$
בארץ

ניתוח כלכליסט

גם שיא של משרות פנויות לא מפתה את המובטלים

היקף המשרות הפנויות זינק בחודש מרץ ל־113 אלף ומעיד בין היתר על אופטימיות של מעסיקים שתם עידן הסגרים. על פי הערכות מספר המתמודדים לכל משרה צנח לכ־4 וכבר אין תירוץ לא לחפש עבודה

שחר אילן 07:4619.04.21

במשך כל משבר הקורונה חזרו המומחים והבהירו שאחד הנתונים שמחמירים מאוד את מצוקת האבטלה הוא הירידה הדרמטית במספר המשרות הפנויות. כלומר, לא רק שיש כל כך הרבה מובטלים - גם אין מקומות עבודה שהם יכולים להיקלט בהם, אפילו בתנאים פחות טובים.

 

 

אתמול פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה (הלמ”ס) כי מספר המשרות הפנויות גדל במרץ ב־69% והגיע לשיא של כ־113 אלף. זה לא רק המספר הגבוה ביותר מאז תחילת המשבר. זה המספר הגבוה ביותר מאז החלה הלמ”ס למדוד את מספר המשרות הפנויות ב־2009.

 יציאה מהמשבר או גל משרות זמני יציאה מהמשבר או גל משרות זמני

 

אין ספק שמדובר בעדות להתאוששות מרשימה של המשק הישראלי, וסימן מעודד נוסף אחרי העלייה במדד המחירים לצרכן שעליה דיווחה הלמ”ס בשבוע שעבר. זאת, גם אם סביר שהנתונים מושפעים מסרבנות של מובטלים לחזור לעבודה עד יוני, כל עוד מובטחים להם דמי אבטלה.

 

סמנכ”לית שירות התעסוקה לשעבר ומנכ”לית ארגון “בעצמי” נירה צימלס אומרת שה”עלייה במספר המשרות הפנויות מצביעה על אופטימיות רבה של המעסיקים שהמחלה מאחורינו וניתן לחזור לעבודה רציפה ולשגרה. אתמול הורידו את המסכות. כל מהלך כזה תורם לתחושת החזרה לשגרה. המעסיקים גם נערכים לקיץ שבו אנחנו יוצאים יותר ומבלים יותר”. בינואר 2020, לפני משבר הקורונה, עמד מספר המשרות הפנויות על 102 אלף, ואילו במשבר עצמו הוא נע בין 32 אלף באפריל 2020 בשיא הסגר הראשון, ל־62 אלף באוגוסט. כאמור, הנתון של מרץ האחרון הוא השיא מאז 2009. השיא הקודם נרשם במאי 2017 - 106,500.

 

שיעור המשרות הפנויות לחודש מרץ מכלל המשרות במשק הוא 4.43% לעומת ממוצע שיעור משרות פנויות של 3.59% בשנת 2019 ו־2.47% בשנת 2020. כלומר, שיעור המשרות הפנויות במרץ היה גבוה ב־80% מאשר ממוצע 2020 שהיא שנת הקורונה. סמנכ”ל שירות התעסוקה לתכנון ולמחקר ד”ר אופיר פינטו מייחס חשיבות רבה לנתון שלפיו מספר המעסיקים שמחפשים עובדים גדל מ־21% בפברואר ל־30% במרץ, כלומר כמעט פי 1.5. זאת, לעומת 25% בלבד בינואר 2020, לפני המשבר.

 

המבוקשים ביותר: מהנדסים

 

על פי נתוני הכלכלנית הראשית במשרד האוצר, ישראל זינקה מ־1.4 מובטלים למשרה בפברואר, לפני פרוץ המשבר, לכ־8 מובטלים למשרה בתקופה שבין הסגרים, באוגוסט 2020, ול־16 עובדים למשרה באוקטובר, עם היציאה מהסגר השני.

 

כיוון שהלמ”ס לא פרסמה עדיין נתוני אבטלה סופיים למרץ קשה לחשב במדויק את מספר המובטלים למשרה לחודש זה, אבל אפשר להעריך שהנתון הנוכחי עומד על 4 עד 5 מובטלים למשרה. זה רחוק מהמצב הכמעט אידאלי של תקופת ה־4% אבטלה ב־2019, אבל זה כבר לא המצב ש”אין בשביל מה לחפש עבודה”.

 

באוצר טענו לאורך המשבר שאין להתרשם ממיעוט המשרות הפנויות, בשל העובדה ששורה של ענפים, ובמיוחד התיירות והבידור, נמצאים בסגר קבוע, וענפים אחרים כמו המסחר והמזון נכנסים ויוצאים מסגרים. ואכן, באופן טבעי עליות גדולות במיוחד במשרות הפנויות נרשמו במרץ בענפי האוכל, התיירות והמסחר. בתחומי האוכל והתיירות גדל מספר המשרות הפנויות בכמעט 400% מ־4,400 בממוצע ב־2020 ל־21,700 במרץ. בתחום המסחר הוא זינק ב־230% מ־7,800 ל־17,900. אבל עליות גדולות של 65% נרשמו במספר המשרות הפנויות גם בענף התשתיות והתעשייה ובענפי המידע והתקשורת.

