סגור
באנר דסקטופ כלכליסט טק
ג'נסן הואנג מנכ"ל אנבידיה בכנס בלוס אנג'לס
מנכ"ל אנבידיה ג'נסן הואנג בכנס בלאס וגאס, בינואר. יצרה תלות (צילום: Patrick T. Fallon / AFP)
ניתוח

המשימה החדשה של ענקיות ה־AI: חיסול הדומיננטיות של אנבידיה בשוק השבבים

כניסתה לשוק של דיפסיק הסינית גרמה לשחקניות המובילות לשקול מחדש פיתוח עצמאי של שבבים שמטרתו להפחית את התלות באנבידיה השולטת בכ־80% מהשוק. מ־OpenAI ומטא ועד מיקרוסופט, הענקיות מוכנות להסתפק בשבב "טוב מספיק"

אם יש חברה אחת שיש לה דומיננטיות בשוק הבינה המלאכותית (AI), זו כנראה אנבידיה. כמעט כל שחקנית בתחום נסמכת על מעבדי ה־AI שלה לאימון ולהרצת מודלים. והשחקניות המובילות לא ממש אוהבות על זה. הדומיננטיות של אנבידיה משמעה, מבחינתן, מחירים גבוהים ואספקה מוגבלת של כוח המחשוב שדרוש להן על מנת לאמן ולהפעיל את מודלי הדור הבא. עתה, כשרגע דיפסיק (DeepSeek) גורם לכל השחקניות בתחום לעצור ולשקול פרדיגמות שעד לא מזמן נראו מושרשות, OpenAI, מטא, אפל, מיקרוסופט, גוגל ואמזון מקדמות מהלכים שנועדו לספק להן שליטה יותר גדולה על אספקת השבבים שלהן ולשבש את הדומיננטיות של אנבידיה.
OpenAI היא החברה שמזוהה יותר מכל עם מהפכת ה־GenAI. בהתאם, היא גם אחד הצרכנים המרכזיים של מעבדי ה־AI של אנבידיה. בינואר השיקה החברה, בשיתוף עם סופטבנק ואורקל ובחסות הנשיא דונלד טראמפ, את פרויקט סטארגייט: מיזם שאפתני בהיקף של חצי טריליון דולר להקמת מערך משמעותי של תשתיות מחשוב AI בארצות הברית. ואם המייסד והמנכ"ל סם אלטמן יקבל את מבוקשו, מעט מאוד מהסכום הזה יזרום לכיסיה של אנבידיה.
לפי דיווח של רויטרס, OpenAI מפתחת שבב AI משלה, מתוך מטרה להקטין את התלות שלה באנבידיה. לדברי מקורות, החברה נמצאת בשלבי עיצוב מתקדמים והיא צפויה להשלים אותו בחודשים הקרובים. לאחר מכן, יועבר העיצוב ליצרנית השבבים הטאיוואנית TSMC לצורך ייצור ניסיוני ובדיקה.
תהליך הייצור הניסיוני עולה כמה עשרות מיליוני דולרים ונמשך כשישה חודשים, אם כי החברה יכולה לשלם בעבור ייצור מואץ. ב־OpenAI מקווים להכניס את שבב ה־AI שלהם לייצור המוני ב־2026. מדובר בשבב בעל יכולות אימון והרצה של מודלי AI, אך בשלב הראשוני מייעדת אותו OpenAI לשימוש בקנה מידה מוגבל, בעיקר להרצת מודלים, והיא מייעדת לו תפקיד מוגבל בתשתיות החברה. עם זאת, אחרי השלמת פיתוח השבב הראשון, מתכוונים בחברה להמשיך ולפתח מעבדים מתקדמים יותר עם יכולות רחבות יותר. לדברי המקורות, מאמצים אלו נתפסים ככלי אסטרטגי שישמש, בין שאר, לחיזוק עמדתה של OpenAI במו"מ עם אנבידיה ועם ספקיות שבבים אחרות.
