$
חדשות נדל

עוד מכה לצעירים שמחפשים דירה: מס הרכישה בדרך למטה

לפני כשנה וחצי החליטה הממשלה להעלות את מס הרכישה - תוקפה של ההחלטה יפוג בסוף השנה; מה יהיו ההשלכות?

דותן לוי 14:3217.12.14

העלאת מס הרכישה אשר לגביו החליטה הממשלה לפני כשנה וחצי, צפוי לפוג בסוף 2014. אם לא יצלחו נסיונות רשות המסים להאריך את תוקפו הדבר עשוי ליצור חלון הזדמנויות למשקיעים ולהזרים ביקושים נוספים לשוק הנדל"ן הרווי גם כך. הסיבה לכך היא שהעלאת מס הרכישה בוצעה במסגרת הוראת שעה בחוק ההסדרים במסגרת התקציב הקודם, ומכיוון שהתקציב החדש לא עבר, הרי שהוראת השעה תבוטל ומס הרכישה יחזור למדרגות המס הקודמות.

לדברי עו"ד נעמה שיף ממשרד עורכי הדין שוב ושות', "המטרה הייתה להפחית את חלקם של המשקיעים בשוק. כעת שההוראה תפוג ועד שיאושר התקציב וחוק ההסדרים החדש אחרי הקמתה של הממשלה החדשה, נוצר חלון הזדמנויות למשקיעים במהלכו הם ישלמו הרבה פחות מס בעיקר על דירות יקרות. מדובר על חיסכון של עשרות ולפעמים מאות אלפי שקלים". כיום מס הרכישה עומד על 5% עד לתקרה של 1.08 מיליון שקל. מינואר המס ירד ל-3.5% עד לתקרה של 1.05 מיליון שקל כפי שהיה קודם לכן. על דירות יקרות יותר עד 4.5 מיליון שקל, המס כיום עומד על 6%-7% ובינואר הוא צפוי לרדת ל-5%. כך למשל, אם משקיע רכש דירה ב-2.5 מיליון שקל, כיום הוא היה משלם מס של 138,761 שקל. מינואר מס הרכישה ירד ל-109,161 שקל.

 


 

לדברי רן בן אברהם, סמנכ"ל השיווק והייזום בצמח המרמן, המשווקת את פרויקט בצלאל יחד עם קרסו נדל"ן "המשקיעים תמיד היו כאן, בייחוד בתל אביב. עם זאת, משקיעי הנדל"ן יודעים לזהות הזדמנויות וברגע שהם יבינו שיש להם חלון צר לרכוש דירה ולחסוך עשרות אלפי שקלים, הם ינצלו אותו". בן אברהם מוסיף כי כיום המשקיעים מתוחכמים יותר והם לא תמיד מחפשים את התשואה. "ישנם משקיעים שרוכשים דווקא דירות יוקרה. לא מדובר בהכרח על דירות ב-50 מיליון שקל אך בהחלט הם רוכשים דירות בשווי של 3 ואפילו 5 מיליון שקל. במקרה הזה הם לא בוחנים את הנכס לפי התשואה אלה לפי היכולת של הנכס להשביח את עצמו. אנחנו רואים את זה בבצלאל וגם בדירות פרימיום בכרמיאל או בצור יצחק".

 

צור יצחק. "המשקיעים בוחנים את הנכס לפי היכולת להשביח את עצמו" צור יצחק. "המשקיעים בוחנים את הנכס לפי היכולת להשביח את עצמו" צילום: עמית שעל

 

סעיף נוסף שיצר עיוות במיסוי הנדל"ן והיה אמור להיות מבוטל על ידי הממשלה טרם פיזורה היה מס שבח אינפלציוני, התקף לגבי בעלי דירות ישנות. מדובר בעיוות שנוצר כאשר הוחלט לבטל את הפטור ממס השבח (הריאלי) על דירה שנמכרת בכל 4 שנים, אלא שביטול הפטור הציף מחדש מס שבח אינפלציוני אשר רלוונטי לגבי דירות שנרכשו לפני 1993, ובעליהן ישלמו בתקופת ההנחה שבין 2014 ל־2018 תשלום מס של 10% בהתאם לגובה האינפלציה בשנים שבהן הדירה נרכשה.

 

כלומר, בעל דירה להשקעה ישלם שני מרכיבי מס שבח - אינפלציוני וריאלי. ברשות המסים הבינו כי מדובר בעיוות, כיוון שלצד מס השבח הריאלי מס השבח אינפלציוני צפוי להזניק את תשלומי המס, ובמקרים מסוימים להגיע למאות אלפי שקלים. כדי לחשב אותו בודקים מה היה שיעור האינפלציה מאז מועד הרכישה ועד 1993 ומה היתה השפעתו על עליית שווי הנכס, ומכך גוזרים 10% מס. מכיוון שעד כה מרבית בעלי הדירות נהנו מפטור מלא ממס שבח הוא כמעט לא הורגש, וכעת הוא יהפוך לחלק בלתי נפרד מעסקאות אלו, וגם לאחר תקופת ההנחה הוא ייכלל בכל מכירה של דירה להשקעה שנרכשה לפני 20 שנה לפחות. כאמור הממשלה התכוונה לתקן את העיוות רטרואקטיבית כך שגם מי ששילם את המס במהלך 2014 יקבל החזר, אך בשלב זה לא ניתן לבצע את התיקון בשל פיזור הממשלה.

 

מרשות המסים נמסר כי בימים אלה מתקיימת התייעצות עם משרד המשפטים, משום שיש סעיף 38 לחוק יסוד הכנסת ובו ניתנו הוראות שעה שחלה עליהם רציפות עד 3 חודשים מכינון הכנסת החדשה, ולכן בוחנים האם הדבר תקף גם לגבי הוראת השעה הזו ובימים הקרובים צפויה החלטה בנושא.

 

 

מדרגות המס על דירה נוספת כיום:

עד שווי דירה של 1,089,350 שקל - יש לשלם מס רכישה של 5%

על חלק השווי העולה על 1,089,350 שקל ועד 3,268,040 שקל -  6%

על חלק השווי העולה על 3,268,040 שקל ועד 4.5 מיליון שקל - 7%

על חלק השווי העולה על 4.5 מיליון שקל ועד 15 מיליון שקל - 8%

על חלק השווי העולה על 15 מיליון שקל - 10%

 

 

מדרגות המס על דירה נוספת החל מ-1.1.15

 

עד שווי דירה נוספת של 1,055,935 שקל - 3.5%

על החלק השווי שעולה על 1,055,935 שקל ועד לתקרת שווי של 4.5 מיליון שקל - 5%

על חלק השווי העולה על 4.5 מיליון שקל ועד 15 מיליון שקל - 8%

על חלק השווי העולה על 15 מיליון שקל - 10%

בטל שלח
    לכל התגובות
    x