סגור
חן מלמד
מנכ"ל אלקטרה פאוור חן מלמד. החברה תרשום רווח של 40 מיליון שקל לפני מס (צילום: דור סבג)

מתמקדת בישראל: אלקטרה פאוור מכניסה משקיעה לפעילות בארה"ב

החברה תמכור לקבוצת משקיעים 10% מאחזקותיה בחברת אנרגיה סולארית אמריקאית, כחלק מהאסטרטגיה שלה להתמקד באספקת חשמל וגז בישול לצרכנים פרטיים

חברת אלקטרה פאוור (לשעבר סופרגז) תמכור 10% מאחזקותיה בחברת האנרגיה המתחדשת BRP האמריקאית (Balanced Rock Power) לקבוצת משקיעים. לאחר המכירה יפחת הנתח של אלקטרה פאוור, שבניהולו של חן מלמד, בחברה ל-20%.
קבוצת המשקיעים תזרים לאלקטרה פאוור עד 100 מיליון דולר – מה שישקף ל-BRP שווי של 194 מיליון דולר (לפני הכסף) – פי 2.5 משווי החברה כאשר נכנסה אלקטרה פאוור להשקעה בה.
באוגוסט 2021 רכשה אלקטרה פאוור 30% מ-BRP בתמורה ל-25.5 מיליון דולר ששיקפו שווי של 85 מיליון דולר ל-BRP אחרי הכסף. החתימה על העסקה תאפשר לאלקטרה פאוור לרשום רווח של 40 מיליון שקל לפני מס.
העסקה גם מאפשרת למשקיעים אופציה לשלוש שנים לרכוש את כל האחזקות של אלקטרה פאוור ב-BRP בשווי החדש של החברה או בסכום גבוה ממנו.
מודל הפעילות של חברת BRP אינו נפוץ בארץ. החברה מקימה מתקנים סולאריים בהיקפים של 600-25 מגה-וואט ומוכרת אותם טרם השלמת החיבור לרשת החשמל לחברה אחרת שתתפעל את הפרויקט.
נכון למרץ האחרון, החזיקה החברה ב-24 פרוייקטים בשלבי פיתוח בארה"ב בהספק של 5 ג'יגה וואט, ועוד 22.5 ג'יגה וואט שעה של מתקני אגירה.
כחלק מהעסקה עם קבוצת המשקיעים, התחייבה קבוצת המשקיעים הזרה לקנות שלושה פרוייקטים של BRP, שיאפשרו פירעון מוקדם של הלוואת בעלים שנתנה אלקטרה פאוור ל-BRP בגובה של 41-45 מיליון דולר. אלקטרה פאוור צופה שתוכל לפרוע את הלוואת הבעלים עד הרבעון השלישי של 2024.
שוק האנרגיה המתחדשת בארה"ב צמח בשנה האחרונה עם העברת החוק להפחתת האינפלציה (IRA) של ממשל ביידן המעניק הטבות מס של 30%-50% לפרויקטים של אנרגיה מתחדשת, בהתאם למיקום הפרויקט וכמות החלקים שנקנים מיצרנים אמריקאיים. בשל כך השוק משך משקיעים רבים, ביניהם גם חברות ישראליות המפתחות פרויקטים סולאריים בארה"ב.
על אף הצמיחה של השוק, באלקטרה פאוור בחרו לצאת מהשוק בארה"ב כחלק מהאסטרטגיה בה בחרו בחברה להתמקד בשוק הצרכני הישראלי – בתחום אספקת החשמל, הגז הטבעי וגפ"מ (גז בישול). בכך החברה בוחרת להקטין את האחזקות שלה במתקני ייצור חשמל.
עיקר המיקוד של החברה, שהוביל גם לשינוי השם מסופרגז לאלקטרה פאוור הוא מכירת חשמל לצרכנים פרטיים (מספק חשמל פרטי). חברות אלו רוכשות חשמל ממנהל מערכת החשמל (החל מ-2024 יוכלו לרכוש גם מיצרנים פרטיים) במחירים שונים לאורך היום בהתאם לעלות ייצור החשמל בשעה מסוימת, ולמכור אותו ללקוחות פרטיים. באפריל חתמה אלקטרה פאוור על הסכם עם חברת אנרג'יקס שתרכוש חשמל בהיקף של 500 מיליון שקל למשל 20 שנה ותספק אותו ללקוחות פרטיים.
יותר מ-30 חברות בישראל מחזיקות ברישיון לאספקת חשמל, אך רובן מתמקדות בלקוחות עסקיים גדולים, כגון מליסרון שרוכשת חשמל משיכון ובינוי אנרגיה ודוראל. בשוק הפרטי, הדורש מערכי שירות לקוחות וחיוב משמעותיים, נכנסו מעט חברות שכבר מחזיקות במערכים אלה – כגון סלקום כמו כן, בניגוד למרבית ספקיות החשמל האחרות, לאלקטרה פאוור אין מתקני ייצור חשמל עצמיים.