סגור
וול סטריט עליות
וול סטריט. הבורסות הגיבו בשמחה (צילום: שאטרסטוק)

פרשנות
האינפלציה בארצות הברית אמנם מתמתנת, אך פאוול ייאלץ לעמוד על המשמר

הנשיא ביידן אמנם יכול לנשום לרווחה, אבל עדיין מוקדם לחגוג כי נתון אינפלציה שנתי של 7.7% רחוק מלספק, בעיקר כשסעיפי הדיור, האנרגיה והתחבורה ממשיכים להעיק; לפיכך יו"ר הפד ימשיך ללחוץ על דוושת הריבית, גם אם בעוצמה פחותה

1. האינפלציה בארצות הברית רשמה בחודש אוקטובר את הרמה הנמוכה ביותר מאז תחילת 2022 - 7.7% - ואלו חדשות טובות מאוד לכלכלה הגדולה ביותר בעולם. הכיוון היה ברור שכן מאז השיא יוני האחרון (9.1%) היא יורדת באופן רציף ועקבי, כפי שהיה ניתן לצפות אחרי העלאות הריבית החדות ולאחר שהפד התעורר והבין שהוא בבעיה עמוקה.
נתון לא פחות חשוב, ואף יותר, הוא אינפלציית הליבה – האינפלציה ללא סעיפי המזון והאנרגיה - ירדה לרמה של 6.3% לעומת 6.6% בחודש הקודם. וגם הפעם מדד אוקטובר, שעלה ב-0.4%, הפתיע לטובה שכן הוא היה נמוך מהצפי. לראשונה זה חודשים רבים מחירי שירותי הבריאות רשמו ירידה של ממש, וגם מחירי הגז.
נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן יכול לנשום לרווחה. האינפלציה היא הגורם המרכזי שפגע במפלגה הדמוקרטית בבחירות אמצע הקדנציה לקונגרס, עד כדי כך שהקמפיינרים הרפובליקנים ביססו את מסע הבחירות שלהם במונח BIDENFLATION תוך ייחוס התופעה שהכי מטרידה את האזרח הפשוט לפרסונה. הבורסות גם הגיבו בשמחה, שכן אירוע כזה מאותת כי סופו של הצמצום המוניטרי אולי קרוב יותר מהצפי.
2. אלא שמוקדם מאוד לחגוג וישנה - כפי שהדגיש לפני מספר ימים יו"ר הפד, ג'רום פאוול - עוד דרך ארוכה. אינפלציה של 7.7%, כאשר יעד יציבות המחירים השנתי הוא 2%, רחוקה מאוד מלספק. עדיין מדובר במרחק של 570 נקודות בסיס מהמטרה, ואסור לשכוח: מדובר ב-2% בממוצע בטווח הבינוני. כמו כן אינפלציית הליבה – ללא הסעיפים הבעייתיים שגרמו להתפרצות האינפלציונית - עדיין גבוהה מאוד וכבר מהווה 82% מסך האינפלציה בארצות הברית. גרוע מכך: סעיף הדיור לא עוצר, ומאפריל עד יולי הוא רשם עלייה חודשית של 0.5%-0.6%; באוגוסט ובספטמבר העלייה גדלה ל-0.7%; ובאוקטובר כבר ל-0.8%. אגב, גם שירותי התחבורה - עוד סעיף מאוד משמעותי בסל הצריכה האמריקאי - עלה ב-0.8% אף הוא. אז נכון שסעיף המזון עלה ב-0.6% "בלבד" – העלייה הקטנה ביותר מאז תחילת 2022 - אבל עדיין קניות המזון במרכולים רשמו עלייה חודשית של כמעט 1%. גם מחירי הדלקים זינקו בכ-20% רק בחודש אוקטובר – תזכורת כואבת לכך שעדיין משבר האנרגיה לא חלף. המשמעות היא שיש שיפור, אבל הדרך עוד ארוכה.
3. כפי שעולה מדו"ח האינפלציה, למרות התמתנות האינפלציה עליות המחירים עדיין קיימות, ונתוני המאקרו תומכים בטענה כי הכלכלה האמריקאית עוד חמה. ברבעון השלישי של השנה הצמיחה בכלכלה האמריקאית עמדה על כ-2.6% - מעל צפי הכלכלנים, תוך שהיא חותכת רצף של שני רבעונים של צמיחה שלילית (0.6%- ו-1.6%-). הרכב הצמיחה חושף כי הצריכה הפרטית (הקטר המרכזי של הכלכלה) ממשיכה לגדול בדומה למתרחש זה שבעה רבעונים ברצף. כאמור, שוק העבודה האמריקאי הדוק ממש, אפילו בראייה היסטורית. שיעור האבטלה אמנם עלה ב-0.1%, אבל נמצא עדיין על 3.7% - רמה נמוכה מאוד, וכלכלת ארצות הברית הוסיפה באוקטובר 261 אלף משרות, מעל תחזיות השוק (200 אלף). כאשר הצמיחה, הצריכה הפרטית והתעסוקה מראות ביצועים כאלו, סימן שהלחצים האינפלציוניים עוד שם, ולכן פאוול עוד חייב ללחוץ על הדוושה – גם אם בעוצמה פחותה - ועוד רחוק מלהוריד את הרגל ממנה.