$
בארץ

פרסום ראשון

לבקשת משרד הבטחון: אלביט תייצר אחרי פסח 3,000 מכונות הנשמה

לאחר שנכשלו הניסיונות לרכוש מכונות הנשמה בחו"ל בתקופת הקורונה, האצה משמעותית בייצור המקומי: יצרנית המל"טים והרקטות מקימה פס יצור מהיר למכונות לחולים הפחות קשים, שפיתח הסטארט אפ LifeCan Medical, כדי להקטין את המחסור הצפוי

אודי עציון 08:2310.04.20

בהזמנת המרכז הטכנולוגי הלאומי למלחמה בקורונה וביוזמת מנהלת אמצעי פיתוח אמצעי הלחימה (מפא"ת) במשרד הביטחון, מקימה אלביט מערכות קו ייצור מהיר שיספק אלפי מכונות הנשמה למערכת הבריאות.

 

מדובר במכונה שפיתח הסטארט אפ הרפואי LifeCan Medical, והיא תיכנס לייצור כבר בשבוע הבא. בחטיבת היבשה של אלביט/תע"ש ברמת השרון, בפס ייצור שיעסיק 100 עובדים ויעבוד סביב השעון.

 צילום: יח"צ

 

לפי נתוני מערכת הבריאות יש בישראל כ-3,300 מכונות הנשמה, והחשש הוא שהן שלא יספיקו לחולי הקורונה כאשר ההתפרצות תגיע לשיא, מאחר וכמחציתם כבר בשימוש חולים אחרים, ויותר מ-100 כבר משמשות את הנפגעים מהנגיף.

 

מאמצים לרכישת מכונות הנשמה מיצרנית בחו"ל בשבועות האחרונים נכשלו, בעיקר מיצרנים בגרמניה, ארה"ב וסין, לא צלחו, לאחר שעוד ועוד מדינות עוצרות כיום ייצור של מוצרים רפואיים הנדרשים למלחמה בקורונה כדי לטפל בחולים המקומיים, או מעדיפות למכור למדינות אחרות. גם בישראל עצרו משלוחים של היצרניות המקומיות והפנו אותם למערכת הבריאות, שחוששת מהרגע שבה יאלץ המחסור את הרופאים להחליט איזה מהחולים להנשים, כפי שכבר קורה באיטליה ובספרד.

 

על הרקע הזה הופכת הגברת הייצור המקומי של המכונות לקריטית מתמיד. בשבוע הבא יתחיל לפעול פס ייצור של מכונות כאלה במפעלי אלביט, המוכרת יותר כיצרנית מל"טים, מערכות מודיעין, רקטות ועוד. אלביט תהיה התעשייה הביטחונית השלישית שמצטרפת למאמץ הלאומי לאספקת המכונות, לאחר שמפעל החלל של התעשייה האווירית החל לייצר מכונות הנשמה של אינוויטק הישראלית, ואילו רפאל מסייעת בהגברת קצב הייצור של מכונות ההנשמה של פלייט מדיקל, במפעל באיה בפתח תקווה.

 

לאחר יותר משבועיים של הכנות, צפוי פס הייצור ברמת השרון לייצר יותר מכונות מהשניים האחרים ביחד, עם קצב שיתחיל ב-300 יחידות בשבוע, ויגדל ל-500, עד לאספקת 3,000 מכונות שצפויה להסתיים בסוף מאי.

 

המכונה שנבחרה, LifeCan One, נמצאת בפיתוח כבר ארבע שנים ביחד עם משרד הביטחון עבור רופאים קרביים. מדובר במכונה אוטומטית חכמה, שתאפשר למרכזים הרפואיים לספק הנשמה ראשונית וכן הנשמה למספר רב של מטופלים פחות חמורים. עם זאת היא לא תהיה מסוגלת לתמוך בחולים במצב קשה, שלהם מסוגלת לסייע מבין התוצרת המקומית רק המכונה של פלייט מדיקל.

 

"זהו קו הייצור השלישי של מכונות הנשמה שאנחנו מקימים בתוך שבוע, כשהמטרה הלאומית העומדת לנגד עינינו היא עצמאות מלאה של ייצור ואספקת אלפי מכונות הנשמה למערכת הבריאות, אמר ראש מפא"ת במשרד הביטחון, תא"ל (במיל') ד"ר דני גולד. "הבחירה ביכולות המופלאות של התעשיות הביטחוניות שלנו לייצר כל דבר, מל"ט או מנשם, בלוחות זמנים קצרים, כבר מוכיחה את עצמה ותשיג את יעד המכונות שהצבנו".

 

אלביט השתמשה במערך הרכש שלה, בעיקר בספקיות ישראליות כדי לבנות רכיבים למכונה ולהקטין את התלות ברכיבים מיובאים. כך למשל נוספה למכונה סוללה של אפסילור הישראלית, כדי להבטיח שהמכונה תמשיך לספק חמצן למונשם גם במקרה של הפסקת חשמל.

 

"עשינו בעשרה ימים דברים שבתעשייה נמשכים שנתיים. קשה לרכוש כרגע בעולם, וצמצמנו את הייבוא ל-4-5 רכיבים, שיש להם כמה ספקים אפשריים", אומר יהודה (אודי) ורד, מנכ"ל חטיבת היבשה באלביט.

 

"אנחנו גאים לרתום את יכולות הייצור והתפעול שלנו למשימה הלאומית הזו, בעיקר של התעש, שהתרומה שלה לביטחון החלה עוד לפני קום המדינה". לאות הוקרה לעובדיה על המאמץ המיוחד, חילקה להם אלביט ערב החג 10,000 זרי פרחים שרכשה מחקלאים ישראלים.

 

למרות לוח הזמנים הקצר עברה המכונה בימים האחרונים את אישור אגף הציוד במשרד הבריאות ומנהר הרכש המשרד הביטחון (מנה"ר), והבוקר היא תתחיל מבחנים במכון התקנים, שאישורו יאפשר את תחילת הייצור הסדרתי.

 

מיכה אסטרייך, מנכ"ל LifeCan Medical, אמר: "לאור המשבר ההיסטורי, החלטנו להקדיש עצמנו לייצור פתרון איכותי ופשוט יחסית לייצור למען מתן מענה מידי למונשמים ולווסת את העומסים העצומים שאנו עדים להם במדינות רבות בעולם".

x