לא נבהלות מדיפסיק: ענקיות הטכנולוגיה מזניקות את ההשקעה בתשתיות AI
למרות החשש שהמודל הזול של החברה הסינית יערער את השוק, אמזון, גוגל, מטא ומיקרוסופט צפויות להשקיע השנה למעלה מ-320 מיליארד דולר בתשתיות בינה מלאכותית - זינוק של 30% לעומת אשתקד. הסיבה: ההערכה שהוזלת המודלים דווקא תגביר את הביקוש
דיפסיק (DeepSeek) לא מפחידה את ענקיות הטכנולוגיה: אמזון, גוגל, מטא ומיקרוסופט מתכננות להשקיע השנה יותר מ-320 מיליארד דולר במשותף בהוצאות הון, בעיקר לצורך שדרוג תשתיות ויכולות הבינה המלאכותית (AI) שלהן. זאת, על בסיס הבנה שהכניסה של מודלי AI זולים יותר צפויה דווקא להגביר את הביקוש ליכולות ושירותים בתחום.
בינואר, כשחשפה דיפסיק את מודל R1 שלה, היא חוללה טלטלה בשוק הבינה המלאכותית לאור היכולות הגבוהות של המודל, שלדברי החברה פותחו בשבריר מעלות הפיתוח של מודלים דומים, דוגמת אלו של OpenAI. התגובה המיידית היתה פאניקה בשווקים – מניית אנבידיה התרסקה ביותר מחצי טריליון דולר, אם כי מחקה מאז חלק מהירידות – וחשש שהבסיס שעליו בנוי אקוסיסטם ה-AI המודרני נשמט כליל.
ואולם, אחרי הזעזוע הראשוני מתחוור שהביקוש לשבבים ותשתיות AI לא רק שאינו צפוי לקטון אלא דווקא לצמוח משמעותית, ושענקיות הטכנולוגיה מעריכות שמודלים זולים יותר יניעו את הביקושים ליכולות AI, ולתשתיות הדרושות להם. בהתאם, מציין אתר ביזנס אינסיידר, ההשקעה של ענקיות הטכנו בהוצאות הון (השקעות כספיות ברכישת או שדרוג נכסים לטווח ארוך), שעיקרן רכישת והקמת דאטה-סנטרים ותשתיות AI אחרות, צפויה לגדול בשנה הקרובה ב-30.1% לעומת 2024, ולהגיע עד ל-325 מיליארד דולר.
ההשקעה המשמעותית ביותר צפויה להגיע מאמזון, שהוצאות ההון שלה השנה עתידות לעמוד על 105 מיליארד דולר, זינוק של 36.4% לעומת שנה שעברה. "אנחנו רואים אותות מובהקים לביקוש לשירותים מבוססי AI", אמר המנכ"ל אנדי ג'אסי בשיחה עם אנליסטים לאחר פרסום הדוחות. "כש-AWS (חטיבת הענן של אמזון - ע"כ) מרחיבה את הוצאות ההון שלה, במיוחד כשמדובר בהזדמנות עסקית של פעם בחיים כמו בינה מלאכותית, אני חושב שזה סימן טוב מבחינת AWS לטווח הבינוני והארוך". סמנכ"ל הכספים, בריאן אולסאבסקי, אמר שאמזון לא מודאגת מדיפסיק והעריך: "לקוחות ימשיכו להשקיע בטכנולוגיה".
מיקרוסופט מתעתדת להגדיל את הוצאות ההון שלה בכ-60% ל-80 מיליארד דולר, כאשר לדברי המנכ"ל סאטיה נאדלה, כבר עתה הביקוש לשירותי AI גדול מציפיות החברה. "עסקי ה-AI שלנו חצו קצב הכנסות שנתי של 13 מיליארד דולר, גידול שנתי של 175%", הוא אמר לאחר פרסום הדוח הרבעוני של החברה. בינואר, ב-X (לשעבר טוויטר), התייחס נאדלה לדיפסיק בהקשר של הפרדוקס של ג'בונס, שלפיו כאשר גדלה יעילות השימוש במשאב כלשהו, היקף השימוש בו צומח מהר יותר מקצב ההתייעלות. "הפרדוקס של ג'בונס מכה שוב!", הוא כתב. "כש-AI הופכת ליעילה ולנגישה יותר, נראה את השימוש בה מזנק לשחקים, והיא תהפוך למוצר צריכה שאנחנו פשוט לא יכולים בלעדיו".
גוגל לא נמצאת הרחוק מאחורי מיקרוסופט, וצופה שהוצאות ההון שלה יעמדו על 75 מיליון דולר, גידול שנתי של 29.3%. "החברה נמצאת בקצב מצוין – בונה, בודקת ומשיקה מוצרים מהר יותר מאי פעם", אמר המנכ"ל סונדאר פיצ'אי. "זה מיתרגם לשימוש במוצרים, גידול בהכנסות ולתוצאות".
מטא מתעתדת להגדיל את הוצאות ההון שלה בעד 65 מיליארד דולר, צמיחה משמעותית של 65.7%, גם הם בעיקר בתשתיות בינה מלאכותית, שלדברי המייסד והמנכ"ל מארק צוקרברג עומדת במרכז אסטרטגיית הצמיחה של החברה. "אנחנו משקיעים אגרסיבית ביוזמות שממנפות פיתוחי AI כדי להדיל את הצמיחה בהכנסות", הוא אמר. "גיבשנו תוכנית שתאיץ את קצב היוזמות האלו בשנים הקרובות. לשם הולך חלק ניכר מהגידול בכוח האדם שלנו, וההצלחה שלנו בתחום זה תקבע את הנתיב הפיננסי שלנו בשנים הבאות".
אפל אמנם לא מסרה פרטים לגבי הוצאות ההון שלה ב-2025, אך המנכ"ל טים קוק התייחס בשיחה לאחר פרסום הדוחות להשפעה של דיפסיק על מאמצי ה-AI של החברה. "חדשנות שמקדמת יעילות היא דבר טוב, וזה מה שרואים במודל הזה (של דיפסיק - ע"כ)", אמר. "האינטגרציה ההדוקה שלנו ביו סיליקון לחומרה תמשיך לשרת אותנו היטב. מבחינת הוצאות הון, תמיד נקטנו בגישה זהירה ומכוונת, ונמשיך לעשות זאת".
ענקיות הטכנו לא לבדן בהימור בהמשך ההשקעה ב-AI. "צוקרברג, נאדלה, קוק ומאסק העלו את המחויבות לחזון ה-AI שלהם", אמר מנהל Wedbush Securities, דן אייבס, ב-X. "זה מרוץ חימוש של AI ותפקידה של דיפסיק כ-Temu של בינה מלאכותית לא משנה את זה. מהפכת ה-AI רק מתחילה".