סגור
ניסוי טיל חץ 3 ב אלסקה ארה"ב צה"ל 1

התעשיות הביטחוניות נערכות להרחבה משמעותית של קווי ייצור

החברות הביטחוניות יבצעו את המהלך כדי לעמוד בזמני האספקה שנקבעו בהסכמי מכירת הנשק החדשים שלהן. רפאל תמכור את מערכת קלע דוד לפינלנד תמורת 312 מיליון יורו, ותע"א צפויה לסגור הסכם למכירת החץ 3 לגרמניה תמורת 4 מיליארד יורו

רפאל והתעשייה האווירית ירחיבו את קווי הייצור של מערכות ההגנה האווירית שלהן כשברקע ההתקדמות בעסקאות למכירת טילי היירוט חץ 3 וקלע דוד לגרמניה ולפינלנד, כך אמר ל"כלכליסט" ראש מינהלת חומה שבמשרד הביטחון משה פתאל.
שתי העסקאות הן תוצאה של המלחמה המתמשכת בין רוסיה לאוקראינה שהובילה לגל התחמשות עולמי, בייחוד באירופה שבה ניכר ביקוש משמעותי למערכות הגנה מטילים כחלק מהיערכות לאיומים מצד רוסיה. בשני המקרים מדובר ביצוא ראשון של מערכות ההגנה הישראליות חץ 3 של תע"א וקלע דוד של רפאל.
דבריו של פתאל באים כשברקע החלטת מחלקת המדינה האמריקאית מהשבוע שעבר לאשר את מכירת קלע דוד לפינלנד במסגרת עסקה שהיקפה 312 מיליון יורו. העסקה עם פינלנד דרשה את אישור ארה"ב בשל המעורבות הגבוהה של הסוכנות האמריקאית להגנה מטילים (MOD) בתוכנית הפיתוח של קלע דוד.
לפי פתאל, בשל הזיקה של ארה"ב לקלע דוד, הייצור של הטילים והמשגרים שיסופקו לפינלנד יחולק שווה בשווה בין רפאל הישראלית לריית'און האמריקאית. אמצעי היירוט שיסופקו לפינלנד לא יכללו את מערכת השליטה והבקרה (שו"ב) המקורית המשמשת את קלע דוד ומכונה "שקד זהב" שפתחה אלישרא של אלביט מערכות, וזאת על רקע בקשת הפינים להטמיע בה מערכת שו"ב משלהם.
אלא שגדולה ומשמעותית ככל שתהיה, עסקת קלע דוד בפינלנד היא רק המתאבן של עסקת הענק שמתכנסת בימים אלה אל הישורת האחרונה ובמסגרתה תע"א תצייד את חיל האוויר הגרמני בטילי היירוט חץ 3 בהיקף חסר תקדים של 4 מיליארד יורו.
לפני כחודשיים בית הנבחרים הגרמני, הבונדסטאג, אישר למשרד ההגנה להעביר לתע"א מקדמה של כ־600 מיליון יורו כדי שתוכל להתארגן לקראת הייצור המסיבי של הטילים, המשגרים, המכ"מים ושאר הרכיבים הקשורים למערכת.
אישור המקדמה הוא מהלך חריג וברקע שלו עומדים לוחות זמנים מאתגרים שגרמניה הציבה לתע"א, שכן היא שואפת להשיג יכולות הגנה ראשוניות באמצעות טילי החץ 3 כבר ב־2025.
בדומה לאישור שמחלקת המדינה האמריקאית נתנה לעסקה עם פינלנד, גם עסקת החץ עם גרמניה טעונה אישור כזה, ולהערכת גורם ביטחוני בכיר, "הוא אמור להינתן כבר במהלך הימים הקרובים".
כך, כמחצית מעבודות הייצור של מערכות החץ 3 לגרמניה ייעשו בידי חברות אמריקאיות וזאת מתוקף הסכמים בין משרד הביטחון לבין משרד ההגנה האמריקאי.
העסקה עם גרמניה שונה מרוב העסקאות בתחום הנשק שבמסגרתן המדינה הרוכשת דורשת מהספקים שאיתם היא מתקשרת להעתיק אליה את הייצור תוך העברת ידע, או להחיל במערכות שינויים שכוללים הטמעה של רכיבים מקומיים.
מדובר בדרישות שמתרחבות והולכות ברחבי העולם ומהוות תנאי לחתימה על עסקה, וחברות רבות, שמתמודדות בשוק תחרותי מאוד, מיישרות איתן קו. בכך, המדינות שרוכשות מערכות נשק מייבאות אליהן ידע ומשדרגות במקביל את היכולות של התעשיות המקומיות שלהן.
לדברי פתאל, כשברקע הדחיפות של גרמניה לקבלת טילי החץ 3 שם ויתרו על הייצור המקומי ועל התאמות מערכת ההגנה לרכיבים גרמניים וביקשו מתע"א מערכת שזהה לגמרי לזאת שמשמשת את ישראל, "כל הסיכומים של מנהלת חומה מסביב לשתי עסקאות טילי ההגנה היא שאין פגיעה כלשהי בתוכניות ההצטיידות הישראליות". הוא הוסיף כי בשל כך רפאל ותע"א יידרשו לעבות את מצבת עובדיהן בעשרות אם לא במאות עובדים חדשים: "אנחנו רוצים לראות את התעשיות הישראלית מתגברות את כוח האדם שלהן תוך הכפלה של קווי הייצור".
אחת המרוויחות הגדולות משתי העסקאות היא החברה־הבת של תעשייה אווירית, אלתא מערכות, שעוסקת בפיתוח ובייצור המכ"מים המשמשים את מערכות קלע דוד וחץ. המכ"ם של קלע דוד הוא מכ"ם רב־זרועי (ר"ז) המשמש את מערכת ההגנה כיפת ברזל. אלתא מערכות פיתחה ומייצרת גם את המכ"מים המשמשים את מערכת החץ 3 המכונים "אורן אדיר".
פולין מצטיידת בטילים נגד טנקים של רפאל
שר ההגנה של פולין מאריוש בלשצ'אק צייץ בסוף השבוע האחרון על הצטיידות נוספת של צבא פולין בטילים נגד טנקים מסוג "ספייק" של רפאל שייוצרו במפעלי מסקו המשתייכים לתאגיד התעשיות הביטחוניות המקומי PGZ, וזאת מתוקף שיתוף פעולה תעשייתי בין החברות.
מדובר במאות טילים מדגם LR לטווח ארוך של יותר מ־4 קילומטר שיסופקו לצבא היבשה הפולני במהלך שלוש השנים הקרובות בעלות של כ־100 מיליון דולר. בציוץ שלו הוסיף שר ההגנה הפולני כי "צבא מודרני ומצויד הוא ערובה לביטחון שלנו".
זאת לא הפעם הראשונה שצבא פולין מצטייד בטילים מתוצרת רפאל. מאז 2004 פולין הצטיידה ביותר מ־3,000 טילי נ"ט שיוצרו בשטחה במסגרת שיתוף הפעולה בין רפאל למסקו. על פי הערכות, עד כה רפאל מכרה טילים המשתייכים למשפחת טילי ה"ספייק" לכ־40 מדינות.