$
חדשות נדל

למי דואגת המדינה? מחיר למשתכן בלוד הושקה בלב שכונה חרדית

ההגרלה השנייה בתוכנית הדגל של שר האוצר יצאה לדרך בשבוע שעבר. 376 יחידות הדיור ייבנו בשכונת אחיסמך הגדולה, שבה יותר מ־70% מהדירות מיועדות לשיווק לאוכלוסייה החרדית

אביב גוטר 06:5215.03.16

ביום חמישי האחרון נפתחה ההרשמה להגרלת 376 יחידות דיור שמוצעות למכירה לכלל הציבור בשכונת אחיסמך הגדולה בלוד, אולם לא בטוח שההגרלה תפנה לציבור הרחב כפי שהיא אמורה.

 

זאת ההגרלה השנייה במסגרת תוכנית הדגל של שר האוצר משה כחלון בתחום הדיור — מחיר למשתכן. ההגרלה הראשונה נערכה בעפולה לפני כשבועיים. במסגרת התוכנית, המדינה משווקת קרקעות לבנייה במכרז. במכרז זוכה הקבלן שמציע את המחיר הסופי הנמוך ביותר. זהות הרוכשים נקבעת בהגרלה שבה יכולים להשתתף רק מי שמוגדרים על ידי המדינה כזכאים. מחירן של הדירות במסגרת התוכנית אמור להיות נמוך בעשרות אחוזים ממחירן של דירות דומות בשוק החופשי באותה העיר.

 

בהגרלה באחיסמך הגדולה, למשל, מוצעת דירה בשטח של 110 מ"ר במחיר של 780 אלף שקל, וזאת בהשוואה למחיר הממוצע בשוק החופשי בלוד שעומד על 1.2 מיליון שקל.

 

אולם מבדיקת "כלכליסט" עולה כי לא בטוח שכלל הציבור ייהנה מההנחה, שכן המגרשים שעליהם מיועדות להיבנות יחידות הדיור ממוקמים בלב שכונה, שיותר מ־70% מיחידות הדיור בה מיועדות לשיווק לאוכלוסייה החרדית ולמשפחות מרובות ילדים.

 

כלומר, מי שיזכה בהגרלה במחיר למשתכן ירכוש דירה במרכזה של שכונה בעלת אופי חרדי. משום כך, סביר להניח שבסופו של דבר מי שיתגוררו בדירות העתידיות יהיו חרדים ודתיים שומרי שבת.

 

הדבר עלול להרחיק מהשתתפות בהגרלה את הזכאים לרכישת דירה מקרב הציבור החילוני.

 

ראש העיר בעד גיוון

 

שכונת אחיסמך הגדולה ממוקמת ממזרח ללוד, בצמוד ליישוב החרדי אחיסמך. בתחילה שווקו באחיסמך הגדולה קרקעות לבניית 1,300 יחידות דיור. את הקרקעות האלו רכשו קבוצות רכישה חרדיות ויזמים חרדים במטרה לשווק את הדירות לציבור החרדי. לאחר מכן שווקו על ידי רשות מקרקע ישראל (רמ"י) עוד 1,300 יחידות דיור, גם הן לאוכלוסייה החרדית.

 

לאחר ששווקו יחידות הדיור הללו הגדילה ועדת התכנון המקומית את מספר הדירות שניתן לבנות באחיסמך הגדולה לכ־3,600. ראש העיר לוד יאיר רביבו הבין לפני כשנתיים שכדי לחזק את העיר - שאוכלוסייתה מורכבת בעיקר מעולים חדשים ומבני המגזר הערבי — יש צורך לגוון את האוכלוסייה ולמשוך גם אוכלוסייה חזקה יותר. לפיכך הוא דרש ש־1,000 יחידות הדיור הנוספות ישווקו לכלל הציבור, גם אם יזמים חרדים יזכו במכרזים שלהן. 576 יחידות דיור מתוך ה־1,000 אמורות להיות משווקות בשיטת מחיר למשתכן.

 

 

"אסור להפלות"

 

משרד האוצר סירב להגיב לדברים. ממשרד הבינוי והשיכון נמסר כי "המכרזים פתוחים בפני כולם. המכרזים כוללים הוראות שמונעות אפליה בעת מכירת הדירות". מעיריית לוד נמסר כי רק מחצית מהקרקע בשכונה נמצאת בידי יזמים חרדים. עד לשעת סגירת העיתון לא התקבלה תגובה מרשות מקרקעי ישראל.

 

משרד הבינוי והשיכון מסר בתגובה: "ככלל, במכרזי קרקעות המדינה אין כל מגבלה המחייבת את הקצאת הקרקע למגזר מסוים דווקא, ומכרזים אלה פתוחים בפני כל אדם. בנוסף, במסגרת מכרזים אלה נקבעו הוראות המונעות ממוכר הדירות (הקבלן) לנקוט באפליה בעת מכירתן, והוא מחויב למכור אותם באופן שיוויוני, לכל פונה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x