סגור
אירוע גוגל וכלכליסט אולפן - יובל פסוב, אמיתי גלבוע
(צילום ושידור: Streame)
שבוע הסטארטאפים

"כל אחד יכול לבנות אפליקציה – וזו מהפכה אמיתית"

את הדברים אמר אמיתי גלבוע, מנכ"ל spring.new בפאנל עם יובל פסוב, מנהל Google for Startups ישראל ושווקים מתפתחים במסגרת שבוע הסטארטאפים של Google וכלכליסט. פסוב הוסיף: "לקחתי דף ושרטטתי אפליקציה, צילמתי והעליתי את זה ל-AI סטודיו, שזה הפלייגראונד שלנו, שהוא חינמי לכולם, ותוך דקה וחצי פשוט הייתה לי אפליקציה עובדת"

"המהפיכה שמתרחשת היום היא שכל אחד יכול לבנות תוכנה. וייב קודינג הוא מונח שנכנס לעולם שלנו לפני כמה חודשים כאשר נבנו כלים שמאפשרים בנייה של אפליקציות, אתרים, תוכנה – בשפה חופשית", כך אמר אמיתי גלבוע, מנכ"ל spring.new בפאנל עם יובל פסוב, מנהל Google for Startups ישראל ושווקים מתפתחים בהנחיית אליחי וידל, עורך CTech - במסגרת שבוע הסטארטאפים של Google וכלכליסט.
"הכלים האלה מאפשרים לכל בן אדם, בין אם יש לו רקע טכני ובין אם הוא לא כתב שורה של קוד מימיו, לכתוב אפליקציות מלאות שעובדות בשפה חופשית. השוני של זה בעצם ממה שהכרנו לפני כן הוא שעד היום היית צריך רקע טכני וללמוד תכנות, לימודים שהם מאוד קשים כדי לייצר תוכנה".
לך אמיתי היה ניסיון בכתיבת תוכנה לפני כן?
"היה לי ניסיון מאוד מאוד מועט בכתיבת תוכנה. השותף שלי שמואל הוא מתכנת אגדי ומה שקרה גם בתהליכים שלנו זה שבעזרת המוצר שלנו אנחנו פיתחנו את המוצר שלנו ביחד. אני הפכתי להיות מתכנת בחברה, למרות שממש לא הייתי מסוגל לעשות את זה בלי היכולות של וייב קודינג ובלי ספרינג".
אתה בעצם כותב וייב קודינג, משתמש בווייב קודינג כדי לייצר משהו שהוא סוג של וייב קודינג.
"לגמרי. זה מעגל שמזין את עצמו. אני נכנס לספרינג, כותב משהו שאנחנו רוצים לייצר כמו למשל איזשהו איזושהי קומפוננטה בממשק שלנו. ואז אני נותן את הקוד שנוצר לשותף שלי שמואל, והוא ממש מטמיע את זה במוצר שלנו. הפלטפורמה בעצם מפתחת את עצמה".
יובל, איפה בעצם גוגל נכנסת לתוך כל הסיפור הזה של סטארט-אפים ואנחנו מדברים עכשיו על סטארט-אפים בתחום ה-AI.
"קודם כול אנחנו פה בקמפוס, כבר 12 שנה מהווים בית עבור הסטארט-אפים בישראל. אלפי סטארט-אפים עברו פה, אנחנו נותנים ליזמים גישה למנטורים מגוגל, מכל העולם, טכנולוגיה, בסט פרקטיס, קשרים וחיבורים. בסופו של דבר אנחנו רוצים שזה תהיה נקודת ההתחלה עבורם".
במהלך השנים אתה יכול לראות שינוי באופי של סטארט-אפים והיזמים שמשתמשים בפסיליטיז שלכם, נניח מחברות גדולות יותר לחברות קטנות יותר?
"בחודשים האחרונים בהחלט. אם בשנים הקודמות היו אלה סטארטאפים שגייסו סכום כסף משמעותי, היום רואים אירועים של מאות יזמים שהם בעצם יזמים בודדים. הרבה פעמים היתרון שלהם הוא דווקא שהם לא מגיעים מעולם הטק אלא בעולם הבעיה. למשל עורך דין, רופא או אחות שמכירים את הבעיה, יודעים לשאול את השאלות הנכונות ויכולים למצוא את הפתרון לאותה בעיה. הטכנולוגיה הפכה להיות משהו שיש לכולם אז בסופו של דבר מי שיודע לשאול את השאלות הנכונות יכול להגיע לפתרון הרבה יותר טוב".
