$
חדשות נדל

יגאל דמרי: "יש לי כמה דירות להשקעה ואם יעלו את המס אעלה את שכר הדירה"

בכירים בחברות הנדל"ן הגיעו לכנס דן אנד ברדסטריט לדיון בנושאים הבוערים בענף, כשהנושא המדובר ביותר היה קריסת החניון של אפריקה ישראל ברמת החייל; האדריכל משה צור: "במכרזים הממשלתיים בישראל יש העדפה ברורה של מחיר על איכות, ביצוע, תכנון ואדריכלות"

דותן לוי 12:5507.09.16
אסון קריסת החניון בתל אביב הוא שעמד הבוקר (ד') בראש הנושאים שעלו לדיון בקרב יזמים ואנשי נדל"ן בכנס שקיימה חברת דן אנד ברדסטריט. הכנס התאפיין בנוכחות דלילה של יזמים היות ורבים ביטלו את הגעתם ובהם אורן הוד, מנכ"ל אפריקה ישראל מגורים שבחר שלא להגיע מסיבותיו. מי שבכל זאת הגיעו שמרו על סולידריות ונמנעו מלהסיק מסקנות בנוגע לסיבות שהובילו לקריסה, אם זאת בין השורות ניתן היה להבין מה דעתו של דובר כזה או אחר על המקרה ועל מצב הענף. כך למשל, האדריכל משה צור ציין כי בישראל, "יש העדפה של מחיר על איכות, בביצוע, בתכנון ובאדריכלות, כמעט בכל המכרזים הממשלתיים נותנים ציון גדול למחיר והרוב המכריע של המכרזים נסגרים על ההצעה הזולה ביותר. דניה סיבוס היא חברה מצויינת, אבל חייבים להעלות את הנושא הזה, כי זה מוחמץ".

 

היזם יגאל דמרי, בעל השליטה בחברת י.ח דמרי, אמר כי "יכול להיות שהיה כשל תכנוני, בתור חברה מבצעת אתה מקבל תוכניות ואתה מבצע. זה מקרה שלא קורה הרבה". עוד הוא אמר, כי "דניה סיבוס היא חברה טובה מאד, היא עובדת לפי תקנים ואני רואה את העבודות שלה והם באיכות טובה". לגבי טיב העבודה אמר דמרי כי "החברות משתדלות לעשות את העבודה על הצד הטוב ביותר, מי שעומד להכשיל את האיכות במדינת ישראל זו המדינה עצמה עם תוכנית מחיר למשתכן שמעודדת בנייה באיכות נמוכה".

 

בנוגע לתאונות העבודה הרבות שמתרחשות באתרי הבניה אמר דמרי, כי "מי ששומע מהצד שאין פיקוח נחרד, אבל זה לא נכון. אצלנו ובעוד חברות יש פיקוח פנימי, יש אחראי בטיחות וזה מה שמשרד העבודה בודק. מחובתו של כל קבלן לדאוג לפיקוח על הבטיחות. גם בעתיד ימותו אנשים כי זה ענף מסוכן ותאונות תמיד יהיו, צריך לעשות הכל כדי לצמצם אותן".

 

"הגבלת המשקיעים היא אבסורד"

 

נסיונות הממשלה להגבלת המשקיעים ונסיונות האוצר להטיל מיסוי על כל משקיע שמחזיק ב-3 דירות ומעלה זכו גם הם להתייחסות של היזמים, כך למשל יגאל דמרי אמר "יש לי כמה דירות להשקעה, אז מה, אני אמכור אותן אחרי שיהיה מס על דירה שלישית? לא. אני אעלה את שכר הדירה, אני אומר את האמת".

 

ארנון פרידמן: "הגבלת המשקיעים היא אבסורד, כי המדינה מקשה על המשקיעים הפרטיים שמסתפקים בתשואות נמוכות ומצד שני מעודדת חברות לרכוש מתחמים להשכרה בתשואה גבוהה יותר".

