$
אינטרנט

מי יהיה האחראי על האינטרנט?

הנשיא הנבחר של ארה"ב משיב טובה לכלי התקשורת שסייע לניצחונו - האינטרנט. על הפרק: מינוי שר לקידום הטכנולוגיה, שיפוץ תשתיות הגלישה במדינה ואיסור על ספקיות אינטרנט להפריע למשתפי קבצים

יוסי גורביץ 16:3616.11.08

הנשיא הנבחר ברק אובמה יושבע רק בעוד יותר מחודשיים, אבל ברשת התלונות עליו כבר מתחילות: בלוג רכילות ההייטק ואליוואג מחה השבוע על שאובמה לא עדכן את העמוד האישי שלו בטוויטר מאז ליל הבחירות.

 

אבל להוציא את ואליוואג, רבים ממביני העניין בתחום הטכנולוגי מצפים לגדולות ונצורות מהנשיא החדש. הוא מבין את הרשת והיא סייעה משמעותית לניצחונו. היא סייעה לו לגייס סכומי כסף עצומים - בחודש ספטמבר לבדו נתרמו לאובמה ברשת 150 מיליון דולר. יותר מ־3 מיליון אמריקאים תרמו לו 86 דולר בממוצע. 5 מיליון אמריקאים צפו בנאום הניצחון שלו ביוטיוב, ומטה הבחירות שלו הרבה לשלוח הודעות טקסט, בין השאר כדי להזכיר לאנשים היכן הם אמורים להצביע. מאגר המידע של תומכי אובמה כולל פרטים של 10 מיליון אמריקאים ונראה שאובמה מתכוון לשמור על הקשר עם גרעין התמיכה הזה. בשבוע שעבר הקימו אנשיו את האתר change.gov - הפעם הראשונה שבה חילופי נשיאים זכו לאתר משלהם. האתר, שמבוסס על אתר הבית של אובמה, מפרסם עדכונים על ההליכים, מאפשר למעוניינים לשלוח קורות חיים כדי לקבל תפקידים בממשל החדש, ומנהל פורומים של דיונים. ואובמה לא מתכוון לעצור שם.

 

לא שכח את התומכים אחרי הבחירות. אובמה וביידן באתר חילופי השלטון לא שכח את התומכים אחרי הבחירות. אובמה וביידן באתר חילופי השלטון צילום מסך: change.gov

 

שיחות סביב הצג

 

בביקור במשרדי גוגל בשנה שעברה אמר אובמה שכשיהיה נשיא, הוא יחַיֶּה מחדש את המסורת האמריקאית הישנה של "שיחות סביב האח" - שהיה שמם של שידורי רדיו שבועיים של הנשיא הדמוקרטי פרנקלין ד. רוזוולט בשנות השלושים והארבעים. "יהיו לנו 'שיחות סביב האח' בנוסח המאה ה־21", אמר אובמה למנהל בכיר ביוטיוב. "אדבר ישירות אל העם באמצעות שידורי וידיאו, דבר שיאפשר לי לתקשר איתו ישירות ויחזק את הדמוקרטיה והממשלה". כבר במהלך מסע הבחירות העלו אנשי אובמה כ־1,800 סרטונים ליוטיוב. אנשי מקיין העלו רק 350.

 

לא מעוניין לעבור לשירות הציבורי. אריק שמידט, מנכ"ל גוגל לא מעוניין לעבור לשירות הציבורי. אריק שמידט, מנכ"ל גוגל צילום: בלומברג
יומיים אחרי בחירתו הודיע אובמה כי בכוונתו למנות, לראשונה, תפקיד בדרג קבינט של "קצין טכנולוגיה ראשי" - משרה שקיימת בתאגידים רבים. "קצין הטכנולוגיה" יהיה שר הממונה על שיפור יכולות המחשוב בארצות הברית ועל הטמעת המצאות חדשות בכל דרגי הממשל. במטה אובמה בוחנים כעת בזהירות רבה את כל המועמדים האפשריים. האדם הראשון שיכהן בתפקיד יעצב אותו באופן שיורשיו יתקשו לשנות. לא ברור מי יזכה בתפקיד, אבל כבר ברור שזה לא יהיה מנכ"ל גוגל אריק שמידט, שפעל במוצהר לבחירתו של אובמה, ולאחרונה הודיע שהוא לא מעוניין במינוי.

 

אובמה גם חזר והצהיר לאורך הקמפיין שלו על כוונתו להביא לשקיפות רבה יותר בממשלה, כולל העלאתם לרשת של דיוני קבינט ודיונים משרדיים, כמו גם "דיוני בית העיר" - דיונים שישודרו בווידיאו, פתוחים לקהל, שבהם יענו חברי הקבינט על שאלות הגולשים. אובמה אף הצהיר כי בטרם יחתום על חוק, להוציא חקיקת חירום, יאפשר לגולשים להביע את עמדתם במשך חמישה ימים.

 

תשתיות רקובות

 

בשנת 2000 עמדה ארה"ב במקום החמישי בעולם מבחינת חדירת הפס הרחב, אבל בסוף שנות בוש היא הידרדרה למקום ה־19 - מקום אחד אחרי אסטוניה, שלפני פחות משני עשורים עדיין היתה תחת כיבוש סובייטי.

 

לחלקים נרחבים מארה"ב, בעיקר החלקים הכפריים שלה, אין כלל גישה לפס רחב. מהירות הגלישה בפס הרחב הקיים מוגדרת כאטית מאוד - ולא רק בהשוואה ליפן או דרום קוריאה, מדינות מרושתות פר אקסלנס, אלא אף ביחס לצרפת, שמהירות הגלישה הממוצעת בה עולה פי ארבעה על זו שבארה"ב.

 

אובמה מודע לבעיה, שכנראה תעמוד בראש סדר יומו של "קצין הטכנולוגיה הראשי". הוא הציע לקדם את תשתית הפס הרחב בארה"ב באמצעות הטלת מסים ונטילת הלוואות, ואף רצה להשתמש בחלק מהקרן הפדרלית המקדמת תשתית טלפון באזורים הכפריים לשם שיפור תשתיות הפס הרחב. ההצעה צפויה להיתקל בהתנגדות של חברות טלפון מקומיות - אבל לזכות בתמיכה מצד הצרכנים. מאגר המידע של אובמה יסייע לו גם כאן: הממשל מתכוון לשלוח אימיילים לפעיליו, כדי לשכנע אותם לקדם תמיכה בהצעותיו בקהילה שבה הם חיים, לארגן פעולות מקומיות ולהפעיל לחץ על חברי הקונגרס מאזור הבחירה שלהם.

 

ממשל אובמה גם עתיד להתייצב לצד הצרכנים וכנגד ספקיות הגלישה, לאור תמיכתו בגישת "הרשת הניטרלית", שלפיה אסור לספקיות האינטרנט להתערב במעשי הגולשים, ואין להן רשות להגביל תעבורה לאתרים פופולריים או להאט את קצב ההורדה של משתפי קבצים. אחת הספקיות הגדולות, קומקאסט, כבר הודתה שהיא עושה זאת, וכעת היא מערערת על החלטה של סוכנות התקשורת הפדרלית האוסרת עליה להמשיך בכך. ממשל אובמה צפוי לפעול בקונגרס, כדי להפוך את ניטרליות הרשת ממסורת לחוק.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x