סגור
מאגר תמר
מאגר תמר (אלבטרוס)

הכסף מתחיל להיערם: קרן העושר צברה 3.3 מיליארד שקל בשנת 2022

הנתון מגיע לקראת דיון בוועדה לפיקוח על קרן העושר, ומעיד כי סכום מס רווחי יתר, המוטל על חברות המפיקות רווחים ממשאבי טבע היה גבוה פי 2.6 מכל סכום שנגבה עד כה. בהסכמים הקואליציוניים מצוין כי הממשלה תבחן שימוש בכספי הקרן לפרויקטים של תשתיות ודיור - מהלך שזכה לביקורת רבה

בשנת 2022 גבתה המדינה מסים בהיקף של 3.28 מיליארד שקל מחברות החייבות במס רווחי יתר - מס מיוחד המוטל על חברות המפיקות רווחים ממשאבי טבע. הסכום גבוה פי 2.6 מכל סכום שנגבה עד כה ממס רווחי יתר. בסך הכל נגבו מכוח חוק מיסוי רווחי משאבי טבע 4.54 מיליארד שקל עד כה.
גביית המס מועברת בסופו של דבר לקרן לאזרחי ישראל הידועה גם בשם קרן העושר, אך מדובר בתהליך ארוך שכן הקרן מקבלת כספים רק לאחר שהם חלוטים. כלומר, רק אחרי הגשת הדו"חות השנתיים של החברות, או לאחר שאלה קיבלו שומה סופית ושילמו אותה. נכון לעכשיו, רק 2.03 מיליארד שק מסך הגבייה הפכה לחלוטה והועברה לקרן העושר.
התשלומים לקרן העושר מתחילים לאחר שההשקעה בהפקת המשאב הטבעי מוחזרת, בתוספת של 50%. בשל כך, עיקר הכנסות הקרן היום נובעות מחברת איי.סי.אל ומאגר תמר. מאגרי לוויתן וכריש טרם הגיעו לסף הרווחיות הדרוש להתחלת תשלום לקרן. התשלומים לקרן נפרדים ממס החברות בהן החברות המפעילות את משאבי הטבע מחויבות, ותמלוגים בגובה של 12.5% מההכנסות החברות המשתמשות במשאבי טבע מתכלים.
בתקופת הביניים - עד שגביית המסים הופכת חלוטה – הכספים מופקדים אצל החשב הכללי באוצר שמנהל את הכסף, ואז הוא מעביר אותו לקרן לאזרחי לישראל בצירוף הרווחים או בניכוי ההפסדים, אחרי שהוא ממיר את הכספים למטבע חוץ.
הקרן לאזרחי ישראל (קרן העושר) נחקקה במקביל לחקיקה על מס רווחי היתר, הקרן אמורה לנהל את הכנסות המדינה מהמס בראייה כלכלית ארוכת טווח לשם השאתם, ובמטרה לאפשר את המשך קיומה של הקרן לדורות רבים. בפועל, הקרן מתנהלת בבנק ישראל, ומוסדותיה (מועצת הקרן וועדת ההשקעות שלה) הוקמו במהלך 2022.
הודעת רשות המסים מגיעה לקראת הדיון שצפוי להתקיים היום (ג') בכנסת, בוועדה לפיקוח על הקרן לאזרחי ישראל. בדיון תהיה סקירה של מועצת הקרן וועדת ההשקעות שלה לגבי פעילותה עד כה. בנוסף, בהסכמים הקואליציוניים של הממשלה הנכנסת ישנו סעיף הקובע כי הממשלה תבחן שינוי של חוק קרן העושר כך שיהיה ניתן להשתמש בכספים שבה גם לפרויקטים של תשתית ודיור בישראל, מהלך שזוכה לביקורת מקרב בכירים בממשלה ובבנק ישראל.
על אף שהכסף מתחיל להיערם הסכום הנמצא בקרן נמוך בצורה משמעותית מהערכות הראשוניות. על פי הערכת רשות המסים, עד שנת 2032 הסכום שיצטבר בקרן יעמוד על 10-12 מיליארד דולר. זאת לעומת הערכה ראשונית של בנק ישראל מ 2013 לפיה עד שנת 2037 הקרן תצבור 72 מיליארד דולר.