 

משה צור: "זה משחק סכום אפס, יש מספר מסוים של אנשים שצריכים פתרונות דיור, אז זה לא משנה אם הם ישכרו את זה ממשקיע כזה או אחר. משקיעים פרטיים מסתפקים בתשואה נמוכה ולכן זה לא נכון לבלום אותם".

 

כאמור, נושא השיחה הבוער בדיון היה קריסת החניון. דניאלה פז מנכ"לית פז כלכלה והנדסה התייחסה לנושא ואמרה, כי זה יכול לנבוע מכשל תכנוני, הנדסי או ביצועי או הכל ביחד אבל בשטח עדיין מחלצים אנשים ולכן צריך לעסוק במה שקורה בענף ולהמתין למסקנות. "בהינתק מנושא החניון ומחברת דניה סיבוס, כי אני חושבת שהם לא מייצגים, אבל הענף נמצא בבניית יתר משמעותית וזה רק עולה, יעדי הממשלה מדברים על התחלות בניה שיגיעו ל-70 אלף יח"ד, אלה כמויות אדירות שדורשות להגדיל את כמות מנהלי העבודה, המהנדסים, הפועלים וכל יתר אנשי המקצוע. יש צורך דחוף בעוד אנשי מקצוע", היא אמרה.

 

פז גם התייחסה לכך שקבלנים רבים מנסים לחסוך בעלויות הבנייה בכל מחיר, "מניעת קיצורי דרך צריכה להיעשות על ידי הרגולטור או על ידי גורמי האכיפה. אין ספק שכשהקצב עולה מעגלים פינות, אנחנו רואים את זה בשטח ובהצעות המחיר של הקבלנים שמבחינתם אי פשיטת רגל היא בהצעות נמוכות, זו לא התייעלות אלא רמז לכוונה של הקבלן לחסוך בחומרים או בעבודה".

 

אוהד דנוס, יו"ר לשכת השמאים אמר בהקשר זה, כי "יש בעיה, אני חושב שהרגולציה בעניין הזה היא מעט יותר נזילה וכשיש קבלן רציני שרוצה למכור הוא מקפיד יותר. אני מסכים שהמדינה אשמה, מה שקרה עם הרווחים של הקבלנים זה עצוב. באופן כללי הענף מתנהל טוב, הבנייה פחות טובה מזו שלפני 10 שנים אבל האשמה היא על מדינת ישראל כי היא לא פותרת את בעיות היסוד בענף שמדברים עליהן מ-2008".

 

צוותי החילוץ בחניון שקרס ברחוב הברזל. רוב הבכירים מפנים אצבע מאשימה כלפי המדינה צוותי החילוץ בחניון שקרס ברחוב הברזל. רוב הבכירים מפנים אצבע מאשימה כלפי המדינה צילום: דנה קופל

 

"לא מצליח להבין את תוכנית מחיר למשתכן"

 

אחד הנושאים העיקריים שעלו לדיון בכנס היא תוכנית מחיר למשתכן והשאלה האם לתוכנית מחיר למשתכן יש השפעה על המחירים בענף. תמיר דגן מנכ"ל שיכון ובינוי נדל"ן אמר בנימה צינית, כי "לתוכנית יש השפעה דרמטית על השוק בכך שהיא העלתה את המחירים בשנתיים האחרונות. יש כאן משוואה של קרקע פנויה מול ביקוש, יש 60 אלף איש שרשומים ואחרי שהם מבינים שהסיכוי שלהם לזכות בדירות הוא נמוך הם רצים ורוכשים דירות. אין כאן קרקעות, ועם היקף כזה של דירות במחיר למשתכן זה לא עוזר לשוק, למי שאין זכאות אין מה לקנות, ובעלי קרקעות פרטיות מעלים את המחירים כל בוקר, לא ראיתי עוד עליות מחירים בקרקעות כמו בקיץ הזה".

