$
בארץ

"משרד החקלאות מתפאר בצריכת בשר לקראת יום העצמאות, ומנותק לחלוטין"

לפי הודעה שפרסם המשרד, הישראלים רכשו השבוע פי 3 בשר מבשבוע רגיל, וצריכת הבשר ב-2020 זינקה ב-19% לעומת 2019. מנהל גרינפיס: "ההתפארות מנותקת מההשלכות. יש קשר בין צריכת הבקר להרס יערות בדרום אמריקה"

עומר כביר 22:0114.04.21

מחר, כמדי יום עצמאות, יצאו המוני ישראל לפארקים ולמדשאות, יערמו פחמים, ידליקו את המנגל ויפתחו ביום של צליית ואכילת בשרים עד להתפקע.

 

כמה להתפקע? במשרד החקלאות פרסמו הודעה בטון משמח שמכריזה שבשבוע האחרון הקף רכישת הבשרים ברשתות השיווק היה גבוה פי 3 לעומת שבוע רגיל, וגם שמחו לבשר שב-2020 עלתה צריכת הבשר ב-19% לעומת השנה שקדמה לה. "למרות הקורונה והסגרים הישראלים לא ויתרו על מנת הבשר שלהם, וצרכו אותה בביתם", בישר המשרד.

 

 

לא כולם קיבלו את ההתגאות הממשלתית הזו כפשוטה. "זה כמו שביום העצמאות, משרד האנרגיה יפרסם נתונים ויתגאה שקדחנו 13 קידוחי נפט חדשים, ויצא נפט שחור, יפה וטרי", אמר ל"כלכליסט" ד"ר יונתן אייקנבאום, מנהל גרינפיס ישראל.

 

בירוא יערות באמזונס. הרוב הולך לשטחי מרעה לבע"ח בירוא יערות באמזונס. הרוב הולך לשטחי מרעה לבע"ח צילום: רויטרס

 

 

 "האם משרד הכלכלה היה מפרסם הודעה שהשנה הנמכרו בישראל כך וכך סיגריות? זה אמנם הרגל ישראלי שהפך לחלק מיום העצמאות, אבל יום העצמאות זה המון דברים לפני מנגלים. אף אחד לא ביקש מהם להיכנס לנושא הזה ולעשות שירות טוב לתעשיית הבשר. ההתפארות בנושא של בשר וצריכת מוצרים מן החי תלושה לחלוטין ומנותקת מהעובדה שיש לכך השפעה סביבתית ובריאותית. יש קשר בין צריכת הבקר להרס יערות בדרום אמריקה".

 

בפרט, יש קשר בין צריכת בקר בישראל להרס יערות אלו. לפי נתוני גרינפיס, הזינוק בצריכת בקר מיובא בישראל הוביל בעשור האחרון להרס של קרוב ל־500 קמ"ר של יער, שווה ערך ליותר מ־7,000 מגרשי כדורגל בשנה, ולשחרור של 100 מיליון טונות גזי חממה לאטמוספירה. משק החי, מציינים בארגון, מסב נזקים עצומים לכדור הארץ ואחראי בין השאר לבין 14% ל-18% מפליטות גזי החממה.

 

"משרד החקלאות מנותק לחלוטין"

 

אייקנבאום גם מבקר את הבשורה של משרד החקלאות על ירידה של 14% במחירי הנקניקיות. "הדבר הכי מטופש היה להתפאר בכך שמחיר הנקניקיות ירד, בשעה שארגון הבריאות העולמי קבע שיש קשר בין אכילת בשר מעובד לסרטן", הוא אמר. "זה כמו להתפאר ברמות זיהום גבוהות. זה מעיד על ניתוק. יש לנו מחלוקות עם משרד האנרגיה, אבל הוא לפחות מצהיר על מחויבות להפחית פליטות גזי חממה. משרד החקלאות מנותק לחלוטין".

 

הוזלת מחירים היא גם לא מה שאנחנו רוצים לראות במחירי בשר. המחירים למעשה צריכים להיות גבוהים הרבה יותר, כדי לגלם את העלויות המלאות של הייצור והצריכה שלהם, הסביבתיות והבריאותיות.

"מחיר בקר צריך להיות גבוה פי שלושה ממה שהוא כיום. לאור העלות, המגמה צריכה להיות של עליית מחיר בשר, כי הוא גורם להרבה נזקים סביבתיים ובריאותיים. בשר אדום ובשר מעובד כרוכים בעלות בריאותית גבוהה. למה מה שעשינו לתעשיית הטבק אנחנו לא עושים לתעשיית הבשר?"

 

 

על האש על האש צילום: רונית סבירסקי

 

הבעיה, מבחינת אייקנבאום, היא שבמקום לפעול לצמצום צריכת הבשר משרד החקלאות, שהודעתו כוללת טיפים לרכישת בשר והכנתו ואינה עוסקת כלל בנזקים הבריאותיים והסביבתיים שעלולים להגרם ממנו, דווקא מעודד את צריכתו. "ישראל היא שיאנית בצריכת עופות לנפש ומקום רביעי בצריכת בקר לנפש. "בין 2015 ל-2019, צריכת בקר לנפש עלתה ב-24%. מדובר במגמת העלייה הגבוהה ביותר מכל מדינות ה-OECD. מדינת ישראל מעודדת את המגמה הזו, מתפארת בזה. משרד החקלאות מדבר בהודעה שלו על רפורמות כמו הארכת חיי מדף למוצרים מופשרים כדי להגדיל את היקף הבשר שיכול להגיע לישראל. בעקבות הרפורמה הזו, בין 2017 ל-2019 כמות הבשר הטרי/מופשר שהגיע מדרום אמריקה הכפילה את עצמה פי 6".

 

מה המדינה צריכה לעשות? קמפיינים שקוראים לצמצום צריכת הבשר?

"לא צריך לדבר על צמצום צריכת בשר, אלא אל הרחבת המזון מהצומח. לקדם התנסות ביותר דברים. בראש ובראשונה צריך לעודד לנסות דברים מהצומחף לנסות חלופות טבעוניות, להכיר טעמים חדשים. ועל בסיס טעמים חדשים אלו, להתחיל ליצור לתפריט שבמקום לשים את החי במרכז שם את הצומח במרכז. זו גישה חיובית לצמצום צריכת הבשר, שטובה להגנה על כדור הארץ, על הבריאות ועל רווחת בעלי החיים".

x