$
חדשות נדל

המדינה בשירות המגזר החרדי: כך כובשות העמותות החרדיות את בית שמש

בימים אלה הופקדה תוכנית להקמת 5,000 דירות בעיר. בחינה של המכרזים מראה שניתנה בהם עדיפות לעמותות ושתכנון הבנייה נעשה במיוחד לקהל חרדי

דותן לוי 08:2704.06.13

נושא העמותות במכרזי בנייה למגורים תפס בשנה החולפת לא מעט כותרות, בעיקר בגלל העיר העתידית חריש. בחריש נפסלו כמה עמותות חרדיות שהתמודדו במרכזים, מהלך שעשוי לשנות את המבנה הדמוגרפי של העיר. למרות המכה לציבור החרדי, העמותות שפועלות למען רכישת דירות במחיר משתלם לחרדים ממשיכות לפעול במרץ. בימים אלה מוקד פעילותן הוא בבית שמש, שבה צפויות להיות אלפי התנגדויות לתוכנית לבניית 5,000 דירות שכבר הועברה לטיפול הוועדה המחוזית.

 

מי שמתכננים להוביל את ההתנגדות בבית שמש הם תושבי העיר הוותיקים, החילונים ברובם, שטוענים כי המכרזים נתפרו עבור האוכלוסייה החרדית. "זו הפקרות וממשלת ישראל צריכה לשים סוף לדבר", אומר מוטי כהן, יו"ר האופוזיציה בעיר. "להערכתי יהיו כ־1,500 מתנגדים לתוכנית הזו. 5,000 יחידות דיור הן פעימה אחת; בעוד כחודש צפויות לצאת לשיווק 10,000 עד 16 אלף יחידות דיור נוספות. כשמסתכלים על התוכניות רואים שכל השטחים המתוכננים הם כאלה שמותאמים לאוכלוסייה החרדית – לא תראה שם מגרש כדורגל או בית תרבות".

 

 

הבנייה החדשה בבית שמש. כמעט כל הדירות אוכלסו על ידי חרדים הבנייה החדשה בבית שמש. כמעט כל הדירות אוכלסו על ידי חרדים

 

"הנחיה של אטיאס"

לעומת העמותות החרדיות שנפסלו מסיבות משפטיות, במכרזים בחריש זכו שתי עמותות סקטוריאליות, אחת שמייצגת קהל דתי־לאומי ואחת שמייצגת רוכשים חילונים. הסיבה העיקרית לכך היא שהמבנה הרגולוטורי בחריש נתן יתרון לעמותות על פני קבלנים פרטיים. גם במקרה של בית שמש, שאוכלוסייתה מנתה 84 אלף תושבים בסוף 2011, בחינה של המכרזים מראה כי ניתנת בהם עדיפות לקהל החרדי.

 

 

שר השיכון לשעבר, אריאל אטיאס שר השיכון לשעבר, אריאל אטיאס צילום: אריאל בשור

 

מעורבותן הרבה של העמותות בבית שמש נובעת מכך שאת מרבית המכרזים בה יזם משרד השיכון. בעוד למכרזים של מינהל מקרקעי ישראל פתוחים לכל, אל מכרזי המינהל ומשרד השיכון יכולים לגשת רק קבלנים רשומים בעלי סיווג מתאים או עמותות. לעמותות יש נקודת זינוק טובה יותר, שכן להן מותר לשלם את הוצאות הפיתוח בתוך 170 יום לעומת הקבלן שנדרש לעשות זאת בתוך 50 יום.

 

התושבים שמתנגדים לבנייה בבית שמש טוענים כי מעבר לנושא העמותות, המכרזים נתפרו למידותיהם של החרדים. כך למשל, במקום להשתמש בשטחים הציבוריים לפיתוח מתקני תרבות ומתנ"סים, תוכניות הפיתוח כוללות בעיקר בתי כנסת, ישיבות ומקוואות. גם בבניינים עצמם קיימים אלמנטים האופייניים לדיירים חרדים: בנייה נמוכה של עד 5–6 קומות כדי להימנע משימוש במעלית בשבת, כיורים כפולים ומרפסות סוכה. לדברי גורם המכיר מקרוב את מכרזי העמותות, שר השיכון הקודם אריאל אטיאס הוא שהנחה לתכנן את רמת בית שמש עבור הציבור החרדי. מסיבה זו ניתן דגש לתכנון מוסדות ציבור בעלי אופי שונה והוקצו פחות חניות למשפחה. “השר הגדיר זאת כתכנון שלא ימנע מחרדים לגשת למכרז", אומר הגורם.

 

מחיר הקרקע עולה

באשר לנושא העמותות, אומר הגורם: "כשמשרד השיכון מפרסם מכרזים הוא מאפשר ליזמים או לעמותות לגשת אליהם. העמותות נהנות מהיתרון שמאפשר לחברי העמותה לחסוך כסף ולרכוש דירה במחיר נמוך ממחיר השוק. החיסרון הוא שבגלל החיסכון במחיר הסופי, לעמותות יש אפשרות לגשת למכרזים לקרקעות במחירים הגבוהים ממחיר השוק. כתוצאה מכך הן מעלות את מחירי הקרקעות, בדומה לקבוצות הרכישה".

 

המתכונת של העמותות דומה מאוד לאלה של קבוצות הרכישה. אלא שבעוד קבוצות הרכישה במתכונת המאורגנת שלהן היו פתוחות לכל, העמותות הן סקטוריאליות יותר. "יש בהחלט עלייה בהיקף העמותות , בין היתר בשל הרצון לחסוך", אומר הגורם. "חלק גדול מהן באמת מיועדות לחרדים, בעיקר על רקע היכולת שלהם להתארגן".

 

על פי הערכות, פעילות העמותות אינה צפויה להשתנות בקרוב. אחת הסיבות לכך היא שהבנייה מעבר לקו הירוק קרובה ללבו של שר השיכון החדש אורי אריאל, ובאזור זה יש פעילות ערה של עמותות. אריאל אף התבטא בעד פעילות כזו, שמורידה לדעתו את המחירים.

 

מעיריית בית שמש נמסר בתגובה: "התכנון אינו מיועד למגזר מסוים אלא מותאם לכלל המגזרים השונים. לכל אחד קיימת הזכות לקורת גג, גם אם הוא דתי או חרדי. מהסיבה הנ"ל אין טעם לנסות לחסום את האפשרות של מגזר כזה או אחר להתמודד במכרזים".

 

ממשרד הבינוי והשיכון נמסר בתגובה: "מכרז עמותות הוא אחד הכלים הרלבנטיים של המשרד להורדת מחירי הדירות.אופיו של מקום הוא תהליך מורכב וארוך, והשפעת המשרד אפסית. רמת בית שמש מהווה זה 15 שנה יעד לציבור דתי־לאומי וחרדי והמכרזים פתוחים לכולם. בית שמש התברכה בעתודות קרקע לבנייה ובכוונת המשרד לשווקן בשנים הקרובות. הרוכשים בפועל הם שיקבעו את צביון השכונות החדשות".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x