רגע דיפסיק שטלטל את התעשייה בינואר גרם לחשיבה מחדש על כמה הנחות יסוד של פיתוח מודלי AI. מודל R1 של דיפסיק, שלדברי החברה פותח בעלות מזערית לעומת מודלים דומים של OpenAI וגוגל בעלי יכולות דומות, גרם לשחקניות רבות לשקול מחדש את הנחיצות של כוח מחשוב מרובה ויקר על מנת לפתח את מודלי הדור הבא. ואם לא צריך כל כך הרבה כוח מחשוב, אולי אפשר לוותר על השבבים היקרים של אנבידיה ולחפש חלופות זולות יותר, שהן אולי איכותיות פחות אך מייצרות ביצועים מספקים על מנת לפתח מודלים תחת התנאים החדשים. מאמצי OpenAI בתחום אמנם קודמים לחשיפת המודל של דיפסיק, אבל שינוי הפרדיגמה נותן חיות חדשה למאמצים אלו. על מנת לזכות להצלחה, השבב לא צריך להיות טוב כמו של אנבידיה, אלא רק טוב מספיק.
בהתאם, OpenAI היא לא היחידה שמגבירה את מאמציה בתחום. לפי דיווח של "פורבס", מטא מקיימת מגעים לרכישת סטארט־אפ שבבי ה־AI הדרום קוריאני FuriosaAI, במטרה לייצר חלופה בשליטתה לשבבים של אנבידיה. ייתכן שהעסקה תושלם כבר החודש. באפריל שעבר חשפה החברה דור חדש של שבבי AI שמכונים MTIA –Meta Training and Inference Accelerator.
אף שהם אינם מיועדים לאימון או הרצה של מודלי GenAI, אלא למשימות בינה מלאכותית "מסורתיות" יותר כמו אימון ותפעול מודלי המלצות, הפעילות בתחום מעידה על העניין של מטא בהרחבת פעילות פיתוח השבבים שלה וביצירת חלופה לאנבידיה.
מיקרוסופט מפתחת שורה של מוצרי שבבים שנועדו לשפר ביצועים של מודלי AI או של דאטה־סנטרים של AI. אמזון מפתחת אקוסיסטם של שבבי AI למערך הדאטה־סנטרים הנרחב של חטיבת הענן שלה. בדצמבר היא חשפה את Trainium3, הדור העדכני ביותר של שבב אימון והרצת מודלי ה־AI שלה, שמבוססים על טכנולוגיה של אנפורנה הישראלית שרכשה אמזון ב־2015 תמורת 370 מיליון דולר. השבב יגיע לשוק השנה.
גוגל משלבת מודלי AI בהליך פיתוח שבבי ה־AI שלה, שמובילה חטיבת DeepMind של החברה, לצורך אוטומציה של הליך הפיתוח. לאפל מאמצי פיתוח שבבים נרחבים ומבוססים, בהובלת הישראלי הבכיר בחברה ג'וני סרוג'י. בדצמבר, נחשף שהצוות הישראלי של אפל שפיתח את שבבי המק של החברה מונה להוביל את פיתוח שבב השרתים הראשון שלה שמיועד ליישומי בינה מלאכותית. זאת, כחלק ממאמצי החברה להגביר את המיצוב של בתחום. בפיתוח משתפת אפל פעולה עם ענקית השבבים ברודקום בעיצוב טכנולוגיית הרשתות של השבב, רכיב קריטי בשימושי AI. החברה מתעתדת להגיע לשלב הייצור ההמוני ב־2026, וכבר סיכמה עם TSMC הטאיוואנית על שימוש באחת מטכנולוגיות הייצור המתקדמות ביותר שלה לצורך זה.
נכון להיום, אנבידיה מחזיקה בכ־80% משוק שבבי ה־AI העולמי. בשלב זה, לא ברור איזה מהמאמצים של ענקיות הטכנולוגיה יזכה להצלחה. אבל כשכל כך הרבה חברות עם כל כך הרבה כסף מהמרות על התחום, אפשר להניח בבטחה שלפחות חלק ממאמצי הפיתוח יניבו תוצרים ראויים. וביחד עם השינויים שרגע דיפסיק מבשר לתעשייה, אפשר להעריך בבטחה שהדומיננטיות של אנבידיה לכל הפחות תתערער בעתיד הלא רחוק.