סגור
תושבים שפונו מישובי עוטף עזה במלון יערים במעלה החמישה
תושבים שפונו מישובי עוטף עזה במלון יערים במעלה החמישה (צילום: אלכס קולומויסקי)

13 אלף תושבים בעוטף עזה פונו למלונות ובתי הארחה

ראש רשות החירום הלאומית, תא"ל (במיל') יורם לרדו, אמר כי התושבים שפונו מ-25 יישובים הנמצאים במרחק של עד 4 ק"מ מעזה ישהו באתרים שאליהם פונו "כל זמן שיידרש, ללא הגבלת תקציב". תושבים ביישובים המרוחקים 4-7 ק"מ מהגדר יוכלו לצאת לבית מלון ולקבל סבסוד של 320 שקל לאדם


כ-13,000 אלף תושבי עוטף עזה, מ-25 ישובים שמרוחקים בין 0 ל-4 ק"מ מהגבול, פונו מאז תחילת המלחמה ביום שבת ל-37 אתרים (מלונות ובתי הארחה ברחבי הארץ) במסגרת הפעלת תוכנית החירום "מרחק בטוח". כך עולה מנתוני רשות החירום הלאומית (רח"ל) במשרד הביטחון נכון להיום (שישי). התוכנית בוצעה על ידי יחידת החילוץ של פיקוד הערוף (פקע"ר) עם אוטובוסים.
לדברי ראש רח"ל תא"ל (במיל') יורם לרדו, המפונים מישובים אלה ישהו באתרים כל זמן שיידרש ללא הגבלת תקציב. בכל הנוגע לצרכים המידיים שלהם – אוכל, לינה, רפואה ושירותי רווחה – אמר לרדו, המפונים מטופלים בשלב זה על ידי הרשות המקומית שממנה פונו (אשכול, שער הנגב, שדות נגב וחוף אשקלון). משרד הביטחון הציב, לדבריו, באתרים אלה חיילים מפיקוד העורף שדואגים לטפל בבעיות ופניות של התושבים.
בשלב השני, שכרגע לא ברור מתי יגיע, אמר תא"ל לרדו כי תוקם מינהלת שיקום לאזור העוטף שנפגע. זאת לצורך שיקום תשתיות ובתים שנפגעו. בשלב זה הוקם רק צוות ראשוני לאיסוף המידע.
על פי נתוני רח"ל, שהוקמה כחלק מלקחי מלחמת לבנון השנייה כדי לתאם בין כל גורמי הממשל המטפלים בצרכי המדינה בשעת חירום (רשויות מקומיות, משרד הפנים, שירותי הרווחה ועוד), משק האנרגיה אמנם פועל ללא תקלות ואספקת החשמל תקינה, אולם 500 בתי אב בעוטף עזה מנותקים בגלל פגיעות בהולכת החשמל. כלומר נזקים מקומיים בישובים ובבתים.
היום, חוץ מ־25 הישובים שפונו, אמר תא"ל לרדו, החלו שאר האוכלוסיות בעוטף - 17 אלף איש במרחק 4–7 ק"מ מהגדר ובסך הכל 33 ישובים - להיכנס לשלב "רענון": הרשות המקומית מתקשרת עם חברות תיירות ומלונות, ומשכנת שם את תושביה לזמן קצר. לאחר מכן, משרד הביטחון מחזיר את הכסף לרשות המקומית. התוכנית הופעלה כעת גם לגבי 30 אלף איש תושבי שדרות. תושבים יכולים לצאת עד לשבוע למלון או בית הארחה ולקבל סבסוד של 320 שקל לאדם ליום.
על פי תא"ל לרדו, העיר הבאה בתוכנית תהיה אשקלון. "גם שם בהמשך נאפשר לכל מי שיש לו בעיה להתרענן, כי העיר נמצאת על כוונת החמאס", אמר ראש רח"ל.
מוקדם יותר היום, היום השישי למלחמה בעזה, אשקלון הפכה להיות העיר שספגה את המטחים הכבדים ביותר מאז החלו הקרבות. על פי הערכות, בתוך שעות אחדות נורו לעברה יותר מ-1,000 רקטות מכיוון עזה.
עם זאת, היציאה של תושבים מאשקלון לריענון למשך שבוע על חשבון המדינה יהיה נגיש רק לחלק מהתושבים, וזאת בשל היעדר מסגרות תקציב למימון הוצאתם לריענון של יותר מ-160 אלף תושבים, וממילא אין די חדרי הארחה ומלון כדי לאכסן את כולם. כך, מתושבי אשקלון יוצאו לריענון אלה שהם חסרי מיגון, חסרי עורף משפחתי וקשישים.
בשיחה עם כתבים לרדו התייחס לביקורת החריפה שנמתחה בימים האחרונים על רשויות המדינה שרבות מהן החלו להגיב לאסון בדרום באיחור, ונמצאו לא מאורגנות ולא ערוכות. כך, תושבים בחלק מהיישובים בעוטף שהותקפו התארגנו על פתרונות פינוי מהם באופן עצמאי, וזאת בעקבות מהלכיה האיטיים של המדינה: "את האוכלוסייה באזורי הלחימה פינינו מהר מאוד ובבטחה ולא היתה התמהמהות. לדעתי תוכנית הפינוי ותוכנית הוצאת התושבים לריענון טובה".