אמיתי, איך מתמודדים עם שאלת איכות הקוד? כשאדם כותב קוד – אתה יודע למה לצפות, מהם היתרונות והחסרונות שלו. אבל כש-AI כותב, אתה לא יודע מה האיכות שתצא בקצה השני של הפרומפט.
"אנחנו נותנים ל-AI לעשות את מה שהוא הכי טוב בו – ואת הדברים שהוא לא אנחנו נותנים לו מבנה שבנינו מראש. למשל, את האינטגרציות בנינו מראש כדי שה-AI יוכל לגשת אליהם. אבל דברים כמו פיתוח פרונט – אנד אלה דברים שה-AI עושה הכי טוב”.
וייב קודינג מספיק טוב על מנת לייצר את המוצר הראשוני מהר מאוד, אבל יובל, האם זה מספיק גם למשקיעים?
"לא בטוח שזה מספיק למשקיעים. זה מספיק להתחלה להראות היתכנות, אבל ברגע שאתה רוצה להראות שיש מבחינת פריבייסי מבחינת שקיפות, מבחינת מבחינת בעצם מערכת שפתאום יכולה לעשות סקייל למיליונים, אז כנראה שהווייב קודינג לא יחזיק את זה וזה יתפרק בדרך. עדיין אתה צריך את המתכנתים ואת האנשים הטכניים שידעו ככה לשלוט ולנצח על העניין. בסופו של דבר הג'וניורים, שומעים יותר ויותר מאנשים בתעשייה שהם הופכים להיות האייג'נטים, שמפתחים את הדברים".
אמיתי, אתם בעצם חברה של 'סינגל סולו', אני מניח שיש הרבה סטארט-אפים שמתחילים להיות בסגנון.
יובל: "כן, אנחנו רואים הרבה סטארטאפים שהם יזם בודד ומתחילים ברמה הבסיסית לפתח את הדברים. עם זאת לכולם יש את הטכנולוגיה אבל היתרון, מה שמבדל אותך כיזם לעומת אחר הם שלושה דברים: דבר ראשון: תחום ההתמחות. תחשוב טוב מהם הקשיים ואיך ניתן לייעל את התהליכים. דבר שני, דאטה. אם יש לך דאטה שהוא ייחודי, כמו למשל במשרד עורכי דין יש לו דאטה הקשור בלקוחות. הדבר האחרון הוא הקהילה והמעטפת. ב-Google for StartUps זה מה שאנחנו נותנים - כי הרבה פעמים כיזם -אתה לבד וכאן יש לך קהילה של יזמים ומנטורים - לתמיכה . שלושת הדברים האלה נותנים לך יתרון כיזם בודד".
אמיתי: "יש משהו קצת מבלבל במונח של solo entrepeneures מכיוון שעדיין צריך המון אנשים שיתמכו בך גם אם הם לא בצוות. לנו יש את הצוות של Google for Startups וכשעשינו השקה אז הם עזרו לקדם אותנו בליקנדאין. כשיש בעיה טכנית הם ישר נרתמים לעזור. חייבים שותפים לדרך גם אם הם לא עובדים בחברה".
איך ג'מיני עוזר לכם לפתח?
אמיתי: "ג'מני קיים אצלנו בשני מובנים, גם בעבודת הבק אופיס שלנו, זאת אומרת בעבודה שאנחנו עושים מחקר שוק, כאשר אנחנו ניגשים לחשוב על מודל עסקי. אנחנו מתייעצים עם ג'מני ממש במוצר של גוגל ועובדים איתו כדי להבין יותר טוב איך לבנות את החברה ברמה העסקית. הכיוון השני ממש האייג'נט שלנו הוא אייג'נט שמונע על ידי ג'מני וכאשר אתה מדבר עם ספרינג בעצם מאחורי הקלעים יש ג'מיני. אנחנו משתמשים בו גם כלקוחות מהצד העסקי וגם ממש כלקוחות טכנולוגיים שמטמיעים את זה במוצר שלנו".
מה יכולים הסטארטאפים לעשות עם ג'מיני היום?
יובל : "בדיוק הראיתי לך את זה, שלקחתי דף נייר ושרטטתי אפליקציה, צילמתי את זה והעליתי את זה ל-AI סטודיו, שזה הפלייגראונד שלנו, שהוא חינמי לכולם, ותוך דקה וחצי פשוט הייתה לי אפליקציה עובדת. אז אני חושב שכל הדברים האלה זו תקופה, כמו שאמרתי, תקופה מטורפת ליזמים, ואם יש יזמים או יזמות שרוצים להצטרף אלינו, אז אתם מוזמנים גם להגיע לאתר שלנו וגם לפנות אליי ישירות. אנחנו כל הזמן קולטים".