$
חדשות נדל

נתניהו: קדימה אשמה בזינוק מחירי הדיור; אולמרט: הכל רעש וצלצולים

ראש הממשלה בדיון בכנסת: מ-2008 ועד 2010 המחירים זינקו ב-40%, ומ-2010 ועד היום הם עלו ב-5.6%. יחימוביץ': "אף אחד לא מאמין לכם שמחירי הדירות יירדו". לפי הלמ"ס, מינואר 2010 ועד אוגוסט 2013 זינקו מחירי הדירות ב-32%

עינת פז-פרנקל 18:2413.11.13

"משנת 2000 עד סוף 2008, המחירים עלו במתינות. מ-2008, יש בבת אחת עלייה חדה, שינוי כיוון ממש, בבת אחת מתחילה דהירה כלפי מעלה. ועד 2010 המחירים עלו ב-40% בממוצע. יש מקומות בהם זה עלה יותר. מ-2010 עד היום המחירים עלו ב-5.6%, בממוצע משוקלל", אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו בדיון מיוחד בכנסת בנושא מצוקת הדיור ביוזמת ח"כ איציק שמולי (העבודה).

 

יצוין כי על פי מדד מחירי הדירות של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בין ינואר 2008 לינואר 2010, זינקו מחירי הדירות ב-33%; מינואר 2010 ועד אוגוסט 2013, עלו מחירי הדירות ב-32%. 

 

"אנחנו רוצים להשפיע על המגמה", אמר נתניהו. "השאלה היא מה קרה. אחת ההחלטות האומללות ביותר של הממשלה (ממשלת אולמרט) – להביא חצי מיליון איש לפריפריה, לצפון ולדרום. המטרה היתה להכביד על מחירי הדירות במרכז כדי לשלוח אנשים לפריפריה".

 

"פרופ' מנואל טרכטנברג, כמה שנים לפני שעמד בראש הוועדה שכינסתי, התריע שההחלטה הזו מסוכנת. לא רק שאתה עוצר את הבנייה במרכז הארץ, עצרו גם את התכנון במרכז הארץ. עצרו את המלאי העתידי. מיד יצרת ציפיות. המחיר של כל מוצר ברגע נתון הוא הציפיות למחירו בעתיד. כשאתה עוצר את הבנייה והתכנון את יוצר 'אפקט מכפיל'. זה לא שבנו כבישים ורכבות ויצרו אופציה ללכת לשם. איזו אופציה היתה? כלאו אנשים במרכז, אמרו שתהיה עליית מחירים, אז אנשים רצו לקנות עכשיו. הדבר הזה הכפיל את עצמו, כפי שאמר טרכטנברג.

 

נתניהו ואולמרט. הקרב על הזינוק במחירי הדיור נתניהו ואולמרט. הקרב על הזינוק במחירי הדיור צילום: אלכס קולומויסקי

 

"קיבלנו החלטה לייצר מלאים. קיבלנו החלטה ב-2009 להשקיע 27 מיליארד שקל בכבישים ברכבות. זה משנה את פני הארץ. החלטנו להעביר את צה"ל לנגב. אני נגד מונופולים, פרטי או הסתדרותי, או ממשלתי. למונופול יש חוסר צדק משווע. במצב שבו אנו נמצאים יש מונופול ממשלתי לא יעיל. הדבר הראשון שעשינו זה קודם כל להגדיל את היצע הקרקע לשוק.

 

"הדבר השני - זה לייעל חלקית את הגוף הזה שנקרא מינהל מקרקעי ישראל. יש עוד הרבה עבודה שם, אבל גם שם העברנו חוקים וכללים אבל גם זה לא מספיק. הדבר השלישי שעשינו - התחלנו לפעול להגדיל פשוט את מספר הדירות המתוכננות, מ-25 אלף בממוצע שנתי ל-75 אלף דירות בשנה. זו עבודה עצומה. בסופו של דבר אנו מוכרחים להגדיל את מלאי הדירות המתוכננות ואת ההיצע. כאן, אנו נתקלים בדבר שאין דוגמתו בעולם, בדקתי, חוקי התכנון שלנו, מסלול הייסורים, הויה דולורזה, ועדות התכנון הן מעגלים אינסופיים. ובסוף אחרי שנים של ייסורים אולי תגיע לאישורים. הבירוקרטיה הזו חונקת את הכל". 

