$
בארץ

בלעדי לכלכליסט

נותנים את הנשימה: הצצה לפס ייצור של מכונות הנשמה בישראל

באזור התעשייה סגולה מיוצרות מכונות הנשמה מתקדמות, שישחררו את ישראל מתלות במכונות מיובאות שקשה להשיג כעת. חברת באיה בונה את המכונות שתיכננה פלייט מדיקל, ורפאל מסייעת להאיץ את קצב הייצור. "מבחינתנו מכונות ההנשמה מיועדות לסבים ולסבתות של כולנו: מכפר־סבא, מבני־ברק, מלקייה, מדליית אל־כרמל ומכפר כמא", אמרו אתמול בעלי המפעל

אודי עציון 08:3206.04.20

במבנה תעשייתי תמים באזור התעשייה סגולה בפתח תקווה מיוצרת בימים אלה כיפת הברזל נגד הקורונה: מכונות הנשמה מתקדמות מתוצרת ישראל, שנועדו לסייע למי שנפגעו הכי קשה מהנגיף. כ-2,400 מכונות הנשמה יש בידי מערכת הבריאות, אבל החשש שהמספר הזה לא יספיק כאשר מספר החולים יגיע לשיא.

 

 

 

הכינוי "כיפת ברזל" לא מקרי: רפאל, יצרנית מערכת ההגנה האווירית, גויסה לסייע לחברת פלייט מדיקל שפיתחה את המכונה ולבאיה טכנולוגיות שמייצרת אותן עבורה. 63 מכונות שפלט פס הייצור הזה נמסרו בסוף השבוע למשרד הבריאות, ועד סוף החודש יסופקו עוד כמה מאות, לפי הזמנה של מנהל הרכש במשרד הביטחון.

 

מפעל באיה. הרכבה של מכונות הנשמה מפעל באיה. הרכבה של מכונות הנשמה צילום: חן גלילי

 

״מדינת ישראל מפתחת יכולת עצמאית בכל הקשור להתמודדות עם הקורונה, זהו אחד מיסודות המאבק בנגיף. אסור לנו להישאר תלויים ברכש ממדינות אחרות", הסביר שר הביטחון נפתלי בנט, בתקופה שבה יותר מדינות עוצרות ייצוא של מוצרים רפואיים הדרושים להתמודדות עם הקורונה, כדי לטפל באזרחיהן. לפי גורם במשרד הביטחון, גם הזמנות מחו"ל מפלייט מדיקל סורבו בהוראת המדינה, כדי שתספק את התוצרת שלה לבתי החולים בארץ.

 

את השידוך לרפאל עשה מנהל פיתוח אמצעי לחימה במשרד הביטחון (מפא"ת), שמחבר בין התעשיות הביטחוניות ליצרניות המנשמים כדי להאיץ את קצב הייצור שלהן. כך החלה השבוע גם התעשייה האווירית לייצר מנשמים של אינוויטק הישראלית, אולם אלה פשוטים יותר ומיועדים להנשמה לזמנים קצרים יותר.

מימין יורם חלילי ואבי ביגון מנכ"לים משותפים באיה טכנולוגיות מימין יורם חלילי ואבי ביגון מנכ"לים משותפים באיה טכנולוגיות צילום: חן גלילי

 

"לתעשיות הביטחוניות שלנו יש יכולות בלתי רגילות לייצר במהירות ובכמויות גדולות כל רכיב, לאמל"ח או למכונות הנשמה ולבטל את התלות ביבוא. אנחנו פועלים להרחיב את שיתופי הפעולה על זה ולהרחיב עוד יותר את קווי היצור המשותפים לתעשיות הביטחון והרפואה", הסביר אתמול ראש מפא"ת, תא"ל (במיל') ד"ר דני גולד: "הגדלנו את הקצב בפס הייצור פי 10-15 מהרגיל, גייסנו עובדים ואנחנו מבינים את החשיבות הלאומית", אמרו אתמול יורם חלילי ואבי ביגון, בעליה של חברת באיה. החברה, שמעסיקה בימים רגילים כ-120 איש וקלטה עוד עשרות עובדים, מתמחה בייצור של מערכות אלקטרוניות רגישות לתעשיות הביטחוניות ולתעשיית הרפואה. את מכונות הנשמה של פלייט מדיקל הם מייצרים מאז 2014.

 

"אנחנו שמחים להיות שותפים להצלת חיים. מבחינתו מכונות ההנשמה מיועדות לסבא ולסבתות של כולנו, מכפר סבא, מבני ברק, מלקיה מדליית אל כרמל ומכפר קמא. אנחנו רוצים להציל חיים בכל מקום שאפשר", הם מסבירים.

 

בדיקת איכות בדיקת איכות צילום: חן גלילי

 

מה שסייע להאצת הקצב הוא זיהוי מוקדם לביקוש הצפוי למכונות ההנשמה בידי פלייט מדיקל. במשרד הביטחון אומרים שכבר לפני חודשיים החלה החברה להיערך לייצור מאות מכונות הנשמה בזמן קצר, והזמינה עבורן רכיבים שכעת גופים בכל העולם רודפים אחריהם. החברה מייצרת מכונות הנשמה כבר 20 שנה, בקצב של כאלף מכונות השנה – שמואץ כעת. "בכל מכונת הנשמה יש 1,200 חלקים שמייצרים יותר מ-100 ספקים ו-40 קבלני משנה, רובם מישראל. פריטים שאנחנו רוכשים בחו"ל וחסרים לנו כעת מערכת הביטחון מסייעת לנו להשיג, על כל זרועותיה", מסבירים חלילי וביגון.

 

פס הייצור של מכונות הנשמה פס הייצור של מכונות הנשמה צילום: חן גלילי

 

מה יש ליצרנית טילים ומערכות לחימה לתרום לייצור ציוד רפואי מתקדם? ברפאל אומרים שמצאו הרבה דמיון בין ייצור ביטחוני לרפואי. "מדובר באותה חשיבה, בדגש על אמינות, ועל עמידה בתקנים", מסביר סמנכ"ל התפעול של רפאל, יואב וקסלר. "אנחנו לא מומחים למכונות הנשמה, אבל יודעים לבנות מערכות מורכבות ולהאיץ את הקצב הייצור. אנחנו מסייעים בפתרון אתגרים הנדסיים שגורם הייצור המואץ, בתכנון פס הייצור כך שיהיה יעיל יותר, ומסייעים בייצור חלקים מסוימים, אם בידי אנשי רפאל ואם באמצעות קבלני המשנה שלנו. אנחנו ממשיכים במקביל בייצור הביטחוני תחת כל מגבלות הבריאות החדשות, ובמקביל תומכים גם בפעילות הרפואית".

x