$
הייטק והון סיכון

אומניצ'ור רכשה את מרקדו הישראלית תמורת 8 מיליון דולר

הרכישה תאפשר את כיסוי החובות של מרקדו, לאחר שמונה לה כונס נכסים. כ-40 מתוך 90 שפוטרו יגויסו מחדש

אסף גלעד 09:4216.10.08

חברת אומניצ'ור האמריקאית (Omniture) רכשה את חברת הסטארט-אפ הישראלית מרקדו (Mercado) תמורת 8 מיליון דולר. מרקדו נקלעה בשבועות האחרונים לחובות לאחר שהתברר שלא תוכל לגייס מימון נוסף לפעילותה מקרנות הון-סיכון, מרבית מ-110 עובדיה פוטרו בתחילת החודש וביום ראשון בבוקר מונה לה כונס נכסים. סכום הרכישה יאפשר את כיסוי כל חובות החברה כלפי העובדים, שחלקם עדיין לא קיבלו את משכורת חודש ספטמבר, וכלפי נושי החברה. הנושה העיקרית היא חברת ההלוואות לייטהאוס (Lighthouse) המתמחה בהלוואות הון-סיכון לחברות הייטק, שלה חייבת מרקדו 3.1 מיליון דולר.

 

הבניין שבו משרדי מרקדו הבניין שבו משרדי מרקדו צילום: בועז אופנהיים

 

מרקדו תפעל כעת כחטיבה בתוך אומניצ'ור, וככל הנראה תמשיך לפתח ולמכור את אותם המוצרים שמכרה לפני שנסגרה. עוד נודע כי מרקדו תגייס בחזרה לשורותיה בין 30 ל-40 עובדים שפוטרו בתחילת החודש ממרכזיה בישראל, בריטניה וארה"ב.

 

אומניצ'ור מפתחת מערכות לניתוח תנודות של גולשים באתרים מסחריים ומרקדו הישראלית היא אחת החברות הגדולות בעולם המפתחות מערכות ממוחשבות לניהול אתרי מסחר אלקטרוני ברשתות קמעונאיות. המוצר של מרקדו הוא מנוע חיפוש היושב על אתר הרשת ומאפשר התאמת תוצאות חיפוש למאפייני הגולש. בכך מגדיל האתר את הסיכוי שהגולש יבצע רכישה.

 

סיפורה של מרקדו אינו מנותק מהמשבר הכלכלי הפוקד את העולם. עד תחילת אוקטובר נחשבה החברה לסיפור הצלחה יוצא דופן, עם חוזים שמנים בסכומים של מספר מיליוני דולרים ללקוח. לקוחותיה המרכזיים, עד היום, הן רשתות קמעונאיות גדולות כגון Sears, מייסיס, בלוקבאסטר וטאוור רקורד. מאז 2005 הכפילה החברה את גודלה ואת הכנסותיה עד שבשנה האחרונה עמד מספר עובדיה על יותר מ-100, והכנסותיה עלו על 7 מיליון דולר בשנה האחרונה. אלא שהוצאות החברה היו גדולות מדי - כ-13 מיליון דולר בשנה האחרונה, כפול מהכנסותיה.

 

אין זה יוצא דופן בעולם הסטארט-אפ להוציא סכום הגבוה משמעותית מהכנסות החברה, בתנאי שלחברה יש קרנות המוכנות להמשיך ולממן את קיומה, וזו בדיוק היתה הבעיה בה נתקלה מרקדו. למרות החוזים השמנים עליהם חתמה החברה, הקרנות שהובילו את ההשקעה בה - פיטנגו, שהשקיעה 15 מיליון דולר, ואקליפטוס, שהשקיעה 5 מיליון דולר, לא היו מעוניינות להמשיך את ההשקעה, וחיפשו להכניס קרן נוספת כמשקיעה. קרנות ההון סיכון הבולטות שבחנו את החברה לעומק הן ניוברי, לייטספיד ונורווסט, שהחליטו לוותר על ההשקעה בגלל פרוץ המשבר הכלכלי. כל תמיכה שלהן בחברה היתה דורשת מהן סכום של לפחות 5-7 מיליון דולר. כך שלמרקדו לא נותרה ברירה אלא להתפרק ממרבית נכסיה, ולפטר 90 מתוך 110 עובדים שעבדו בה.

 

ההערכות בשוק סברו שמרקדו תירכש לאחר מינוי כונס הנכסים, אך העריכו את שוויה בכ 15-20 מיליון דולר, כפול מהסכום בו נמכרה בסופו של דבר.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x