 

חרף קריאות ביניים מצד כמה חברי כנסת, המשך נתניהו והספיד את "רפורמת המרפסות" שיזם בקדנציה הקודמת: "הצעתי חוק, 60 וכמה שנים זה מה שהיה במדינת ישראל ואף אחד מכם לא ניגש לשנות את זה. אני נתקעתי בכנסת. משהו השתנה, החוק התחיל כחוק רזה והוא התפתח למאות עמודים. אנחנו חנוקים בתהליך ביורוקראטי שאין לו הקבלה בשום מקום בעולם. החוק עכשיו מוגש מחדש ואנו יכולים לעשות הרבה דברים. כדי שמחירי הדירות יירדו, אנו צריכים להעביר את החוק הזה".

 

נתניהו אף התייחס לפינוי בסיסי צה"ל מהמרכז: "אנחנו הולכים בצעדי ענק, לפנות את הבסיסים הגדולים ביותר מהמרכז – תל השומר וצריפין. זה דבר מבורך כי הוא מכניס לקופת המדינה מיליארדים ונותן עתודות קרקע באזורי ביקוש. זו אגדה אורבנית, גם לגבי משרד האוצר והממשלה, האגדה אומרת שאנחנו רוצים למקסם את מחירי הקרקע - זה פשוט לא נכון. אין מי שלא רוצה להוריד את מחירי הדיור. לכן, נתתי הנחייה שהיעד שלנו הוא למקסם את מספר יחידות הדיור שאנו משווקים. כשהעוגה צומחת יותר קל לחלק אותה. זה מה שאנו רוצים לעשות. תבחנו אותנו עוד כמה שנים, החזון הזה של אכלוס הנגב והגליל - הדבר הזה מתממש וזה יביא לתוספת אדירה של דיור".

 

עוד אמר נתניהו בעניין ההתיישבות ביו"ש: "בחודשים האחרונים הוצאנו מכרזים לבנייה אלפי יחידות דיור. אישרנו תכניות לעוד אלפי יחידות דיור. את זה עשינו. זה לא היה קל, זה אף פעם לא קל. עשינו זאת באחריות, כמו בארבע השנים הקודמות. וגם עמדנו בלחצי הקהילה הבינלאומית. אין טעם להוסיף על הפוטנציאל התיאורטי של הבנייה – זה מביא אותנו לחיכוך עם הקהילה הבינלאומית על משהו שאינו ישים. בעת הזו במיוחד אין טעם לבזבז משאבים והון פוליטי יקר אל מול דבר שאין לו שום תוצאה מעשית, ובאופן פרדוקסאלי פוגע בהתיישבות".

 

מלשכתו של אולמרט נמסר בתגובה לדבריו של נתניהו כי "ההחלטה שקיבלה ממשלת אולמרט למען הציבור בישראל, להקמת עשרות אלפי יחידות דיור בפריפריה, לא יצאה אל הפועל, וזאת בגלל ממשלת נתניהו, אשר החלה את כהונתה באפריל 2009. ממשלת נתניהו זרקה החלטה חשובה זו לפח, מה שגרם להגדלת הפערים בין הפריפריה למרכז ולנזק אדיר לציבור הרחב ולשוק הדיור כולו. ביבי שכח כנראה שהוא ראש ממשלה כבר חמש שנים. חמש שנים בהן פיזר עשרות הבטחות חסרות כיסוי, והקים עשרות ועדות שלא יצא מהן שום דבר. מכל ההצהרות על רפורמות נשאר רק רעש וצלצולים, וזאת במקום מעשים אמיתיים בשטח".

 

 

יחימוביץ': "בית זה כמו סלולר?

 

יו"ר האופוזיציה, ח"כ שלי יחימוביץ' (עבודה), תקפה בחריפות את הבטחות ראש הממשלה להורדת מחירי הדירות, שלא התממשו: "אני מודה שהצלחת לבלבל אותנו. חמש שנים אתה ראש ממשלה - כמה אפשר להאשים את הממשלה הקודמת? יש גבול. אנו מדברים כאן על צורך אנושי קיומי ובסיסי לקורת גג. כמה נאומים כאלה אנו שומעים ממך? בכמה נאומים הבטחת שבתוך שנייה תפרק את הכוחות המרושעים והבירוקרטים שמפריעים לך לחלק דירה לכל פועל? הרי כמה פרויקטים בנו כאן לפניך עם אותם מכשלות בדיוק. כמה רפורמות עברנו כאן.

