$
דו"ח טכנולוגי

טכנולוגי על הבוקר: כך תוכלו להציל בלוגר איראני

CNN מודה במייל פנימי בכישלון הסיקור באיראן, בית משפט בריטי מבטל את הזכות לאנונימיות ברשת, גוגל ממשיכה לשתף פעולה עם העריצות הסינית, ובריטניה רוצה לחבר את כל האוכלוסייה לפס רחב עד 2012

יוסי גורביץ 10:1518.06.09

שידורי המהפכה נמשכים

 

המהפכה האיראנית החדשה נכנסת ליומה השישי. היא עדיין יכולה, כמובן, להיכשל: בשלב מסוים עלול המשטר להחליט לבצע טיאננמן משלו. אבל בינתיים, היא נמשכת – תוך שמועות על כך שיחידות צבא סירבו פקודה לפתוח באש על המפגינים.

 

המהפכה נמשכת גם בחזית הרשת. מי שהיתה הגוף החדשותי החשוב ביותר, רשת CNN, התנגדה בעוז למם החדש שפקד את טוויטר, זה של CNNFail. אחד מכוכבי הערוץ, ריק סאנצ'ז, הוא משתמש טוויטר נלהב, והוא נשלח על ידי הדינוזאור לרצות את ההמון הזועם של תומכי התקשורת החדשה. סאנצ'ז עשה כמבוקש ממנו – ואחר כך עשה בדיוק את ההפך, וסיפר לקהל על מייל ששלח להנהלה, שהבהיר לה שהיא מפקששת את העסק. מיד לאחר מכן, לדבריו, החלה CNN לסקר את איראן ביתר רצינות. בטוויטר, אגב, מכחישים שהם פועלים על פי הנחיות מחלקת המדינה, ומתעקשים שקבלת ההחלטות שלהם עצמאית לחלוטין.
לא מוותרים בקלות. מפגין איראני מול המשטרה לא מוותרים בקלות. מפגין איראני מול המשטרה צילום: cc-by-Faramarz Hashemi

 

המשטר החל לנסות להילחם בטוויטר באמצעות טוויטר: להחדיר לזרם הטוויטים מידע מזויף ולעצור כותבי טוויטים. כתוצאה מכך, התבקשו משתמשי טוויטר לסייע למהפכה בדרך פשוטה מאוד: לשנות את הזמן של חשבון טוויטר שלהם לזמן טהראן, ולציין שהם גרים באותה עיר. התוצאה תהיה הצפה שלא תאפשר לשירותי המודיעין האיראנים לברר מי איראני אמיתי ומי לא. עשו את זה; אולי תצילו חיים של בלוגר.

 

מצד שני, יש להיזהר ולא להגזים – לא, למשל, להפיל אתרים של הממשל. איראן, כמו כל חברה מוסלמית, היא חברה פרנואידית מאד. השמועה שהטוויטים מאיראן הם בעצם טוויטים שמגיעים מתל אביב, מגוחכת ככל שתהיה, כבר החלה.

 

המצב הגיע לכדי כך, שמשמרות המהפכה האיראניים – הצבא הפרטי של האייטולות, שחזק יותר מהצבא ה"רגיל" – איימו שכל בלוגר או טוויטר איראני שלא יסיר מיד מידע ש"יוצר מתח", ימצא את עצמו בבעיה. המשבר האמיתי צפוי להגיע מחר, כשהמחנה המזוהה עם מוסאווי יערוך הפגנת ענק עם היציאה מהמסגדים, ויקרא לצאת להפגנות אבל לזכר המפגינים שנרצחו על ידי המשטר.

 

ואם כבר דיברנו על טיאננמן...

 

גוגל, חברת הפרסום שמתיימרת "לא להיות רעה", ממשיכה לשמש ככלבלב של משטר העריצות הסיני. כזכור, המשטר נכנס להיסטריה ערב יום השנה ה-20 לטבח שביצע במפגינים תומכי-חירות, שחל לפני כשבועיים – וגוגל נחלצה לסייע.

