סגור
שקל שקלים בנק מזומן שטרות דולר
שקלים (צילום: שאטרסטוק)

ההפיכה המשטרית חוזרת? גולדמן זאקס מוריד תחזית לשקל

לפי בנק ההשקעות האמריקאי, המטבע הישראלי ימשיך לנוע בטווח שבין 3.60 ל-3.70 שקל לדולר בשלושת החודשים הבאים ואף בשנה הקרובה; זאת מול תחזית קודמת שעמדה על טווח של 3.50-3.40 שקל לדולר; בנוסף מצפים שם לתנודתיות גבוהה במטבע, כשההתפתחויות הפוליטיות יהיו הכוח המניע לכך

גולדמן זאקס מעדכן את התחזית שלו על השקל, כדי לשקף את החולשה של המטבע הישראלי בימים האחרונים. זאת על רקע החשש שהתעורר מחדש לגבי תוכניתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו להוציא לפועל את ההפיכה המשפטית (בעקבות אמירתו בעניין לאחר אישור התקציב) – תוכנית שתוביל ללחץ גובר נוסף על המטבע. היום (ב') התחזק מעט השקל לרמה של 3.72 שקלים לדולר.
לפי התחזית החדשה של בנק ההשקעות האמריקאי, המטבע ינוע בטווח שבין 3.60 ל-3.70 שקל לדולר בתקופה של שלושת החודשים הבאים ואף ב-12 החודשים הבאים. זאת מול תחזית קודמת שעמדה על טווח של 3.50-3.40 שקל לדולר.
האסטרטגים של הבנק מציינים כי הם מצפים שהתנודתיות של השקל בטווח האמור תישאר גבוהה במהלך התקופה. "אנחנו מאמינים כי ההתפתחויות הפוליטיות יישארו הכוח המניע עבור השקל", נכתב בסקירה של הבנק על המטבע.
בגולדמן זאקס מעריכים כי בנק ישראל לא יתערב בשוק המט"ח על מנת לבלום הידרדרות נוספת בשקל ומציינים בהקשר זה את הדברים שאמר בשבוע שעבר המשנה לנגיד בנק ישראל אנדרו אביר, שלפיהם הריבית צריכה להיות הכלי המצמצם העיקרי של הבנק, ולא התערבות בשער החליפין.
השקל איבד בשבוע שעבר 2.3% מערכו מול הדולר והכלכלנים בישראל ייחסו את הירידה החדה לשני גורמים עיקריים – דברי ראש הממשלה לגבי קידום החקיקה המשפטית ונאומו של הרמטכ"ל הרצי הלוי לגבי האפשרות להסלמה ביטחונית בחזית האיראנית.
האסטרטגים של הבנק ציינו עוד כי השווי ההוגן של המטבע הישראלי, ללא ההשפעות השליליות הנובעות מהחקיקה, הוא סביב 3.3 שקלים לדולר. כך שערכו הנוכחי נמוך בכ-10% לעומת השווי הראוי של השקל לפי גולדמן זאקס.
"אם יתחזקו החששות של השחקנים בשוק והמשקיעים בהייטק לגבי ההתפתחויות הפוליטיות וההשפעות שלהן על האיכות של המוסדות השלטוניים, תגדל פרמיית הסיכון במטבע הסחיר", אמרו בגולדמן זאקס.
בבנק ההשקעות מתייחסים עוד בהקשר זה לדעיכת הקורלציה המוכרת של השקל עם הביצועים של שוק המניות האמריקאי (ובעיקר בסקטור הטכנולוגיה) – על פי רוב התחזקות השקל במקביל לעליות בשווקים. זאת במקביל להתעוררות המחאה ההמונית של המתנגדים להפיכה המשטרית של נתניהו. ההחלטה שלו בסוף מרץ לעכב את התוכנית סיפקה תמיכה לשקל לתקופה קצרה. זו נעלמה במהירות בשבוע שעבר, כאמור בעיקר בהשפעת האמירה של נתניהו.