 

שלי יחימוביץ' (ארכיון) שלי יחימוביץ' (ארכיון) צילום: עמית שעל

 

"המינוי שלא היה ולא נברא של השר לשעבר משה כחלון ליו"ר מינהל מקרקעי ישראל, ערב הבחירות - עוד מסיבת עיתונאים שבה הבטחת שכחלון יוריד את מחירי הדיור כמו שהוריד את מחירי הסלולר. בית זה כמו סלולר? בית זו ההשקעה הכי גדולה שעושה משפחה. דור שלם לא יכול לתכנן את החיים שלו. הדבר הכי כואב שאני שומעת מאנשים לא ממש צעירים בתחילת גיל ה-40 שאומרים ש'כאשר סבתא שלי תלך לעולמה אולי נחלק את הדירה שלה בין האחים'. זה מכמיר לב, כי הם מאוד אוהבים את סבתא שלהם אבל זה הסיכוי היחיד שלהם לדירה".

 

לדברי יחימוביץ', "אף אחד לא מאמין לכם שמחירי הדירות יירדו אי פעם. אין סטטוס בפייסבוק, אין מסיבת עיתונאים שבונים מהם בית - אין דבר כזה. נבחר אדוני שר האוצר על אדי מחאת 2011, העלת את המע"מ על הדיור, שללת הטבות לרוכשים בפריפריה, הטלת מיסים שהקטינו והרחיקו עוד יותר את חלום הדירה".

 

"ועוד בלון ריק שהופרך", המשיכה יחימוביץ', "חברה ממשלתית חדשה, הכל חדש, שתטפל בבעיות הדיור, פרויקט ענקי של 150 אלף דירות השכרה. מישהו שומע ומאמין? חברה ממשלתית חדשה? זו ממשלת הכל דיבורים. דיבורים כמו חול ואין מה לאכול".

 

יחימוביץ' אף יצאה חוצץ נגד בנייה בהתנחלויות, שלטענתה מתבצעת מהר באופן מפתיע: "אבל לא אצל כולכם הכל דיבורים - יש אצלכם שר אחד חבל שהוא לא פה, סופר אקטיבי, מוכשר , אצלו איכשהו כל החסמים נופלים, כל התוכניות יוצאות לפועל – שר השיכון אורי אריאל".

 

"אפילו עפיפון לא הגיע"

 

את הדיון יזם כאמור ח"כ איציק שמולי (עבודה) והוא מתאפשר הודות לכך שנאספו חתימות מ-40 חברי כנסת, המחייבות את ראש הממשלה להיות נוכח בדיון. לדבריו, "יזמתי את הדיון הזה בנוכחותך, אדוני ראש הממשלה, מפני שאני מאמין שהמדינה הזו ומה שהיא מייצגת עומדים עכשיו למבחן ובעתיד ישפטו אותנו בהתאם לאופן שבו נתמודד עמו. לא באתי לדבר רק על העובדה שבתקופתך זינקו מחירי הדיור ב-44% מול 3% עלובים בשכר, אלא בעיקר על כך שרק דבר אחד מצליח להדביק את המחירים: רמת הייאוש וחוסר האמון שלנו הצעירים",

 

איציק שמולי. "דור הקנגרו" איציק שמולי. "דור הקנגרו" צילום: אלכס קומולויסקי

 

"בני דורי נמצאים בדרך ללא מוצא - של מצוקת דיור ומשבר תעסוקה ותובעים לדעת מדוע אינך נוקף אצבע. איפה אתה - אדוני ראש הממשלה?", המשיך שמולי. "עברו כבר שנתיים וחצי מאז המחאה. נתת התחייבות מפורשת לטפל בנושא. הבטחת לנו 'סופר-טנקר' שיקרר את המחירים ואפילו עפיפון לא הגיע. דירה ממוצעת עולה היום בישראל כמעט 1.3 מיליון שקל והשכירות גם היא משלימה היום עלייה של כ-49% מאז 2008".

 

שמולי אמר בנאומו עוד כי "צריך להגיד את האמת: 50% מעלותה של כל דירה חדשה הם בעצם כספים שהולכים למדינה. בשנת 2011 לבדה גבתה המדינה מעל 8 מיליארד שקל ממכירת קרקעות למגורים, חלק גדול מזה הגיע מהזוגות הצעירים".