 

גולשים סינים שהקישו את המילה "טיאננמן" למנוע החיפוש הפופולרי בעולם קיבלו, בין השלישי ביוני ל-11 בו, הודעת שגיאה: "לא ניתן להציג את התוצאות, משום שהן עשויות להכיל תוכן הנוגד את החוקים והתקנות הרלוונטיות". ביום חמישי שעבר, שבוע לאחר יום השנה, חזרה גוגל להציג את התוכן הרגיל שלה בעת חיפוש כזה בסין: חנויות מקומיות, מאמרים היסטוריים מזויפים היטב, ובכלל – כיף ושיגועים בבייג'ינג.

 

כשנכנסה גוגל לסין, היא טענה – המון זועם הגיע לישיבת ההנהלה, ודרש להסביר איך זה "לא להיות רע" – שיותר טוב שתהיה בסין מאשר שלא תהיה בסין. יותר טוב לסינים, כמובן. בכלל לא בטוח: גוגל מתיימרת לאנדקס ולהפיץ ידע. בפועל, בסין היא מפיצה תעמולה ונכנעת לקו של המשטר. היא לא מסייעת להגעת החירות; היא מסייעת לדיכויה.

 

סביר שהיא לא היתה מעיזה לעשות מה שעשה "מנוע ציד אדם" הסיני בחודש שעבר. המשטר עצר צעירה, דנג יוגי'או, לאחר שדקרה למוות פקיד מפלגה בכיר. השרץ הקטן ניסה לאנוס אותה, אבל היו לו חברים – והם הביאו לכליאתה. הרשת הסינית התפוצצה, המפלגה נבהלה, הטלוויזיה המחוזית נחסמה, הידיעות הגיעו עד בייג'ינג – ומערכת המשפט הסינית זיכתה אותה השבוע מכל אשם.

 

זכות לאנונימיות? אין דבר כזה

 

בית המשפט העליון הבריטי פסק השבוע פסיקה צודקת אך כואבת: הוא סירב לבקשתו של הבלש ריצ'רד הורטון להוציא צו איסור פרסום כנגד הטיימס של לונדון, בקובעו שלבלוגרים אין זכות לאנונימיות. בכך תקע בית המשפט יתד בלבה של אחת ההמצאות המזיקות של הרשת – התפיסה שלכל אחד יש זכות לומר מה שהוא רוצה בלי לעמוד מאחורי דבריו – אך בו זמנית חיסל את אחד הבלוגים המועילים בבריטניה.

 

הורטון, שכתב את הבלוג Night Jack, הוא כאמור בלש, שבבלוגו חשף שורה של צדדים לא מחמיאים של מערכת הצדק הבריטית. הוא זכה להיקף גדול של קוראים והשנה זכה בפרס אורוול הנחשב – בפעם הראשונה שבה התמודד בלוג על הפרס.

 

כל זה לא שכנע את השופט למנוע את פרסום זהותו, והוא ציין בקרירות אך בצדק כי כתיבת בלוג היא פעולה פומבית, וככזה לבלוגר אין זכות להסתיר את זהותו. סוף טוב הכל טוב: הורטון ננזף על ידי היחידה שלו, אך לא פוטר – ועכשיו הוא עובד על ספר.

 

לדחוף את האוכלוסייה למאה ה-21. בכוח, אם צריך

 

משרד התרבות, התקשורת והספורט הבריטי יצא בדו"ח חשוב, "בריטניה הדיגיטלית", המתעד את מצבה של בריטניה בתחום – וקורא לממשלה לוודא שלכל תושב יהיה פס רחב עד 2012, כחלק הכרחי מקיומו בחברה דיגיטלית.

 

זו לא מטרה בלתי אפשרית: רק כ-10% ממשקי הבית בבריטניה נטולים כל חיבור לרשת. הדו"ח מעריך שחיבורם לא ידרוש יותר מ-200 מיליון ליש"ט. יש, כמובן, כאלה שהדו"ח רוצה לנתק: פיראטים משתפי-קבצים. הדו"ח מציין שהתפוקה התרבותית הבריטית היא עצומה, ושהשפעתה על הסצינה התרבותית העולמית חסרת פרופורציה למספר הנמוך של תושבי בריטניה. כדי למנוע פגיעה באומה היוצרת, וכדי להמשיך ולתמרץ את היוצרים, יש להטביע את הפיראטים.

