סגור
כוחות צה"ל באזור הדרום מלחמה בעזה חרבות ברזל 15.10
כוחות צה"ל באזור הדרום (צילום: AP Photo/Ohad Zwigenberg)

מודי'ס: מציבים את ישראל תחת "מעקב הורדת דירוג"

המשמעות: במודי'ס סבורים שייתכן שלמלחמה יש השפעות המצדיקות את הורדת דירוג האשראי של ישראל, אך הדבר עדיין תחת בחינה; מוקדם יותר השבוע נקטה פיץ' צעד דומה

מודי'ס הודיעה הלילה כי הכניסה את ישראל ל"מעקב הורדת דירוג" (Review for Downgrade); זאת, בהמשך להודעת הסוכנות בשבת כי היא דוחה את פרסום הדירוג. יודגש כי לא מדובר בהורדת דירוג.
המשמעות היא כי במודי'ס סבורים שייתכן שלמלחמה יש השפעות המצדיקות את הורדת דירוג האשראי של ישראל, אך הדבר עדיין תחת בחינה בשל חוסר הוודאות הרב המאפיין את התקופה. בחינה כזו אורכת כשלושה חודשים.
שלשום הודיעה סוכנות הדירוג פיץ' כי היא מציבה את דירוג האשראי של ישראל תחת "מעקב שלילי" - לדבריה בשל שינוי בתפיסת הסיכון הגיאופוליטי לנוכח התפרצות מלחמת "חרבות ברזל". הדירוג עצמו נותר ללא שינוי, ברמה של +A. גם בתחזית הדירוג לא בוצע שינוי.
ההודעה של מודי'ס לא הפתיעה את הגורמים הכלכליים בישראל, ובייחוד את החשב הכללי באוצר. כבר בתחילת השבוע גורמים בכירים באגף החשב הכללי העבירו מסרים שלפיהם "ייתכן שחלק מסוכנויות הדירוג יבחרו בהורדת התחזית, ואולי אפילו בהורדת הדירוג". אותו גורם ביקש להכין את השווקים ואמר כי מדובר במהלך טבעי שהוא חלק מהשלכות המלחמה, והדגיש כי בחשב הכללי ערוכים לגייס חוב עבור הממשלה בכל היקף שיידרש.
סקירת הדירוג של מודי'ס נפתחת באמירה המתבקשת כי ההשלכה החמורה והכואבת ביותר של המלחמה היא "המחיר האנושי שנובע מאובדן חיים".
לדברי כלכלני סוכנות הדירוג, "פרופיל האשראי של ישראל הוכח בעבר כעמיד והכלכלה התאוששה מהר מסבבים אלימים. אבל חומרת הסכסוך הצבאי הנוכחי מעלה את האפשרות להשפעת אשראי מתמשכת ומהותית יותר". לפיכך ינסו שם בחודשים הקרובים (לדבריהם, ייתכן שהבחינה תארך "יותר משלושה חודשים") להבין מה משך המלחמה ומה חומרתה, ומתוך כך להסיק מסקנות לגבי ההשפעה על דירוג האשראי.
דגש נוסף שעולה מהסקירה של מודי'ס נוגע להתנהלות הפיסקלית של הממשלה עקב המלחמה. בחברת הדירוג מודעים לכך שהגירעון יעלה, והם מעריכים שמגמת הירידה בהוצאות הביטחון בישראל כאחוז מהתמ"ג תיפסק. עוד מזכירים שם את המתיחות הפוליטית הפנימית שקדמה למלחמה, ומעריכים כי "ממשלת האחדות" שהוקמה תתמוך בלכידות פנימית גבוהה יותר ממה שהיה ערב המלחמה.
ואולם השאלה שתעניין את מודי'ס בחודשים הקרובים היא "האם הממשלה תוכל ליישם מדיניות שתצמצם את ההשפעה הכלכלית והפיסקלית של הסכסוך, והאם היא תוכל לתכנן את ההתאוששות העתידית מהמשבר".
בחברה מציינים כי מנגנוני פגיעה כלכליים נוספים במדינה יכולים להיות דרך ירידה בהשקעות ואובדן אמון בסביבה הכלכלית-ביטחונית בישראל. מנגד מציינים כלכלני מודי'ס כי לגיוס המילואים העצום (בהיקף של 8% מכוח העבודה) אין השפעה ישירה על דירוג האשראי.
מודי'ס מדרגת את האשראי של ישראל ברמה של A1; באפריל היא הורידה את תחזית הדירוג מ"חיובית" ל"יציבה" ברקע הניסיון של הממשלה להפיכה משטרית והאי-ודאות הפוליטית.