סגור
קניון עזריאלי ת"א
קניון עזריאלי ת"א. משותק בימי חמישי ובמוצ"ש בשל ההפגנות (צילום: אייל קרן)

בלעדי
החג לא עזר: המכירות בפסח בקניונים צנחו ב־10%

הירידה חלה בשבוע שלפני הפסח ועד סוף חול המועד, בהשוואה לאותה תקופה ב־2022. קמעונאים: "המחאה השפיעה"

החולשה בענף האופנה נרשמה גם בחג הפסח האחרון, כשאפילו קניות המתנות האופייניות לפני החג לא עזרו למכירות להתרומם. ל"כלכליסט" נודע כי מכירות פסח היו חלשות במיוחד ביחס למכירות בשבוע שלפני החג ב־2022.
על פי נתוני חברת ריס, שדוגמת 2,600 חנויות זהות בקניונים ובמרכזי מסחר פתוחים, בין 29 במרץ ל־11 באפריל 2023 נרשמה ירידה של 10% בפדיונות חנויות האופנה בהשוואה ל־8 באפריל עד 21 באפריל 2022. מדובר בתקופה שבוחנת את המכירות בשבוע שלפני ערב פסח, אז מתגברות הקניות לחג, ועד סוף חול המועד, שגם הוא מאופיין בריבוי מבקרים בקניונים. ריס דוגמת בעיקר חנויות מתחום האופנה.
קמעונאים מדווחים אף על ירידות חדות יותר של בין 15% ל־20% במכירות החג, זאת בשל האווירה הכללית בקרב הציבור, מיעוט ימי חול המועד ומזג אוויר גשום. "בשנה שעברה היו חמישה ימים של חול המועד והשנה רק יומיים. זה מאוד משמעותי ועושה את ההבדל בפדיונות", מסביר קמעונאי בכיר בענף. "בנוסף, המצב הביטחוני, הפיגועים ומזג האוויר הקיצוני שהתחיל בשרב כבד והמשיך בגשמים, סופות, שיטפונות בדרום ושלג בחרמון, השפיע לא רק על חגיגות המימונה אלא גם על המכירות".
את הירידה במכירות ניתן לייחס בחלקה גם לעובדה שחלק מהציבור בחר לטייל בטבע במקום לעשות קניות ולא מעט ישראלים בילו את החג בחו"ל. בחודש אפריל כולו עברו בנתב"ג מעל 2 מיליון נוסעים. בערב החג עצמו עברו בנתב"ג כ־90 אלף נוסעים שמחציתם יצאו מהארץ לחו"ל, ובימים ראשון ושני בחול המועד עברו בשדה קרוב ל־100 אלף איש ביממה.
מלבד מזג האוויר ומיעוט ימי חופש שהיו בחול המועד, טוענים הקמעונאים כי גם למחאות נגד ההפיכה המשפטית ברחבי הארץ יש השפעה על המכירות בימי חמישי ובמוצאי שבת. "קניון עזריאלי תל אביב לא עובד כמעט בימי חמישי ובמוצ"ש", מסביר קמעונאי. "גם קניון TLV נפגע מהמחאות. אנשים פוחדים להגיע לתל אביב בשבתות. אבל זה לא רק בתל אביב, כי המחאות התרחבו לערים נוספות. כש־160 אלף איש יוצאים להפגין, הם לא לקוחות שלנו? חלקם הולכים להפגין במקום להגיע לקניון. יכול להיות שזה זמני, אבל זה פוגע במכירות". עם זאת, הקמעונאים מדווחים כי מיום ראשון האחרון, בתום החג ומזג האוויר הקיצוני, המכירות התחילו לעלות, וגם באונליין ניכרת התאוששות.
לצד זאת, הקרבה לחג הפסח כן השפיעה לטובה על מכירות חודש מרץ השנה, שהיו גבוהות ביחס למרץ 2022. על פי נתוני ריס, במרץ 2023 עלו הפדיונות בחנויות האופנה בכ־8.3% בממוצע, כאשר המכירות בפאוור סנטרים צמחו ב־10% ובקניונים אזוריים ב־8%.
הירידה במכירות שלפני החג פוגשת את ענף האופנה בעיתוי מאתגר, שכן החורף החם השפיע רבות על צבירת המלאי של קמעונאיות האופנה. בשל מזג האוויר שלא ציפו לו, הן נאלצו לחתוך במחירים של קולקציות החורף. קסטרו זעזעה את הענף כשיצאה במבצע חסר תקדים והציעה את כל קולקציית הגברים והנשים במחיר של 100 שקל לשלושה פריטים, ובגדי ילדים ב־60 שקל לשלושה פריטים. בתוך זמן קצר קרס אתר החברה, ומי שניסה לבצע רכישה נתקל בהודעה "אנחנו ממלאים את האתר בסחורה, בינתיים מוזמנים להגיע לחנויות".
לאחר ההודעה הציבור הסתער על הפריטים כמוצא שלל רב והחנויות של קסטרו נראו כמו אחרי פוגרום. אף שקסטרו לא הייתה יחידה שנקטה מבצעי חורף, שלה היה אגרסיבי במיוחד וגרר תגובות רבות בענף.