$
בארץ

ממשיך להתרסק: ירידה של 28% בייצוא הייטק ותרופות במרץ-מאי

על פי נתוני הלמ"ס, מדובר בירידה של 71% בייצוא רכיבים אלקטרוניים ו-42% בייצוא תרופות – הענפים של אינטל וטבע – שהובילו ירידה דרמטית בייצוא הישראלי. בינתיים גם ההשקעה של התעשייה במכונות וציוד רושמת רק ירידות

מיקי פלד 13:4913.06.16

הצניחה בייצוא הסחורות של ישראל המשיכה גם בחודש מאי. על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, בחודשים מרץ-מאי נרשמה ירידה של 27.8% בייצוא הסחורות של ענפי ההייטק, האלקטרוניקה והתרופות (בחישוב שנתי). ייצוא הסחורות עצמו ירד בחישוב שנתי (ללא אוניות, מטוסים ויהלומים) ב-16.5%, בדומה לשיעור בחודשים דצמבר-פברואר. במילים אחרות, הייצוא הישראלי רחוק מלהתאושש.

 

הסיבה העיקרית לירידה בייצוא טכנולוגיות העלית של ישראל היא – אינטל וטבע. בלמ"ס כמובן לא מציינים את שמות שתי החברות, אך מספקים נתונים שמראים כי בענף ייצור הרכיבים האלקטרוניים נרשמה ירידה אדירה של 71.3% (שוב, בחישוב שנתי), בעוד בענף התרופות הירידה בייצוא היא של 42.3%. ענף הטכנולוגיה מעורבת עילית (כימיקלים, מכונות מתקדמות ועוד) ירד ב-16% בשלושת החודשים המדוברים, בין השאר עקב ירידה של 8% בייצוא של הכימיקלים, שברובו מורכב מהייצוא של כיל. אחד ההסברים לירידה בייצוא של אינטל הוא שהמפעל בקרית גת נמצא כיום בתהליך החלפת מכונות ומכאן שהירידה בייצוא ממנו היא ככל הנראה זמנית.

 

סחורות לייצוא (ארכיון) סחורות לייצוא (ארכיון) צילום: mashovgroup

 

בינתיים, לפחות ענפי התעשייה המסורתיים יותר ממשיכים להראות מגמת השתפרות קלה, שאמנם השפעתה על הייצוא היא קטנה מאוד אבל יכולה לנחם לאור הנתונים של ענקיות הייצוא הישראלי. כך, בענף הטכנולוגיה המעורבת מסורתית (גומי, פלסטיק, מתכות וכדומה) נרשם שיפור של 8.5% בשלושת החודשים שהסתיימו במאי ועלייה של 7.2% בענף התעשייה המסורתית (עץ, טקסטיל, מזון ועוד). הגרעון בסחר הסחורות הגיע במאי ל-7.4 מיליארד שקל, לאחר שכלל שווי הייצוא עמד על 16.4 מיליארד שקל. מדובר על גרעון מסחרי בגדול של כל חמשת החודשים הראשונים של השנה שעברה ביחד.

 

עם הבשורות הלא טובות הללו לא מספיקות, אז גם בנתוני הייבוא אפשר לראות את החולשה של התעשייה הישראלית. כך לדוגמה יבוא מכונות וציוד ירד ב-3.4% בחישוב שנתי בשלושת החודשים של מרץ-מאי. כלומר התעשיינים מייבאים פחות מכונות וציוד להשקעה כיוון והם כנראה לא בונים פסי ייצור חדשים או מחדשים את הציוד הקיים.

 

נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, אמר בתגובה כי "אנחנו לא יכולים לומר שאנחנו מופתעים. למעלה משנה וחצי היצוא הישראלי נמצא בירידה ומגמה שלילית זו רק הולכת ונמשכת. מישהו באוצר צריך להתעורר ולקחת אחריות על המצב, אחרת נראה גם גידול באבטלה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x