$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

רשות המסים: בלווטניק חייב 156 מיליון שקל

הרשות טוענת שקונצרן כלל דיווח כי קרקעות המיועדות להרחבת העיר נשר נמכרו במחיר הנמוך ב־870 מיליון שקל משוויין ודורשת תוספת מס שבח

תומר גנון, עמרי מילמן ושלומית צור 07:0402.08.20

קונצרן כלל תעשיות, שבשליטת איש העסקים לן בלווטניק, דיווח לרשות המסים כי שווי הקרקעות ששימשו את מפעל המלט נשר בצפון הארץ נמוך במאות אחוזים מהשווי בפועל, ולכן הקטין את תשלום מס השבח עליהן ב־156 מיליון שקל. כך עולה משומות מס שהוציאה לאחרונה הרשות לכלל תעשיות ונודעו ל"כלכליסט".

 

במסגרת שומות המס טוענת הרשות שהשווי בפועל של חטיבת הקרקע, שנמכרה לצורך הרחבת העיר נשר, גבוה בלא פחות מ־870 מיליון שקל ממה שדיווחה לה כלל תעשיות לצורך חישוב מס השבח - אחוזים מרווח ההון שנוצר לכלל תעשיות מהעסקאות.

 

חטיבת הקרקע, הכוללת 12 חלקות שונות, נמכרה בכמה עסקאות לשותפויות ייעודית שהקים בלווטניק, בין היתר עם בעל השליטה בשיכון ובינוי נתי סיידוף, וחברת אפריקה מגורים, וזאת כדי להוציא לפועל את פרויקט הבנייה הגרנדיוזי הכולל הקמת רובע מגורים חדש כהמשך לעיר נשר, ובו 5,000 יחידות דיור. בנוסף כוללת התוכנית 212 אלף מ"ר שטחי תעסוקה, ו־64 אלף מ"ר שטחי מסחר.

 

השווי הכולל של העסקאות שדווח לרשות המסים, כך על פי הערכות, הוא בין 1.5 ל־2 מיליארד שקל. בעקבות טענת הרשות כי שווי הקרקעות שדווח לה נמוך במאות מיליוני שקלים מהשווי בפועל, והדרישה לתשלום מס נוסף הנובעת מכך, כלל תעשיות צפויה להגיש ערעור על השומות לבית המשפט.

 

השווי של הגן הלאומי כרמל

 

קונצרן כלל תעשיות, המחזיק בשורה של חברות ובהן מונופול המלט נשר, נסחר עד שנת 2013 בבורסה של תל אביב. באותה שנה הוא מוזג לתוך חברת Al Diversified Holding S.a.r.l מלוקסמבורג שבשליטת בלווטניק, והפך לחברת אחזקות פרטית.

 

במסגרת ארגון מחדש שנערך מאז בקונצרן, רוכזה כל פעילות המקרקעין, ששווייה נאמד בהערכה זהירה במאות מיליוני שקלים, תחת חברה בשם כלל תעשיות נדל"ן וסחר. הקרקעות עצמן, בין היתר משיקולי מס, נרשמו תחת כמה שותפויות (כלל נכסי נדל"ן צפון, כרמל ונשר מרכז) שמוחזקות בעקיפין על ידי חברת כלל נכסי נדל"ן.

 

בעקבות הכוונה לקדם הקמת רובע מגורים חדש לעיר נשר, נמכרה חטיבת קרקע בצפון הארץ ששימשה במשך עשרות שנים את חברת נשר לייצור מלט. זאת, בין היתר, לאחר ששונה הייעוד של הקרקע מחקלאות ותעשייה למגורים ומסחר, ופעילות ייצור המלט רוכזה ברובה במפעל נשר ליד רמלה.

 

העסקאות השונות דווחו לרשות המסים לצורך תשלום מס שבח, אולם מאז התעוררה מחלוקת חריפה בין המדינה לקונצרן. עיקר המחלוקת, כאמור, נסב על שווי המכירה שעליו דיווחו בכלל תעשיות בעסקאות השונות למכירת חטיבת הקרקע.

 

רשות המסים קבעה כי שווי המכירה בעסקאות השונות עולה במאות אחוזים על השווי המוצהר, ובמספרים מוחלטים מגיע ההפרש לכ־870 מיליון שקל. חבות המס שנובעת מקביעת הרשות מגיעה לסכום כולל של 156 מיליון שקל.

 

גורמים המעורים במחלוקת בין הצדדים אמרו ל"כלכליסט" כי לטענת כלל תעשיות, דרישת רשות המסים מבוססת על טעות. כך, למשל, חלק מהקרקעות בעסקאות, לטענת כלל תעשיות, הן הגן הלאומי כרמל - כ־1,300 דונם. מדובר בקרקעות ששוויין, לטענת החברה, כ־10 מיליון שקל בלבד, בעוד הרשות מייחסת להן שווי של 300 מיליון שקל.

 

לצד מחלוקת זאת, קיימות שתי מחלוקות נוספות בקשר לפער של עוד 570 מיליון שקל בין שווי הקרקעות לטענת הרשות, לשוויין לטענת כלל תעשיות. בכוונת כלל תעשיות להציג לבית המשפט חוות דעת של גורמים שמאיים והנדסיים לתמיכה בטענותיה.

 

 

לן בלווטניק לן בלווטניק צילום: יואב דודקביץ

 

2,500 דונם במזרח נשר

 

הוויכוח על שווי הקרקע לצורך חישוב מס השבח שייגזר מהעסקה, הוא לרוב אחת המחלוקות העיקריות בין רשות המסים לחברות שעושות עסקאות מקרקעין. במיוחד כאשר מדובר בעסקאות בהיקפים של מאות מיליוני שקלים לאחר הפשרת קרקעות לבנייה.

 

התוכנית שאושרה בוועדה המחוזית לתכנון ובנייה חיפה, קיבלה תוקף ביולי 2019, וחלה על שטח של 2,500 דונם במזרח העיר נשר. היא משנה את ייעוד הקרקע מחקלאות ותעשייה לייעוד של מגורים, מסחר ותעסוקה.

 

הקרקע ממוקמת בין המורדות הצפוניים של פארק הכרמל לבין נחל הקישון וכוללת את הקרקע המשמשת כיום את מפעל נשר, את שטח המחצבה הנטושה במורדות הכרמל, את אצטדיון נשר ושטחים חקלאיים בצפונה. חוצים את השטח צירי תחבורה ראשיים כמו כביש 75, רכבת העמק, ודרך בר יהודה.

 

מחברת כלל תעשיות נמסר כי "השומה מתייחסת בעיקרה לנכס שהוא חלק מהגן הלאומי במורדות הכרמל, אשר הערכת השווי שלו בוצעה על ידי אחד מבכירי השמאים בישראל. כלל תעשיות סבורה כי נפלה טעות בבדיקת רשות המסים לגבי ייעוד הקרקע, ומכאן הפער המשמעותי בשווי המיוחס לקרקע. אנו משוכנעים כי כאשר יובהרו העובדות, יוסדר העניין בהבנה".

 

x