$
חדשות האלכוהול

מבחן טעימה: האפיפיור שאהב לשתות

יינות שטונף דו פאפ יוצרו בתחילה עבור האפיפיור קלמנס החמישי, שברח במאה ה־14 לאביניון שבפרובנס. בקבוקים חדשים ממרתפי היקב הגיעו לישראל

שלמה פפירבלט 13:0229.06.08

חבורה של חכמי יין מקומיים התכנסה בימים אלה בתל אביב כדי לטעום כמה בקבוקים חדשים ממרתפי היקב הצרפתי שטו דה בוקסטל המיובאים לארץ, ולחוות דעה עליהם. אבל על מנת לתפוס בזנב סיפורו של היין הזה, יש לחזור הרבה לאחור. אל תחילת המאה ה־14, ובמדויק אל שנת 1309, כאשר על רקע היריבויות הפוליטיות המדממות של התקופה, האפיפיור קלמנס החמישי, הצרפתי במוצאו, חשש לחייו אם יחזור לרומא. הוא החליט להעביר את חצר האפיפיורות מהותיקן אל ארמון רב רושם בעיר אביניון, אשר בפרובנס.

 

שטונף דו פאפ שטונף דו פאפ

בעיבורי העיר זורם נהר הרון, ומעברו השני אזור גבעות פורה. על אחת הגבעות הקים לו קלמנס החמישי טירה נוספת, חדשה, שתהיה סוג של בית קיט בחיק הטבע, ובהיותו חובב יינות מושבע, הביא את טובי הכורמים והייננים לטעת סביב גפנים ולעשות לו יין. 68 שנים חלפו באביניון עד ששבו האפיפיורים לרומא, ומאות שנות היסטוריה נשבו מאז בין הגפנים באזור, אך יוקרתו של היין הזה נותרה כשהיתה, ושמו נוצר את סיפור התחלתו: "שטונף דו פאפ", ובעברית: "הטירה החדשה של האפיפיור".

 

כמה וכמה יקבים חולקים כיום את האזור התחום שבו מאפשר החוק לגדל ענבים עבור היינות הנושאים את התואר שטונף דו פאפ. מדובר ביינות שכל אחד מהאדומים שבהם מבוסס על בלנד של 13 זנים שונים של ענבים (בהם מורבדר, גרנאש, סירה, סינסו, פיקפול, קונואז, פיקרדן ורוסן). פחות ידועים, אך לא פחות נפלאים, הם היינות הלבנים של שטונף דו פאפ. בציר טוב של היין זקוק לעשר שנות התיישנות על מנת להגיע לשיאו, ובצירים מעולים צריכים לפחות 15 שנה.

 

אחד מן הנחשבים והגדולים שביקבים האלה הוא שטו דה בוקסטל (יבוא: שקד), השייך ב־100 השנים האחרונות למשפחת פרין. פייר פרין, בן הדור החמישי לניהול היקב, הגיע לישראל על מנת להציג את היינות ולספר עליהם. הוא איש קצר ונמרץ, בג'ינס, חולצת משבצות ומגפיים, סוג של קאובוי צרפתי, שנולד בצל חביות היין והן כל חייו. טעימה מכמה מהם הוכיחה כי אלה יכולים להיות חיים טובים מאוד.

 

שטונף דו פאפ לבן 2006 - עשוי מ־80% ענבי רוסן, והשאר גרנאש בלאן, ותוספות זעירות של זנים אחרים. רק שליש מהיין התיישן בחביות עץ, והשאר במכלי נירוסטה, על מנת לשמר טעמי פרי. יין בגון קש מוזהב, עם זר ניחוחות עשיר, פרחוני ודבשי, מלאות טובה במגע עם החך וסיומת אנרגטית ומהדהדת. יין בעל יכולת התיישנות טובה ושיאים להמריא אליהם בעתיד. מחיר הבקבוק: 449 שקל.

 

שטונף דו פאפ לבן, גפני רוסן קשישות 2006 - יין מדהים, אלגנטי ומרתק על הלשון, עם ניחוחות מתפרצים של אפרסק לבן, נקטרין בשל, פרחי יסמין ותבלינים. היין, שגונו קש בהיר, שקוף, עשוי על טהרת ענבי רוסן, שמקורן מגפנים בנות עשרות שנים, המניבות רק מעט פרי — אבל איזה פרי! מחיר הבקבוק: 549 שקל.

 

שטונף דו פאפ אדום 2005 - הוא מפגין אדום נוצץ בכוס, עם עטרה סגולה מושכת, ניחוחות טובים של פרי יער שחור ותבלינים. זהו יין מורכב ועשיר, אך רק בתחילת דרכו. תנומה ארוכת שנים בבקבוק תביא אותו למיטבו לקראת סוף העשור הבא. בינתיים, על הלשון, הוא הבטחה גדולה של טעמים מלאים ואיזון נהדר. מחיר הבקבוק: 449 שקל.

 

שטונף דו פאפ ז'אק פרין אדום 2005 - יין העשוי מהטובים שבענבי הכרמים של המשפחה. 60% מורבדר, 20% גרנאש, ושאר 11 הזנים אשר בבלנד. הוא התיישן שנה וחצי בחביות עץ גדולות של 400 ליטר. פירותי מאוד, ניחוח דובדבן, פרי אדום בשל ומגע של משי על הלשון. יין עם עתיד גדול. מחיר הבקבוק: 1,600 שקל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x