סגור

בצל הבדיקה החיצונית והחור במאזן: משה כחלון התפטר מתפקידו כיו"ר יונט קרדיט

בשבועות האחרונים נערכת בדיקה חיצונית לחברת האשראי החוץ בנקאי לאחר שנעלמו מהמאזן שלה צ'קים על סך כולל של 7.6 מיליון שקל; בנוסף, המנכ"ל נטל כספים ללא דיווח והוצא לחופשה כפויה; שר האוצר לשעבר הודיע על עזיבתו "בלב כבד, בגין אירועים שהתרחשו לפני הצטרפותי לחברה"

משה כחלון התפטר היום (ה') מתפקידו כיו"ר חברת האשראי החוץ בנקאי יונט קרדיט. כחלון הודיע כי "לצערי הרב וכפי שידוע לכם, אנו מבינים כיום כי ייתכן שקיימת לחברה חשיפה כספית משמעותית, אשר נגרמה בגין אירועים שהתרחשו לפני הצטרפותי לחברה. נוכח התפתחויות אלה, ובלב כבד, החלטתי להודיע לבעלי השליטה על סיום תפקידי כיו"ר דירקטוריון החברה וכדירקטור בה באופן מיידי".
המחילה שאותה חפרו בעלי השליטה ביונט הולכת ומעמיקה. החברה שבה כיהן שר האוצר לשעבר כחלון כיו"ר דיווחה היום לרשות ניירות ערך כי על פי בדיקת בוחן חיצוני היא עלולה להיות חשופה להלוואות שהעמידה בהיקף רחב יותר מהחור במאזן בהיקף של 7.6 מיליון שקל שעליו דיווחה בעבר, ואין לה יכולת להעריך מה הוא גודל חשיפתה.
1 צפייה בגלריה
שר האוצר משה כחלון אוקטובר 2018
שר האוצר משה כחלון אוקטובר 2018
משה כחלון
(צילום: רויטרס)
בשבועיים האחרונים מתבצעת בדיקה חיצונית לספרי יונט קרדיט. הבודק החיצוני עופר אלקלעי מונה לאחר שנעלמו ממאזנה של החברה צ'קים בהיקף של 7.6 מיליון שקל. אובדן הצ'קים נמצא לראשונה בתחילת החודש ודווח לכחלון על ידי יואב צבר, המשנה למנכ"ל. אלקלעי גילה כי מקור הצ'קים החסרים שדווחו כאילו הם נמצאים במאזן החברה שייכים לסניף בנצרת, שנפתח בשנת 2020.
עוד העלתה הבדיקה כי המנכ"ל צחי אזר נטל מהחברה 24 אלף דולר ללא דיווח. עם הגילוי הוצא אזר לחופשה כפויה. הכספים, על פי הערכות, נלקחו מן המענקים לשנת 2021, עוד טרם דווחו או אושרו על ידי בעלי המניות.
יונט קרדיט בודקת האם עבור חלק מאותה חשיפה להלוואות, שעליה דיווחה היום, הועמדו ערבויות אישיות על ידי בעלי השליטה בחברה. אזר מחזיק ב-12.5% ממניות החברה ואף מחזיק בצורה עקיפה בשליש מהחברה הפרטית "יונט קרדיט" (28.7%) שהיא בעלת השליטה בחברה הציבורית.
תכיפות השערוריות ביונט מביאה את מניית החברה לקריסה. המנייה נמצאת בהשעיית מסחר מתחילת יום המסחר הנוכחי, לאחר שהחודש צללה בכמעט 25% וב-12 החודשים האחרונים צנחה ב-74%. יונט קרדיט נסחרה השבוע בשפל כל הזמנים לפי שווי של 44 מיליון שקל בלבד.
על מנת להציל את החברה, שני בעלי השליטה האחרים בחברה, שלמה אייזיק ושי פנסו שמחזיקים יחד ב-23.2% בחברת השליטה (מעבר לאחזקתם הפרטית הישירה), חתמו בסוף השבוע שעבר על נייר עקרונות עם חברת גיזה במסגרתו ימכרו 18% ממניותיהם בתמורה ל-10 מיליון שקל.
חתימה על ההסכם והכנסת גיזה כשותפה בחברה תביא לסיום כהונתו של אזר. אזר אמנם מורחק מהחברה, אך מתוקף היותו חלק מהמייסדים הוא יכול לסרב או להצטרף למכירת המניות לגיזה.