סגור
הפגנה מחאה עובדי הייטק בתל אביב נגד המהפכה המשפטית מחאת ההייטק
הפגנה של עובדי הייטק בתל אביב. "חולקים את אותו פחד כמו חברות אחרות מפני ההשפעה שעלולה להיות לרפורמה על היכולת לעשות עסקים בישראל" (Shaul Golan)

דעה
אחיי ואחיותיי, זה הזמן שלנו להשמיע את קולנו

"ביל גייטס אמר שאנחנו תמיד מעריכים יתר על המידה את השינויים שיתרחשו בשנתיים הקרובות ומזלזלים באלה שיחולו בעשור הקרוב, אל תזלזלו בהשפעה ארוכת הטווח של הרפורמה במערכת המשפט - היא עלולה להיות קטסטרופלית", מזהיר מנכ"ל ומייסד קפיטוליס גיל מנדלזיס בטור מיוחד ל"כלכליסט"

אני חושש לעתיד ישראל. המדינה שלנו הגיעה רחוק בהקמת דמוקרטיה חזקה ומודרנית ובפיתוח כלכלה משגשגת. לאורך שנותיה, עמדה ישראל בשינויי משטר בין ימין, שמאל ומרכז, ואחד האלמנטים המרכזיים שתרמו לבסיסה האיתן היה בית משפט עליון עצמאי. מגדלור של מוסר ששמר על טוהר מידותיה של המדינה, ושימש ככוח מאזן כנגד הגחמות של הממשלות השונות לאורך השנים.
כישראלי גאה, לא פעם כשדיברתי עם משקיעים בכל העולם, עם ממשלות, בנקים מרכזיים ולקוחות, תמיד הדגשתי את תעשיית הטכנולוגיה בישראל, את תרבות היזמות והחדשנות, את מערכת החינוך, הדמוקרטיה, ואת בית המשפט העליון. תמיד את בית המשפט העליון.
ואולם, רגע לאחר שנכנס בנימין נתניהו לתפקיד ראש ממשלת ישראל בפעם השישית, החלה הממשל החדש שלו באופן מידי, אגרסיבי ומפחיד לנקוט בפעולות ליצירת "רפורמה במערכת המשפט" שמתמקדת בבית המשפט העליון, הנמצא כעת תחת מתקפת אש.
הקואליציה של נתניהו חותרת לקחת את הכוח מבית המשפט ולהעבירו לידי פוליטיקאים, עם יכולת להטיל וטו על כל פסיקה של בית המשפט העליון, ברוב רגיל של 61 קולות בכנסת. יתרה מכך, הקואליציה רוצה לבטל את 'עילת הסבירות', המאפשרת לבתי המשפט לפסול מינויים פוליטיים של מי שנחשבים לא כשירים. עוד היא רוצה לחזק את הכוח של עצמה בוועדה למינוי שופטים ולהחליש את מעמדם של היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה.
ישראל היא דמוקרטיה ללא חוקה ועם גוף פרלמנטרי אחד. בית המשפט העליון הוא מוסד האיזון המרכזי. השינויים המבוקשים כעת יעבירו לידי הקואליציה כוח בלתי מוגבל. לצד זה, רמת הרטוריקה וההתקפות נגד בית המשפט העליון על שופטיו היא מחרידה וחסרת תקדים. דברים שלא נאמרו ולא נעשו מעולם, אלא מקרב שולי החברה הישראלית, הופכים כעת לדבר שבשגרה.
ישראל עברה הרבה ב-75 שנות קיומה, אך הרטוריקה החדשה היא אחד האיומים המסוכנים ביותר בטווח הרחוק. ההשקעות במדינה מבחוץ ומבפנים ורמת האמון בה מצד מדינות זרות, כולן תיפגענה קשות.
החדשות הטובות – יש גם התקוממות. עשרות אלפים מוחים ברחובות על המהלכים הללו שמאיימים כעת על הדמוקרטיה. אני עומד איתם. הציפייה שלי היא שתושג פשרה.
עם זאת, זרעי השחיקה לטווח הרחוק כבר נזרעו. שימוש בשפה שבעבר השתמשו בה רק קיצוניים הפכה כיום למיינסטרים. הרחבת הלגיטימציה של מה שמותר לומר, וחדירת דעות קיצוניות לתוך השיח כאקט לגיטימי – היא מפחידה.
ברגעים שכאלה, אני נזכר בציטוט של ביל גייטס: "אנחנו תמיד מעריכים יתר על המידה את השינוי שיתרחש בשנתיים הקרובות ומזלזלים בשינוי שיחול בעשור הקרוב. אל תתנו לעצמכם להירדם אל תוך חוסר המעשה".
רה"מ נתניהו מנסה להמעיט בחומרת ההשפעה של המהלכים האנטי-דמוקרטיים של ממשלתו, ואומר שהמשקיעים, החברות ותעשיית הטכנולוגיה (או תעשיות אחרות) לא יעזבו את הארץ. ייתכן מאוד שזה נכון בטווח המיידי, אבל ההשפעה ארוכת הטווח תהיה קטסטרופלית.
אני קורא לו להנמיך את הלהבות באופן דרמטי, להוריד את רמת הרטוריקה ולהפסיק להסית את הציבור כנגד בית המשפט העליון, אחד מעמודי התווך החשובים בדמוקרטיה השברירית שלנו, ומי שאפשר לנו להגיע למקום שבו אנחנו נמצאים היום.
ב-25 השנים האחרונות אני יזם טכנולוגיה ישראלי ותמיד היו לי מרכזי פיתוח בארץ המעסיקים מאות עובדים. שילמנו מיסים, העובדים שלנו משלמים מסים, הבאנו עשרות מוסדות זרים לישראל וגייסנו מאות מיליוני דולרים. לפני קצת יותר מעשור עבדתי בשיתוף עם משרד האוצר כדי להביא בנקים בינלאומיים להקים את מרכזי הפיתוח שלהם בישראל, ואני נרגש לראות שזה קורה בהצלחה רבה.
לקפיטוליס יש מרכז פיתוח יוצא דופן בתל אביב. למרבה הצער, אנו חולקים את אותו פחד כמו חברות אחרות מפני ההשפעה שעלולה להיות לרפורמה המשפטית על היכולת לעשות עסקים בישראל. זה חורג הרבה מעבר לעסקים - מדובר בהרס של אמונות יסוד; השחיקה וההרס של הדמוקרטיה בישראל.
אנו נמצאים כעת בנקודת מפנה, ואני ניצב גאה מאחורי אחיי ואחיותיי שמובילים את המחאה הנוכחית. זוהי האחריות שלנו לפעול ולהשמיע את קולנו כעת, ובכל יום מעתה ולהגיד "מספיק זה מספיק". הכותב הוא מייסד ומנכ"ל קפיטוליס