סגור
סיליקון ואלי בנק מטה הבנק בסנטה קלרה קליפורניה סגור אחרי הקריסה SVB
SVB (AFP)

דיווח: משרד המשפטים האמריקאי ורשות ני"ע חוקרים את התמוטטות SVB

לפי "הוול סטריט ג'ורנל", הבדיקות של קריסת סיליקון ואלי בנק נמצאות בשלבים ראשוניים; בין השאר ייבחנו מכירות המניות שביצעו המנהלים

משרד המשפטים האמריקאי ורשות ניירות ערך (SEC) חוקרים את קריסת סיליקון ואלי בנק (SVB), כך לפי דיווח ב"וול סטריט ג'ורנל". לפי העיתון, הבדיקות נפרדות ונמצאות בשלבים מקדימים, ואין הכרח כי יובילו לכתבי אישום. החקירות אף יבחנו את כשירות מכירות מניות שביצעו המנהלים הבכירים של הבנק רק ימים ספורים לפני שקרס, נסגר והשליטה בו הועברה ל-FDIC.
קריסת SVB ביום שישי טלטלה את מגזר הטכנולוגיה. הבנק ה־16 בגודלו בארה"ב היה נותן שירות עיקרי למגזר וניהל נכסים בשווי של 212 מיליארד דולר. ביום שישי השליטה בו הועברה ל־FDIC, שמעניק ביטוח לבעלי פיקדונות של עד 250 אלף דולר. SVB העניק שירותים בעיקר ללקוחות גדולים. מעל ל־90% מכל בעלי הפיקדונות בו לא היו מבוטחים על ידי ה-FDIC.
מנכ"ל החברה גרג בקר וסמנכ"ל הכספים הראשי דניאל בק מכרו שניהם מניות בשווי מצטבר של כ-3 מיליון דולר. בק מכר סך הכל שליש מכל אחזקותיו בחברה. שתי המכירות בוצעו בתוכנית מסודרת לתזמון מכירת מניות של מקורבים לחברה שנועדה להפיג חשד לפעילות תרמיתית. כמה שעות לפני סגירת הבנק חילקו בבנק בונוסים לעובדים בשווי מיליוני דולרים.
כחלק מתוכנית החילוץ שהפעיל ממשל ביידן, הפדרל ריזרב וה-FDIC הודיעו כי כל פיקדונות הלקוחות יוחזרו להם במלואם, זאת באמצעות שימוש בקרן מיוחדת של ה-FDIC. הבטחה זו נמסרה לשלושת הבנקים שקרסו בשבוע האחרון: SVB, שניהל 212 מיליארד דולר; סיגניצ'ר, שניהל 110 מיליארד דולר; וסילברגייט, שניהל 11 מיליארד דולר.
הנשיא ג'ו ביידן הבטיח כי "כספי משלם המסים" לא יהיו חלק מהתוכנית וכי הוא מחויב "להטיל אחריות מלאה על האחראים לבלגן הזה ולהמשיך במאמצים שלנו לחזק את הפיקוח והרגולציה על בנקים גדולים יותר כדי שלא נהיה במצב הזה שוב".
תוכנית החילוץ המהירה נעשתה על רקע לחץ מצד מגזר הטכנולוגיה ומשקיעי הון סיכון שטענו כי יש לסייע במהירות לבנקים. לטענתם, הדבר הכרחי למניעת המשך בהלה והתפשטות של סיכון מערכתי. בין השאר המשקיע דיוויד סאקס קרא לרגולטורים להבטיח מיד את השבת כל הפיקדונות, וג'ייסון קאלקניס הזהיר מהתפשטות הכאוס.
בפועל שלושת הבנקים קטנים מספיק כדי שלא ייכללו תחת מעקב השמירה של הרגולטורים, הקלה רגולטורית שהבנקים עצמם דחפו ליישומה. כמו כן שלושת הבנקים מעניקים שירות נישתי למגזר הטכנולוגי - מגזר משמעותי אמנם, אך קשה להעריך שאובדן שיעור מצומצם של הפיקדונות היה מוביל לסיכון מערכתי.
הסנאטורית הדמוקרטית אליזבת וורן כתבה אתמול במאמר דעה ב"ניו יורק טיימס" כי "בנקים כמו SVB קיבלו הקלות מדרישות מחמירות, תוך שהם מבססים את טענותיהם על הקביעה המגוחכת שהם אינם גדולים, ולכן אין צורך בפיקוח חזק. הרגולטורים אמרו שהבנקים, ולא משלמי המסים, יישאו בעלות המעצור הפדרלי כדי להגן על פיקדונות. נראה אם זה נכון. אבל אין זה פלא שהעם האמריקאי סקפטי ביחס לשיטה שמחזיקה מיליוני לווי הלוואות סטודנטים בלימבו, אך פועלת בן לילה כדי להבטיח שחברות קריפטו בשווי מיליארד דולר לא יפסידו דולר אחד בפיקדונות".