$
אינטרנט

שירות הרדיו אינטרנט של פנדורה עלול להיסגר

לדברי מייסד פנדורה, השירות מתקשה לשלם את התמלוגים הגבוהים שדורשות חברות המוזיקה. בשנה האחרונה נסגר השירות בפני גולשים מחוץ לארה"ב

עידו קינן 15:5917.08.08

שירות רדיו האינטרנט של פנדורה עלול להיסגר בשל הדרישות הגבוהות של תעשיית המוזיקה לגביית תעריפים ממפעילי האתר. פנדורה משרת כמיליון מאזינים מדי יום ופועל כחוק אך מתקשה לשלם את התמלוגים הגבוהים שאותם דורשות חברות המוזיקה. "אנחנו מתקרבים להחלטה של הורדת שאלטר", אמר מייסד פנדורה טים ווסטרגרן לוושינגטון פוסט. "זהו משלט אחרון לשידורי-הרשת (וובקאסטינג)".

 

תעשיית המוזיקה מתעקשת על גביית תעריפים גבוהים שעלולים לגרום לקריסתם של פנדורה ודומיו. את החלל הזה עשויים למלא שירותי שיתוף הקבצים. שירותים אלה אולי לא חוקיים, אבל מאוד פופולריים, חינמיים לגמרי, והכי חשוב – לא משלמים תמלוגים לתעשיית המוזיקה.  

 

משלט אחרון של שידורי הרשת. פנדורה משלט אחרון של שידורי הרשת. פנדורה צילום: דיבאו נאום cc-by-sa

 

בשנה שעברה הגדילה מועצת תמלוגי זכויות היוצרים הפדרלית בארה"ב את תמלוגי השמעת המוזיקה באינטרנט: ב-2006 הסכום עמד על 0.08 סנט להשמעת שיר למאזין בודד, ב-2010 הוא יעמוד על 0.19 סנט. זאת, בזמן שהרדיו הלווייני משלם הרבה פחות, 6-7% מההכנסות, ותחנות קרקעיות (AM ו-FM) לא משלמות כלל תמלוגים על השמעת שירים.

 

לפי חישוב שערך הוושינגטון פוסט, ב-2010 תשלם חברת הרדיו הלווייני XM סאטלייט רדיו כ-1.6 סנט לשעה למאזין, לעומת 2.91 סנט שישלמו שירותי רדיו באינטרנט. בסאונדאקסצ'יינג', הגוף שמייצג את היוצרים וחברות המוזיקה, אומרים שהם תומכים בתמלוגים גבוהים באינטרנט כי מודלים עסקיים שונים מצדיקים תעריפים שונים, וכי למוזיקאים מגיע נתח גדול יותר מרווחי הרדיו האינטרנטי. לגבי הפטור של הרדיו הרגיל מתמלוגים אומרים בסאונדאקסצ'יינג' שהם פועלים לשנות זאת. תחנות הרדיו-אינטרנט מסבירות מאידך שהן משדרות מגוון רחב הרבה יותר של מוזיקה, ומעניקות חשיפה למוזיקאים עצמאיים שלא תמיד מושמעים בתחנות המסורתיות.

 

מייקל ארינגטון כתב בטור דעה בטקקראנץ' כי פנדורה ודומיה משמשים היום כאמצעי שיווק וקידום מכירות של יוצרים וחברות תקליטים, והם אלו שצריכים לשלם לתחנות הרדיו כדי שישמיעו את שיריהם. אבל נכון לעכשיו, תחנות הרדיו אינטרנט משלמות, ומשלמות הרבה.

 

במאי 2007 גילו ישראלים, כמו גולשים במקומות רבים נוספים בעולם, כי פנדורה סגרה בפניהם את השירות. בינואר השנה נסגר השירות בפני גולשים מבריטניה, וכעת הוא פתוח רק לגולשים אמריקאיים. החברה החליטה שהיא לא יכולה לשלם תמלוגים עבור השמעת המוזיקה במדינות אחרות, במיוחד לאור העובדה שהפרסום באתר יועד לאמריקאים. השנה, אומר ווסטרגרן, יגיעו התמלוגים שעליו לשלם ל-17 מיליון דולר, 70% מההכנסות הצפויות של פנדורה.

 

נציג בית הנבחרים הווארד ברמן (דמוקרטי, קליפורניה) פועל כדי למנוע את סגירת השירות, ומקדם מגעים להסכם חדש בין תחנות הרדיו-אינטרנט לבין סאונדאקסצ'יינג', אבל הוא לא אופטימי: "רוב סוגיות התעריפים לא נפתרו", אמר לפוסט, ואיים להפסיק את המגעים אם לא תהיה התקדמות דרמטית בזמן הקרוב.

 

היזם הסדרתי מייקל רוברטסון, שהקים את MP3.com ומעורב גם היום במיזמי מוזיקה מקוונים, פסימי גם הוא: "פנדורה הולכים לטבוע עם התמלוגים שהם צריכים לשלם לחברות המוזיקה, אלא אם הם יצליחו לשנות את החוק (לצערי אני לא חושב שיש להם את הכוח הפוליטי לעשות כן)", כתב ברשימת התפוצה שלו. "זה לא רק פנדורה, כל גופי שידור-הרשת האמריקאיים נמצאים באותה סירה. הם חייבים לשלם על כל שיר שהם משדרים, ופשוט אין מצב שהן יכסו את התשלום הזה – ובטח שלא את כל ההוצאות האחרות שלהם – באמצעות פרסום. בסופו של דבר, חברות כמו imeem ופנדורה יגמרו את כל המימון מהמשקיעים והשירותים ישתתקו".

 

"פנדורה, השעיר לעזאזל שלנו", כינה זאת ארינגטון בטורו בטקקראנץ'. "אולי צריך להקריב את פנדורה לפני שיוצרים וחברות מוזיקה יקלטו כמה העמדה שלהם אבסורדית. (...) כרגע חברות המוזיקה רוצות לסחוט עוד רווחים מפנדורה ואחרים. אבל כשהחברות הללו יתחילו לפשוט רגל והציפור האחת ביד תיעלם, הן עשויות להתחרט על עמדת המו"מ האגרסיבית יתר על המידה שלהן. (...) אני מוכן בצער להקריב את פנדורה אם זה יזרז את ההפיכה הבלתי נמנעת של מוזיקה מוקלטת לחינמית. בואו רק נקווה שזה לא יגיע לכדי כך".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x