סגור
שדה תעופה בייג'ינג סין קורונה
נוסעים בשדה התעופה של בייג'ינג (צילום: Tingshu Wang / Reuters)

מחיר המדיניות של "אפס הדבקה": הכלכלה בסין התרחבה ב-2022 ב-3% בלבד

המשק הסיני רשם את הצמיחה הנמוכה זה עשורים, למעט 2020 אז פרצה הקורונה וההתרחבות עמדה על 2.2%. המדיניות הסינית הקשוחה, שבאה לידי ביטוי בצמיחה הנמוכה, השתנתה בחודש שעבר והובילה להסרת ההגבלות ואף לפתיחת הגבולות

הכלכלה הסינית התרחבה ב-2022 בשיעור של 3% בלבד, נתון המדגיש את העלות הגבוהה של מדיניות האפס קורונה של הממשלה, שננטשה בפתאומיות בחודש שעבר.
נתון צמיחת התמ"ג של המדינה פספס את יעד הצמיחה הרשמי שהציבה הממשלה, שעמד על 5.5% ובעצמו היה הנמוך ביותר מזה עשורים. מלבד 2020 אז פרצה המגפה וההתרחבות עמדה על שיעור של 2.2%, הנתון הנוכחי הוא הנמוך ביותר מאז 1976.
עם זאת, כלכלת סין צפויה להתאושש השנה בעקבות הפתיחה מחדש של הכלכלה, זאת לאחר שבשנה שעברה הטילה הממשלה הגבלות מחמירות בתגובה למספר התפרצויות קורונה בערים הגדולות, כולל סגר מתמשך בשנגחאי. המדיניות השתנתה בחודש שעבר, והובילה להסרת ההגבלות ואף לפתיחת הגבולות. אולם, עוד אתגרים צפויים להקשות על ההתאוששות, ביניהם משבר נדל"ן שהוריד את המחירים, ירידה ביצוא בשל האטה עולמית, וההתכווצות הראשונה באוכלוסייה הסינית מזה 60 שנים. כך למשל, ההשקעות בנדל"ן נפלו בשנה שעברה ב-10% על רקע המשבר בסקטור הנדל"ן ומחירי הבתים נפלו ב-27%.
לפי הנתונים שפורסמו, התמ"ג נותר ברבעון השלישי ללא שינוי לעומת הרבעון השלישי אשתקד ועלה בשיעור שנתי של 2.9%, גבוה מתחזיות האנליסטים שציפו לעלייה של 1.6%. עוד פורסם, כי המכירות הקמעונאיות נפלו בדצמבר ב-1.8% לעומת שנה קודם לכן וב-5.9% לעומת נובמבר, ואילו הייצור התעשייתי עלה ב-1.3% בדצמבר וב-3.6% בכל השנה. כמו כן, שיעור האבטלה ירד ל-5.5% מ-5.7% בנובמבר.
"תנופת הצמיחה בתקופה מאתגרת זו תהיה תלויה בכמות וסוג התמריצים שתאמץ הממשלה כדי להחזיר את הכלכלה למסלול", אמר לפייננשל טיימס אסוואר פראסאד, מומחה לסין באוניברסיטת קורנוול.