 

במקביל, מצא דו"ח אחר בבריטניה שלכ-11.6 מיליון בריטים אין כישורים בסיסיים בטכנולוגיית המידע, וקרא לממשלה לוודא שלכל אזרח יש אפשרות לרכוש את הכישורים הללו. בין השאר, כנראה בלי לקרוא את מה שהם כותבים, המליצו מחברי הדו"ח לממשלה לפתוח אתר שיאפשר לנטולי כישורים טכנולוגיים ללמד את עצמם. המממ.

 

פוריטניות היא לא רק נחלת אפל

 

מסתבר שגם בתי המשפט האמריקאיים נגועים בה. בפסק דין שנוי במחלוקת, בלשון המעטה, סירב בית משפט פדרלי לערעורים לדון במקרה של אזרח שנידון למאסר בין השאר משום ששיגר את הפנטזיות המיניות שלו למבוגרים אחרים, בהסכמתם.

 

הטיפוס הלא סימפטי במקרה שלנו הוא דווייט וורלי, פדופיל שנתפס עם ערימה של פורנוגרפיה פדופילית וחטף 20 שנות מאסר. אם זה כל מה שהיה קורה שם, סביר להניח שלאף אחד לא היה אכפת יותר מדי. אבל משרד המשפטים האמריקאי תבע את וורלי לא רק על הצילומים הפורנוגרפיים, אלא גם על העובדה שהוא כתב פנטזיה פורנוגרפית המערבת ילדים ושלח אותה לכמה עמיתים, שגם הם ככל הנראה ממתינים בחרדה לדפיקה על הדלת.

 

דא עקא, שעל פי הפסיקה שליחת פנטזיות מיניות במייל לא מוגבלת לפדופיליה: כל סוג של כתיבת בדיון מיני ושליחתו במייל צפוי להביא למאסר. החוק, כמסתבר, מתיר לאזרחים המהוגנים להחזיק ספרות כזו בבית – אבל שיגורה לרשת אסור. אחד השופטים כתב חוות דעת מנומקת, שטענה שהפסיקה מפגרת אחרי המציאות. העסק צפוי להתגלגל בקרוב לבית המשפט העליון. יש לקוות שאובמה יספיק למנות את השופטת שלו עד אז.

 

קצרצרים

 

ואם בתי המשפט האמריקאיים נתקעו בשנות השישים, מס ההכנסה דווקא לא: בקרוב יפסיק הארגון להתייחס לשיחות פרטיות שנערכות בסלולר שהתקבל מטעם המעביד כהטבה שיש להטיל עליה מס. המיסוי התבצע בתוקף חוק מ-1989. במס ההכנסה, עם קצת עידוד מהבית הלבן, חושבים שזה כבר לא רלבנטי.

 

המנכ"ל החדש של מייספייס, אוון ואן נטה, בקושי סגר חודשיים בתפקיד –ופיטר 400 מעובדי הרשת החברתית, שהם כשליש מסך העובדים. הידיעה מגיעה זמן קצר לאחר שמייספייס איבדה את הבכורה בארה"ב לפייסבוק.

 

AMD רצתה לקרוא לאחד המעבדים החדשים שלה קונגו, על שם הנהר הידוע. לרוע המזל, למילה "קונגו" יש מצלול אחר לגמרי היום. היא מקושרת לרצח עם, אונס המוני, שוד, ביזה ובאופן כללי הזוועה שהיא אפריקה. פעילים זועמים שלחו מכתבים זועמים לא פחות, ו-AMD נסוגה באופן צרפתי מהשם החדש.

 

שירות חדש וחביב מציע אפשרות לפסיכולוגיה בגרוש: הכנס לו את שם הטוויטר שלך, והוא יפענח את אישיותך על פי הטוויטים שכתבת. להפעלה אופטימלית, רצוי שתכתוב יותר מ-1,000 ציוצים.

 

 · "טכנולוגי על הבוקר" בכל בוקר בתיבת המייל שלכם. להרשמה לניוזלטר לחצו כאן (ובחרו בתיבה הרביעית)

· לטורים הקודמים של "טכנולוגי על הבוקר" - dailytech.calcalist.co.il.

· ל-RSS "טכנולוגי על הבוקר"

בטל שלח
    לכל התגובות
    x