סגור

בלעדי לכלכליסט
טיוטת הסדר הגישור במשפחת קרסו נחשפת

חצי שנה לאחר שמכבי קרסו פתח את תיבת הפנדורה המשפחתית בבית המשפט וטען לאי סדרים בחברת הנדל"ן הפרטית מתגבשת טיוטת הסכם גישור. על הפרק: הכנסת משקיע חיצוני שאינו בן קרסו והנפקת החברה בבורסת תל אביב

אחד הסכסוכים היצריים באצולת ההון הישראלית, בחברה המשפחתית קרסו נדל"ן, עשוי להסתיים בקרוב בהסדר גישור, במסגרתו תשעת בתי האב שמחזיקים בחברה הפרטית ישברו את ברית הדמים ההיסטורית בין הוריהם, ויכניסו לראשונה משקיע חיצוני לחברה. כך עולה מטיוטת הסדר גישור בין הניצים — מכבי קרסו מצד אחד, ושאר בני המשפחה מצד שני. את הטיוטה הציע לפני עשרה ימים המגשר, עו"ד אייל רוזובסקי, ופרטים ממנה הגיעו ליד "כלכליסט". עוד עולה מטיוטת הסדר הגישור, כי החברה תנפיק את מניותיה בבורסת ת"א עד חודש מרץ 2022, במקביל לפעילות הרכב שהונפקה בעבר. לא ידוע מה עמדת הצדדים הסופית לגבי הצעת המגשר.


2 צפייה בגלריה
מכבי קרסו ו אחיו יואל קרסו
מכבי קרסו ו אחיו יואל קרסו
מכבי קרסו ואחיו יואל קרסו
(צילומים: אוראל כהן, עמית שעל)

הפסדים ודיבידנדים
הסכסוך בקרסו נדל"ן הגיע לבית המשפט המחוזי בתל אביב לפני כחצי שנה כאשר מכבי קרסו, אחד מנכדיו של מייסד החברה הגיש כתב תביעה ובו טען לאי סדרים. במסגרת דרישתו לצווי העברת מידע הוא טען כי: "בחברת קרסו נדל"ן התפשטה תרבות של עסקאות בעלי עניין. אלה עסקאות המטיבות עם חלק מבעלי המניות על חשבון החברה ויתר בעלי המניות".
קרסו נדל"ן הוקמה בשנת 1967 על ידי משה קרסו. מניות החברה מוחזקות על ידי בני הדור השלישי במשפחה – נכדיו ונכדותיו של משה קרסו המנוח ובני זוגם – שמחזיקים במקביל בשליטה (65%) גם במניות החברה הציבורית קרסו מוטורס, יבואנית רנו וניסאן, שנסחרת בבורסה לפי שווי של 1.5 מיליארד שקל. החברה מחזיקה בבנייני משרדים, מרכזי קניות ויוזמת פרוייקטים להתחדשות עירונית ומגורים. בין הפרוייקטים המוכרים שלה: אנדרומדה ביפו, שוק בצלאל בת"א ואומאמי בקריית אונו. החברה שימשה כפרה חולבת מניבה במיוחד, וחילקה בעשור האחרון 1.04 מיליארד שקל כדיבידנדים.
בכתב התביעה טען מכבי קרסו בין היתר כי גילה שחלק מחבריו לדירקטוריון ובני משפחותיהם, רכשו מהחברה מספר דירות מגורים בלפחות שני פרויקטים המוקמים על ידי החברה. "יו"ר דירקטוריון החברה, גברת יוני גולדשטיין־קרסו, רכשה לעצמה דירת מגורים בפרויקט אומאמי של החברה. גם בני משפחתם של הדירקטוריות דפנה אריאלה־קרסו, עדנה עוז־קרסו וציפורה מזרחי רכשו מספר דירות פרויקט הנ"ל, וכן בפרויקט הכנסת 32 בגבעתיים.
בני משפחת קרסו, ובהם אחיו של מכבי, יואל, הכחישו את הדברים, טענו שמכבי מאיים עליהם כי הוא רוצה שיקנו את חלקו, והגישו תביעות משלהם נגדו. התביעות הוגשו בין היתר בעקבות ראיון של מכבי למוסף "כלכליסט", בו דיבר על הסכסוך המשפחתי וטען למשל כי החברה מפסידה כספים, אך המנכ"ל מקבל בונוסי. "אחת הסיבות שנכנסתי איתם לעימות היא שהם לא מוכנים לתת לי מידע, כי אני מניח שהוא בעייתי מבחינתם", אמר מכבי בראיון. "כשהדירות שנקנו רשומות על שמם על בסיס 5%–10% מהערך שלהן, אז לי כבר אין סימן שאלה למה החברה מפסידה. הסיבה היא שהחברה לא לוקחת 100% תשלום על הדירות ולא מקבלת את כל הכסף. מה, היא קוסם?".
בדרך להנפקה
בטיוטת הסכם הגישור הציע רוזובסקי לצדדים שני עקרונות מנחים. הראשון, מתן אפשרות מיידית למכבי למכור למשקיע חיצוני את אחזקותיו בקרסו נדל"ן. כך הוצע שמכבי ימכור שני שליש מאחזקותיו (8.22%) למשקיע החיצוני, תוך ביטול ההסכמה ההיסטורית של דור ההורים שרק בני קרסו יכולים להחזיק במניות החברה. זהות המשקיע תהיה כפופה להסכמת 51% מבעלי המניות והוא יהיה רשאי למנות דירקטור מטעמו. במסגרת הכנסת המשקיע החיצוני יואל קרסו, ירכוש כשליש מהמניות של מכבי (4.2%), ובכך יעלה לאחזקה של 16.62%.



העיקרון המנחה השני בטיוטת הגישור הוא קביעת דד־ליין. המגשר הציע שקרסו נדל"ן תתחייב להנפיק את מניותיה בבורסה של ת"א עד מרץ 2020, כאשר שיעור אחזקות הציבור יהיה 10% לפחות.במידה ומכבי לא ימצא עד אז משקיע חיצוני שיקנה את חלקו, הוא ימכור את כל אחזקותיו בקרסו נדל"ן (12.42%) בהנפקה. יואל קרסו ירכוש כשליש ממניות מכבי (4.2%) בהנפקה, ויעלה גם כך לאחזקה של 16.62%.
מקרסו נדל"ן נמסר: "קרסו נדל"ן מאשרת כי מתנהל הליך גישור בין מכבי קרסו לבין בעלי מניות אחרים ונושאי משרה בחברה. יובהר כי טרם הושגו כל הסכמות מחייבות ונקבעו ישיבות גישור נוספות. קרסו נדל"ן ניגשה לגישור מתוך רצון טוב ומתוך נכונות לעשות מאמץ וליישב את הסכסוך שנתגלע עם מר מכבי קרסו. תהליך הגישור כאמור טרם הסתיים ואין הסכמות כלשהן".
ממכבי קרסו נמסר: "טפטוף המידע הכוזב הזה, נראה כמו ניסיון נואש של מישהו לחבל מראש בסיכוי של הצדדים להידבר ביניהם אי פעם".