מנועי הכסף
גם בגלל הדולר: בשלו התנאים להפחתת ריבית בישראל
פודקאסט מנועי הכסף של כלכליסט, פרק 376: השקל שובר שיא של 30 שנה מול הדולר, מדד המחירים של מרץ הפתיע לטובה למרות העלייה, והגירעון ירד בניגוד לכל הציפיות. התנאים העומדים בפני בנק ישראל תומכים בהמשך תוואי הפחתות הריבית למרות הפסקת האש השברירית
השבוע בפרק מספר 376 של פודקאסט מנועי הכסף של כלכליסט עם הכלכלן והאסטרטג הראשי באגם לידרים אורי גרינפלד:
לפרק המלא בספוטיפיי
לפרק המלא ביוטיוב
בפעם האחרונה כשהדולר נסחר מתחת ל-3 שקלים, ווינדוס 95 עדיין לא היה קיים, מייקל ג'ורדן שלח פקס כדי להודיע על פרישתו, וישראל עמדה רגע לפני רצח רבין. שלושים שנה עברו מאז, וכעת ההיסטוריה חוזרת. הדולר שוב מתחת לרף ה-3 שקלים - ועם זאת, נתונים שהתפרסמו לאחרונה מצביעים על כך שבנק ישראל עשוי לחזור בקרוב לתוואי הפחתות הריבית שנקטע עם פרוץ המלחמה.
מדד המחירים לצרכן של מרץ עלה ב-0.4%, נמוך מהתחזית של 0.5%. ולמי שמנכה עונתיות - מדובר בעלייה של 0.1% בלבד, המשקפת קצב שנתי של כ-1.2%, נמוך מאוד. זוהי אינפלציה נמוכה, בוודאי בתקופת מלחמה.
גירעון מרץ הפתיע לטובה כשירד מ-4.7% בפברואר ל-4.2% - בחודש מלחמה מלא. ההוצאות הביטחוניות היו גבוהות, אך הוצאות שאר המשרדים היו נמוכות. ובצד ההכנסות - במקום הירידה החדה שציפו לראות, רשם האוצר הכנסות חד-פעמיות ממכירת חברות טכנולוגיה שמשלמות מס על רווחיהן.
כשמסתכלים על כלל הנתונים - אינפלציה שהפתיעה לטובה, שקל חזק שמסייע לריסון המחירים, גירעון שאינו מדאיג בטווח הקרוב - נראה שבהנחה שהמלחמה תסתיים ותושג הפסקת אש יציבה גם בצפון, בנק ישראל עשוי לחזור לתוואי הפחתות הריבית כבר בסוף מאי. לא צעד דרמטי, אלא חזרה מדורגת ושקולה של 0.25% בכל פעם - עם עין אחת על האינפלציה ועין שנייה על שער החליפין.
האזנה נעימה!
להצטרפות לקבוצת הטלגרם של מנועי הכסף - לחצו כאן





























