ועידת ניו יורק
מנכ"ל בנק לאומי: "מייקל דל ייכנס כמשקיע בקרן הטק שהקמנו"
חנן פרידמן חשף בוועידת ניו יורק של כלכליסט ובנק לאומי כי משקיע ההייטק הידוע נכנס כשותף לקרן בהיקף של 77 מיליון דולר שתממן חברות שמפתחות טכנולוגיות חדשות
היום אנחנו נמצאים בניו יורק, הלב הפועם של המגזר הפיננסי האמריקני. לארה"ב יש מערכת פיננסית מפוארת, שלנו – כישראלים - יש הרבה מה ללמוד ממנה", אמר חנן פרידמן, מנכ"ל בנק לאומי, בוועידת ניו יורק של כלכליסט ובנק לאומי.
עם זאת, למרות שמדובר במערכת הבנקאית הכי מפותחת בעולם, אני חושב שגם אנחנו – בישראל - יכולים להתגאות במערכת הפיננסית שלנו, במיוחד בכל מה שקשור לפיתוח טכנולוגיות מתקדמות וייעול תהליכים.
קחו, לדוגמה, את המדד של יחס היעילות, שמשקף איך חברה מנהלת את המשאבים שלה.
אצלנו, בבנק לאומי, יחס היעילות עומד על פחות מ-30% - היחס הטוב בישראל, וכנראה אחד הטובים בקרב בנקים בעולם. יחס היעילות הממוצע במערכת הבנקאית בישראל הוא 45%. בבנק אוף אמריקה, אחד הבנקים הגדולים בארה"ב, יחס היעילות עומד על 68% - יותר מפי 2 מאשר בנק לאומי.
זה אומר שאם בנק אוף אמריקה היה מצליח להטמיע חדשנות ויעילות כמו בבנק לאומי, רווחיו היו למעלה מפי שניים!!!! אני מניח שהפער האדיר הזה מפתיע רבים מכם.
אבל, עבור ישראלים, זה לא ממש מפתיע. אחת הדרכים המרכזיות שבאמצעותה ארגונים עסקיים יכולים לשפר את יחס היעילות שלהם, היא דרך פיתוח כלים טכנולוגיים מתקדמים שמסייעים לייעל תהליכים ישנים.
ה-DNA של היזם הישראלי הוא תמיד לחשוב איך להפוך תהליכים ליותר יעילים, עם פחות חיכוך – ואשר מבוססים על יכולות דאטה ו-AI מתקדמים.
התרבות הישראלית, שכולנו כל כך גאים בה, מבוססת על יצירתיות אינסופית, יוזמה בלתי מתפשרת, וסירוב לוותר - למרות הקשיים.
כל אלו מייצרים עבור היזמים את האופציה לפתח טכנולוגיות פורצות דרך אשר חוסכות כסף, משפרות את השירות ללקוח, ומאפשרות לנו להאיץ את הפעילות העסקית - עם הרבה פחות הוצאות וסיכונים.
והודות לתרבות הייחודית הזו, אני מאמין שישראל תמשיך להיות מוקד בולט להשקעות מצד משקיעים זרים.
אני יכול לשתף אתכם שמגמה זו רלוונטית לא רק לתעשיית ההיי-טק, אלא גם למגזר הפיננסי, שיודע לאמץ את התרבות הארגונית ואת הטכנולוגיות המתקדמות של סטארט-אפים.
בפועל, אנו בלאומי רואים התעניינות גוברת מצד משקיעים זרים. הם מבינים שהיתרון העסקי והתחרותי שאנו מייצרים באמצעות הטכנולוגיה שלנו, משפר לא רק את יחס היעילות שלנו, אלא גם את היכולת שלנו להמשיך ולהשיג תוצאות כספיות מרשימות בטווח הארוך, תוך צמצום סיכונים – הן סיכוני אשראי והן סיכונים תפעוליים.
אפילו כיום, למרות שישראל עדיין נמצאת בתקופה ביטחונית מתוחה, משקיעים זרים חוזרים לישראל. אנחנו מדברים עם משקיעים מכל העולם ומזהים רצון עז שלהם להשקיע בישראל.
זה בזכות ה-DNA הישראלי, בזכות החדשנות הישראלית, ובזכות החוסן הישראלי. אלו מילים שאני שומע בפתיחה של כל מפגש שלי עם משקיעים זרים.
עדות בולטת להתעניינות זו היא השותפה החדשה שלנו בקרן ההיי-טק שהקמנו לאחרונה. בכנס הטכנולוגיה שקיימנו לפני מספר חודשים, הכרזתי על הקמת קרן בהיקף של 77 מיליון דולר, לציון 77 שנות עצמאות למדינת ישראל. קרן זו תממן חברות שמפתחות טכנולוגיות חדשות.
היום, על במה מכובדת זו, אני שמח לשתף אתכם שמייקל דל, אחד ממשקיעי ההיי-טק הגדולים בעולם, מצטרף אלינו. הקרן, שהוקמה על ידי מייקל ואשתו סוזן, תשקיע בקרן הטכנולוגיה שלנו ותשמש כשותפה שלנו במיזם חשוב זה.
מייקל וסוזן דל הם ידידי אמת של ישראל. הם ציונים שעושים רבות לחיזוקה של מדינת ישראל. אני בטוח שיחד איתם, נסייע באופן משמעותי לתעשיית ההיי-טק הישראלית ונקדם את הדור הבא של טכנולוגיות פורצות דרך.
זה אפשרי, ואני בטוח שזה גם יקרה.
ההשקעה המרשימה של קרן דל בקרן החדשה שלנו היא רק דוגמה אחת למשקיעים זרים משמעותיים, שחוזרים להשקיע בישראל.
בפגישותיי הרבות עם אנשי עסקים ועם משקיעים מכל העולם, אני שומע מהם לעיתים קרובות על "הפלא הישראלי", ועל הרצון שלהם להיות שותפים לפלא הזה.
כן, מדובר בפלא... לא פחות.
אנחנו, כבנק הגדול בישראל, נמצאים כאן כדי לוודא שמשקיעים זרים נוספים ימשיכו להשקיע בישראל ולתרום לצמיחתה הכלכלית.
בהקשר זה ראוי לציין את היוזמה החשובה שהובילו בנק ישראל, רשות ניירות ערך והבורסה לניירות ערך בתל אביב, שאותה מייד קיבלנו בברכה בבנק לאומי – להתאים את ימי המסחר לשוק הגלובאלי ולהוסיף את יום שישי כיום מסחר. היישום של מהלך זה, החל מה-1 בינואר 2026, יזרים השקעות נוספות למשק הישראלי מצד משקיעים זרים.
זו המחויבות שלנו, לא רק כקברניטי הכלכלה הישראלית, אלא גם, ובעיקר - כישראלים. אין לנו ארץ אחרת. אין לנו כלכלה אחרת. ואין לנו היי-טק אחר. אסיים בתפילה מעומק ליבי למען חזרתם המהירה של כל החטופים.
אין מטרה נעלה מזו.