$
חדשות טכנולוגיה

האם מעבדי המחשב הגיעו לקצה כוחם?

מייסד אינטל, גורדון מור, הניח שכוח החישוב של מעבדי מחשב יכפיל את עצמו כל שנתיים בערך. ועד כה התחזית – הידועה כ"חוק מור" – היתה מדויקת. עכשיו חוקר מטעם יבמ מעריך שהעלייה בכוח החישוב מיצתה את עצמה

יוסי גורביץ 14:1412.04.09
האם מתקרב קיצו של "חוק מור", שקובע שמדי כשנתיים יוכפל כוח החישוב – או, ליתר דיוק, שמדי שנתיים יוכפל מספר הטרנסיסטורים שניתן להתקין על מעגל משולב? חוקר מטעם יבמ, קרל אנדרסון, מעריך שיומו של "חוק מור" קרב. כך מדווח אתר סינט.
עלות המחקר והייצור הופכת שבבים מתקדמים יותר לבעייתיים כלכלית (אילוסטרציה) עלות המחקר והייצור הופכת שבבים מתקדמים יותר לבעייתיים כלכלית (אילוסטרציה) צילום: בלומברג

 

"מור" הוא גורדון מור, לימים אחד ממייסדי אינטל, שטבע את החוק ב-1965. מאז ועד היום, הוכיח "חוק מור" את עצמו, אך להערכת אנדרסון שורה של גורמים יהפכו אותו בקרוב למושג מהעבר. לדברי אנדרסון, תעשיות מצליחות חוות דור או שניים של גידול מעריכי (אקספוננציאלי), שלאחריו הגידול דועך. אנדרסון מעריך כי תעשיית השבבים הגיעה לנקודה זו, וכי אף שכמה שימושים ייחודיים עדיין יצריכו שבבים מהירים יותר, לכלל התעשייה אין עוד צורך בכך.

 

לדבריו, סיבה נוספת לכך היא שעלות ייצור השבבים גדולה כל כך, הן מבחינת המחקר המושקע בהם והן מבחינת המפעלים הנדרשים לייצורם; עלות הבנייה והאחזקה של מפעל שבבים נאמדת במיליוני דולרים.

 

מור עצמו אמר ב-2007 כי להערכתו, בקצב הנוכחי של מזעור השבבים, מזעור נוסף יהיה בלתי אפשרי בתוך 10 עד 15 שנים. מוקדם יותר, ב-1998, אמר כי ייתכן שהחוק הנקרא על שמו הפך לנבואה המגשימה את עצמה, שיצרניות השבבים מתאימות את עצמן אליה כדי שלא להיחשב איטיות מדי.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x