$
בארץ

נחשף ב"כלכליסט" - תשובה סגר את המימון של פרויקט "תמר"

חברות "אבנר" ו"דלק קידוחים" מודיעות הערב על השגת המימון להשלמת פיתוח מאגר הגז "תמר". המהלך, שנחשף ביום חמישי האחרון ב"כלכליסט", הושג הודות לקבלת הלוואה מהבנקים הזרים "ברקליס" ו-HSBC בהיקף של 902 מיליון דולר

ליאור גוטמן 20:4121.04.12

חברות "אבנר" ו"דלק קידוחים", שתיהן פועלות תחת "דלק אנרגיה" שבשליטת יצחק תשובה, מודיעות הערב (שבת) על השגת המימון להשלמת פיתוח מאגר הגז "תמר".

 

המהלך, שנחשף ביום חמישי האחרון ב"כלכליסט" הושג הודות לקבלת הלוואה מהבנקים הזרים "ברקליס" ו-HSBC בהיקף של 902

מיליון דולר על פי החלוקה הבאה: דלק קידוחים ואבנר, שתיהן מחזיקות בנתח שווה במאגר "תמר" (15.625%), קיבלו הלוואה בגובה 400 מיליון דולר כל אחת. דור גז, שמחזיקה ב4%, נטלה הלוואה מאותם בנקים בהיקף של 102 מיליון דולר.

  

קבלת ההלוואות האמורות משלימות הלכה למעשה את מימון פיתוח מאגר הגז שאמור לשמש כמקור אנרגיה עיקרי למשק הישראלי מאפריל 2013 ולמשך קרוב ל20 שנה. ומדובר באחד מהיקפי המימון הפרויקטאלי הגדולים ביותר במשק שנלקחו על ידי חברות ישראליות.

 

ההלוואה עד הפעלת ששינסקי

  

עיון בתנאי ההלוואות, כפי שהם פורסמו בהודעת החברות, מעלה שהן נלקחו לתקופה של 8 שנים שעשויה להתקצר כך ש-25% מהתזרים הפני של החברות ישמש להאצת הפירעון. במידה וההלוואות לא תתקצרנה, מועד הפירעון הסופי יהיה בסמוך לתחילת תשלומי היטל הגז החדש כפי שהוא נקבע במסגרת מסקנות ועדת ששינסקי והחוק שהגיע בעקבותיו.

  

התשלום הראשון לבנקים יועבר בסוף ינואר 2014, כשמונה חודשים לאחר תחילת הפיכתו של המאגר למסחרי. ההלוואה היא דולרית והיא תפרע ב-26 תשלומים רבעוניים, כאשר הריבות צמודה לליבור (כל שלושה חודשים) לפי המתווה הבא: מתחילת ההסכם בין הצדדים ועד להשלמת הפרויקט 4.75%; מהשלמת הפרויקט ועד שנתיים לאחר מכן 4.25%; בשנה השלישית והרביעית 4.75% ומשם ועד תום תקופת ההלוואה 5.5%. כדי להגן על שיעורי הריבית החברות שלקחו את ההלוואות יבצעו גידור של לפחות 75% מסך ההלוואה, ובנוסף יועברו 26 מיליון דולר עמלות לטובת לבנקים, היועצים ואנשי הפיננסים שליוו את החברות לאורך ההסכם.

 

הבנקים הישראלים גם הצטרפו לחגיגה

  

בהודעת החברות נמסר שלא פחות מ-11 בנקים השתתפו בקונסורציום שהובילו ברקליס וHSBC למתן הללואה, כאשר בין הבנקים הזרים ניתן לציין את קליון ונטקסיס הצרפתיים. בין הבנקים הישראליים ניתן לציין את פועלים, מזרחי טפחות ודיסקונט, שנושאים בכ40% מגובה ההלוואה. יצוין ש430 מיליון דולר מההלוואה מהווים מחזור חוב שהחברות לקחו על עצמם ביוני 2010, מהם 380 מיליון דולר על ידי דלק קידוחים ואבנר ו50 מיליון דולר על ידי דור גז. מועד פרעון הלוואה זו נקבע ליוני הקרוב, כך שהשגת המימון הסתיים למעשה "בדקה ה-90".

  

המגעים בין הצדדים נחשפו ב"כלכליסט" באוקטובר האחרון, כאשר בדומה לפעמים קודמות גם הפעם ההסכם תלוי באישורים רגולטורים שונים, החל בממונה על ההגבלים העסקיים (שבוחן את עסקאות הגז), הממונה על הנפט שבמשרד האנרגיה והמים שיאשר שעבוד זכויות במאגר בעבור קבלת ההלוואות וסגירת החוזה עם חברת החשמל לאחר אישור רשות החשמל.

 

שותף צרפתי למאגר "לוויתן"?

  

בתוך כך, סוכנות הידיעות "רויטרס" פרסמה אתמול (שישי) על התעניינות לכאורה של GDF סואץ (גז דה פראנס) הצרפתית במאגר, זאת כחלק מניסיונות השותפות שם (נובל אנרג'י 39.66%, דלק אנרגיה 45.35% ורציו 15%) למצוא שותף זר. על פי הדיווח בנק ההשקעות סיטי ינסה לשדך משקיע בינלאומי לחברות שמחזיקות ב"לוויתן" כאשר בין השמות שעלו פרט לGDF סואץ הן גזפרום הרוסית ו-CNOOC הסינית.

    

תקציב הפיתוח של מאגר תמר נאמד ב-3 מיליארד דולר, כאשר כל שותפה אחראית להשגת את חלקה היחסי במימון הפיתוח ביחס ישיר לאחזקותיה בו. נובל אנרג'י (36%) כבר הודיעה על השגת חלקה ממקורות עצמיים; ישראמקו (28.75%) סיימה להעמיד את חלקה לפני כשנה (מאי). החלק הסופי שטרם הושג על הערב היה של דלק קידוחים (15.625%) ואבנר (15.625%) ודור גז (4%).

  

 

 

 

 

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x