 

שמולי ציטט את בדיקת "כלכליסט" על הזינוק במחירי הקרקעות בעשור האחרון, ושאל את ראש הממשלה: "מדינת ישראל היא הבעלים של 93% מהקרקעות וזה אומר שיש לה שליטה כמעט מלאה על המחירים, אז איך זה שמחירי הקרקעות זינקו במשמרת שלך בלמעלה מ-400% בירושלים ו-500% בתל אביב?"

 

הוא הוסיף כי "נהוג לחשוב שבישראל נדרשות 135 משכורות לרכישת דירה לעומת 74 בצרפת או 64 בבריטניה. למעשה, לפי השכר החציוני שקרוב יותר למציאות, יידרשו לו 225 חודשים שבהם יפריש את כל משכורתו לדיור. בלי חשבונות, בלי לימודים, בלי נסיעות. אותו איש צעיר צריך להביא 400 אלף שקל הון עצמי מהבית ועוד 4,000 שקל בחודש למשכנתא. מאיפה בדיוק?"

 

שמולי פנה אל שר האוצר יאיר לפיד ואמר: "אתה מבין, אדוני שר האוצר, אז זה לא שהצעירים הם אלה שעוזבים את המדינה. המדינה היא זו שעוזבת אותם. בכל יום יש כותרת חדשה מהממשלה על תכניות לבנייה, ולהשכרה ולהפשרה. שר השיכון מציע לנו לעבור להתנחלויות, שר הפנים רוצה לחזק את גופי התכנון, ושר האוצר דווקא רוצה לעקוף אותם ומקים מיני משרד פנים ושיכון משלו. 150 אלף יחידות דיור להשכרה יוקמו פה, אולי, עד 2024, וגם אז בלי תמהיל חברתי ובלי פיקוח על המחירים. ומה אנחנו אמורים לעשות עד אז - להישאר לגור אצל ההורים?"

 

שמולי התייחס גם למצב התעסוקה והשכר במדינה: "אתם אומרים שהאבטלה נמצאת בשליטה וששוק העבודה הישראלי מבטיח פרנסה נאותה. זאת לא אמת. רוב העניים בישראל הם אנשים עובדים. גם הדור המשכיל ביותר שגדל כאן נתקל בשוק תעסוקה בוגדני ודל בהזדמנויות, שמציע בדרך כלל חלקי משרה שלא במקצוע ושכר מעליב. 70% מהמשרות הפנויות בשוק היום הן מתחת לשכר של 6,500 שקל. איך בדיוק מתחילים לבנות מזה חיים כש-40% מהשכר, אדוני ראש הממשלה, הולך בכלל לשכר דירה? אנחנו דור הקנגורו. רבע מאתנו נשארים לגור אצל ההורים. 87% מההורים תומכים כלכלית בילדים כדי שישרדו מול עלות המחייה הגואה. בהנהגתכם הגיעה ישראל למקום הראשון בשיעורי העוני ואי השוויון בעולם המערבי".

 

שמולי, ממנהיגי מחאת הדיור ויוקר המחיה של קיץ 2011, אמר: "ההבטחות על ירידת מחירי הדיור מלוות אותנו כבר יותר מדי שנים וגם עכשיו אתם מבקשים שנתאזר בסבלנות. אבל אי אפשר לחכות עוד: הדיור אוכל את המשכורות, וצעירים ממנפים עצמם לדעת מול התחייבויות שלא בטוח שיוכלו להחזיר פשוט כי הם לא מאמינים שבאמת תורידו את המחירים".

 

ח"כ סתיו שפיר ח"כ סתיו שפיר צילום: יוסי זמיר

 

ח"כ סתיו שפיר (עבודה), אף היא ממנהיגות המחאה החברתית, הציגה בדיון את חוזה השכירות שלה, ודרשה לפקח על שכר הדירה, כך שלא יעלה ביותר מ-5% בשנה. היא הציעה לחייב את היזמים המקימים פרויקטים למגורים להקצות שיעור מסוים מיחידות הדיור בכל פרויקט לדיור בר השגה. "ניתן בתוך שלושה חודשים להעביר חוקים כאלה, במקום זה אתם מקימים עוד ועדה ועוד ועדה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x