 

 

מימין: מנכ”ל שירות התעסוקה רמי גראור ושר האוצר ישראל כץ. המבחן יהיה אם יימשך הזינוק במשרות הפנויות מימין: מנכ”ל שירות התעסוקה רמי גראור ושר האוצר ישראל כץ. המבחן יהיה אם יימשך הזינוק במשרות הפנויות טיזר צילומים: שלומי אמסלם לעמ, אלכס קולומויסקי

 

המקצוע המבוקש ביותר במשק במרץ 2021 היה מהנדסים עם כ־10,000 משרות פנויות, עלייה של 5% לעומת פברואר. מתוכם יש ביקוש ל־7,300 מפתחי תוכנה. המקצוע הבא אחריו הם עובדי מכירות, שם יש ביקוש ל־7,700 עובדים, עלייה של 32% לעומת פברואר.

 

מרץ: 500 אלף מובטלים

 

שאלה גדולה היא איזה חלק מכמות המשרות הפנויות יש לייחס לסרבנות חזרה לעבודה של מובטלים שמובטחים להם דמי אבטלה עד סוף יוני. כך, למשל, בענפי המזון והתיירות מועסקים סטודנטים רבים שנוח להם מאוד להמשיך לקבל דמי אבטלה עד סיום שנת הלימודים. הם גם יכולים להניח שלא יתקשו למצוא עבודה גם בקיץ. פינטו מציין שכל סירוב של עובד לחזור מחל”ת יוצר בעצם משרה פנויה.

 

צריך גם לזכור שהנתונים מתייחסים לחודש מרץ שבסופו היה חג פסח. בשירות התעסוקה הניחו שאחרי פסח הנכונות של מובטלים לחזור לעבוד תהיה גדולה בהרבה. בכל מקרה, גם אם הנתונים מושפעים מסרבנות עבודה, הזינוק במספר המשרות הפנויות מעיד על זינוק משמעותי בפעילות הכלכלית. פינטו אומר שאם המספר הגבוה של משרות יתמיד, זה אומר שקצב החזרה של המשק לשגרה יהיה מהיר יותר מהצפוי. אבל הוא מעריך שתירשם התמתנות. “אנחנו יודעים שהיו פיטורי התייעלות”.

 

אם המספר הגבוה של משרות פנויות והירידה באבטלה שנרשמה במחצית מרץ יימשכו באפריל, סביר שהדבר ישפיע על הסדרי דמי האבטלה שייקבעו לתקופה שאחרי יוני. בסופו של דבר, אם יש כל כך הרבה משרות פנויות, הצורך ברשת ביטחון לחלק גדול מהמובטלים יורד. ויש גם סיבה הרבה יותר משמעותית לא להתחיל לחגוג. מספר המועסקים ברוב הענפים עדיין נמוך משמעותית ממספרם בשנת 2019. בתחום האירוח והאוכל היה מספר המועסקים במרץ 94 אלף לעומת 215 אלף בממוצע בחודש ב־2019, כלומר ירידה של 56%. בחינוך היתה ירידה של 11% מ־157 אלף ל־139 אלף. בתחום הבינוי שמשפיע מאוד על גברים ערבים היתה ירידה של 13% מ־160 אלף ל־139 אלף.

 

 

שירות התעסוקה שירות התעסוקה צילום: באדיבות שירות התעסוקה

 

 

אך יש גם תחומים שבהם נרשמה עלייה במספר המועסקים. בתחום המידע והתקשורת הכולל חלק גדול מההייטק היתה עלייה של 4% מ־185 אלף ל־193. בתחומי הבריאות, הרווחה והסעד היתה עלייה של 4% מ־404 אלף ל־420 אלף. הזינוק במשק לאחר הגעת החיסונים היה צפוי במידה רבה. למשק שיוצא ממשבר יש נטייה להדביק את החסר. אבל אי אפשר להתעלם מכך שבאמצע מרץ היו 500 אלף מובטלים על פי ההגדרה הרחבה של הלמ”ס ו־650 אלף לפי ביטוח לאומי ושירות התעסוקה.

 

השאלה הגדולה היא עם כמה מובטלים קבועים נישאר במחצית השנייה של 2021, אחרי שייגמר תשלום דמי האבטלה ביוני הקרוב ויבוטל השימוש בחל”ת. כיוון שחלק ממובטלי הקורונה נפלטו משוק העבודה, יהיה צורך בתקופה הקרובה לעקוב לא רק אחר שיעור המובטלים שמתייחס רק למחפשי עבודה אלא גם אחר שיעור הבלתי מועסקים שכולל גם מתייאשים.

x