההולדת ה-62 של רובה הסער AK-47, הידוע יותר כקלצ'ניקוב או בשם החיבה קלאץ'. אלוהים יודע כמה יחידות של כלי הרצח הזה יוצרו במהלך השנים – עשרות מיליונים, כנראה– וסביר להניח שהוא כלי ההרג הפופולרי ביותר בהיסטוריה. מדובר בחיה רעה, בנויה מכמות שווה של ניסיון רוסי מר ופשטות שמטרתה להיות שמישה לאיכר הנבער ביותר. הממציא, מיכאיל קלצ'ניקוב, ישן טוב בלילה: "מצפוני נקי", הוא אמר, "ייצרתי כלי נשק כדי להגן על ארצי". כשזוכרים שהוא שריד של המלחמה הפטריוטית הגדולה, אותו מרחץ דמים גדול של היטלר וסטאלין, זה נהיה ברור יותר. "היא אוהבת דם, האדמה הרוסית", כתבה אחמטובה. אז והיום.

 

המשטרה הספרדית הצליחה לשבש מזימה הייטקית להפליא של כנופית פושעים: הברחתו מהכלא של ברון סמים באמצעות צפלין (!) מונע בשלט רחוק (!!). מרשים. סביר שיהיה מזה סרט, עם פושע סימפטי יותר וסוף טוב יותר (מבחינתו).

 

בניסיון נואש להיות מחוברת למאמיניה, ניסתה כנסייה ניו יורקית ידועה לשדר את אירועי יום שישי הטוב שלה – שחזור צליבת ישוע - באמצעות טוויטר. מישהו, לא ברור מי, עלה על הערוץ והתחיל לחקות חייל רומאי ("הגלימה שלו שייכת לי"), ומישהו אחר ביצע חיקוי למבוגרים של מאריה מאגדלנה. ככה זה כשמאבדים שליטה על המסר.

 

רשת AOL המידרדרת ניסתה את מזימת-מצליח – דרוש ממישהו תשלום בתואנת שווא; אם ישלם, נהדר, אם לא, תתחיל לסגת – על מישהו שנראה לא מסוכן. היא דרשה ממנו תשלום מבעית – יותר ממאה דולר – עבור שדרוג תיבת דואר שהוא מעולם לא ביקש. אלא שלהפתעתה של החברה, הקורבן המיועד התגלה כעיתונאי מהוול סטריט ג'ורנל, והיא נראית עכשיו כמו ויילי קויוטה אחרי ששמע את ה"מיפ-מיפ" המפורסם.

 

היפנים האלה: מזללת נודלס באחת מערי יפן מעסיקה רובוט כשף. הרובוט לא מבשל את האיטריות, אבל פרט לכך הוא מכין את המנה על פי דרישות הלקוח. כצפוי, המזללה הפכה לפופולרית למדי.

  

· "טכנולוגי על הבוקר" בכל בוקר בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה הרביעית)

· לטורים הקודמים של "טכנולוגי על הבוקר" - dailytech.calcalist.co.il.

· ל-RSS "טכנולוגי על הבוקר" 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x