 

ארנון פרידמן מנכ"ל אשדר המחיש את היעדר ההשפעה של התוכנית כשסיפר שלחברה שבראשה הוא עומד יש פרויקט רגיל (לא במסגרת מחיר למשתכן, ד"ל) ליד פרויקט של מחיר למשתכן ולא רק שאין השפעה באותו המקום, זה הפרויקט שבו המכירות הן הכי טובות. "מחיר למשתכן יצר הזדמנות השקעה להרבה זוגות צעירים ברחבי הארץ. מי שלא ברשימה של ה-60 אלף ירוץ לקנות דירה כי הוא רואה את מפת השיווקים ומתוך ה-60 אלף לא ברור כמה מהם נובעים משיווקים אמיתיים. אני לא מבין את התוכנית הזו אבל משתתף בה כי זו תוכנית שאמנם הרווח בה נמוך אבל גם הסיכון נמוך".

 

יגאל דמרי: "לגבי מחיר למשתכן, אני אמרתי שזה יעלה את המחירים וכולם התפלאו. זה נובע מכך של-70% מהאוכלוסיה זה לא נותן מענה. כחברה, את מספר הדירות שמכרנו בתקופה של 10 חודשים בשנה שעברה מכרנו כעת בחצי שנה. המחירים ממשיכים לעלות. הממשלה סבסדה את התוכנית הזו ב-2 מיליארד שקל, יכלו לקחת את התקציב הזה ולתת מענקים לזוגות הצעירים לפי מדרגות בהתאם למיקום. המחירים גבוהים ויוסיפו להיות גבוהים כי אין היצע".

 

אוהד דנוס: "גם הממשלה כבר לא אומרת שמחיר למשתכן תוריד מחירים, הם אומרים שהם סימנו אוכלוסיית יעד שלה הם רוצים לעזור. אנשים נרשמים להגרלה כי מבחינתם זה סוג של כרטיס הגרלה, הם לא באמת מתכוונים לגור במקום שהם נרשמו אליו להגרלה. התוכנית יכלה לעבוד אבל לא הכניסו לתוכה את שוק משפרי הדיור והמשקיעים ומה שעושים עכשיו עם מיסוי הדירות, זה מאד מזכיר את תקופת המע"מ אפס של לפיד, ברגע שיבינו שזה לא עובד תהיה התנפלות על דירות והמחיר יעלה שוב".

 

ארנון פרידמן. הפרויקט עם המכירות הכי טובות - ליד פרויקט מחיר למשתכן ארנון פרידמן. הפרויקט עם המכירות הכי טובות - ליד פרויקט מחיר למשתכן צילום: צביקה טישלר

 

דניאלה פז העירה על צדדים חיוביים שנגרמו בגלל תוכנית מחיר למשתכן, "אני חושבת שבמבחן התוצאה זה יצר משהו טוב, כי בגלל שאין קרקעות פנויות ליזמות יש זינוק במספר הפרויקטים בתחום ההתחדשות העירונית וטוב יהיה אם יתנו לתוכניות האלה מענה רגולטורי".

 

עו"ד דייויד אומיד ממשרד שרגא בירן: "הבעיה היא בהיצע, החברות שאנחנו עובדים מולן אין להן אלטרנטיבות ואחד הדברים שמוחמצים הוא המנוע של היזמות הפרטית. כל המהלך של כחלון הוא מונופול מלא גם על התכנון. אנחנו מנסים לקדם אלפי יח"ד במרכז הארץ ולא מאפשרים לנו. ההתחדשות העירונית היא טיפה בים וזה מוחמץ".

 

משה צור: "חובתנו האתית והערכית היא לצופף שטחים בלב הערים במקום לזלול שטחים בפריפריה. זה שומר על קיימות וזה פחות זיהום אוויר ונותן היצע גדול מאד של קרקעות פרטיות ביזמות פרטית. הוועדות המחוזיות כן מאשרות יזמות פרטית".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x