סגור
שיגור רקטות מ עזה 7.10
שיגור רקטות מעזה (צילום: MOHAMMED ABED / AFP)

המלחמה בעזה עשויה לעלות מיליארדים למשק

סבבי לחימה קודמים מלמדים אותנו שמלחמה היא עסק יקר. יום לחימה עולה למערכת הביטחון כ־250-100 מיליון שקל וזה לפני פיצויים ואובדן הכנסות מתיירות. מה שעלול להוביל לאובדן תוצר משמעותי למדינה

לא מן הנמנע שהאירועים הקשים בדרום יובילו ללחימה קשה ברצועת עזה, כזו שלא חוותה ישראל כבר יותר מעשור. העלויות הישירות של סבבי לחימה כאלו מגיעות למיליארדי שקלים ומתחלקות לעלויות ישירות ועקיפות. על פי מלחמות העבר, סבב לחימה עולה כ־250-100 מיליון שקל ביום, בהתאם לזירה ולהיקפי הלחימה.
העלויות הישירות כוללות את ההוצאות של צה"ל וגופי הביטחון, החל מתשלום עבור תחמושת וציוד לוגיסטי ועד תשלום לימי המילואים ועלויות שיקום הפצועים. החלק השני של ההוצאות הישירות הוא הפיצויים לאזרחים שנפגעו או שרכושם נפגע. את העלויות העקיפות יותר קשה למדוד, ואלו כוללות את העלות של עסקים שיישארו סגורים, פגיעה בתיירות באזור ועוד.
המלחמה היקרה ביותר שהיתה בשנים האחרונות היא מלחמת לבנון השנייה ב־2006, שנמשכה 34 ימים. סך העלות לקופת המדינה, הכוללת את הוצאות צה"ל על הלחימה והפיצויים, הגיע לכ־12 מיליארד שקל, מתוכם 9.4 מיליארד שקל בתקציבי הביטחון, שנפרסו על פני שלוש שנות תקציב. ב־2015 העריך בנק ישראל כי מלחמת לבנון השנייה הובילה לאובדן תוצר של 0.5%-0.35%.
אובדן התוצר ממבצע צוק איתן ב־2014, שהיה עד עתה סבב הלחימה המשמעותי ביותר ברצועת עזה מאז ההתנתקות, ארך 50 יום ועלותו עמדה על 3.5 מיליארד שקל, היה כ־0.3% מהתוצר של אותה שנה. לפי ההערכה של בנק ישראל, ההפסד המרכזי היה אובדן הכנסות מענף התיירות באזור של כ־2 מיליארד שקל. העלות הצבאית של צוק איתן עמדה על כ־7 מיליארד שקל, ועוד פיצויים בגובה של 1.7 מיליארד שקל, כך שסך העלות עמד על 8.7 מיליארד שקל.
על פי אומדן של המכון למחקרי ביטחון לאומי, אף שארך רבע מהזמן בלבד של צוק איתן, העלות הצבאית הישירה של מבצע שומר החומות לפני כשנתיים עמדה על 5-4 מיליארד שקל. יותר מ־300 מיליון שקל נוספים שולמו כפיצויים לנזקים לרכוש. כמו כן, לפי הערכה של התאחדות התעשיינים מ־2021, הפגיעה בפעילות המשק במבצע עמדה על 1.2 מיליארד שקל.