$
בארץ

השר המתפטר אבי גבאי: "יצאתי מהמערכת אבל אני מתכוון לחזור כי ראיתי כמה צריך לתקן"

לדברי גבאי בכנס בשיתוף המכללה למינהל, "כל דבר ניהולי שלמדתי קורה הפוך במערכת הזאת. כל אחד מתנהל לבד". נשיאת ביהמ"ש העליון לשעבר, דורית בייניש: "הממשלה היא לא בעל בית אבסולוטי, והשירות הציבורית ובית המשפט הם אלה ששומרים על עמוד השדרה של עבודת הממשלה"

עמרי מילמן 19:3502.06.16

"אתה כבר לא יכול לעשות כלום מרוב משרדי מטה, והסמכות שלך מצומצמת לעמוד על רגל אחת עם יד אחת באוויר", כך אמר היום (ה') אבי גבאי השר הפורש להגנת הסביבה בכנס שהתקיים בנושא מעמדן המשפטי של החלטות ממשלה ביוזמת המרכז להעצמת האזרח במכללה למינהל. גבאי התפטר ביום שישי שעבר במחאה על החלפת שר הביטחון משה יעלון באביגדור ליברמן, תוך שהוא מותח ביקורת חריפה על הממשלה.

 

גבאי אמר עוד כי "כל דבר ניהולי שלמדתי קורה הפוך במערכת הזאת,.פס הייצור מתחיל בחקיקה, ממשלה, מערכת משפטית וכן הלאה, אבל זה לא מתנהל כמו פס ייצור. כל אחד מתנהל לבד, המערכת פשוט לא מסונכרנת אחד עם השני". גבאי הוסיף כי "יצאתי מהמערכת ואני מתכוון לחזור מסיבה אחת מרכזית - כי ראיתי כמה צריך לתקן ואני לא חושב שאנחנו נמצאים בתהליך של תיקון. הציניות הפוליטית תביא את המדינה בסופו של יום למקום שבו היא לא יכולה לקבל החלטות".

אבי גבאי אבי גבאי צילום: שאול גולן

 

"אני לא מסכים ששר לא יכול לבצע ולא מקבל את זה. יש אילוצים גם למנכ"ל במגזר הפרטי שיש לו בעלים. יש המון מגבלות, יותר מדי מגבלות, עדיין שר שרוצה לעשות והוא ענייני יכול לעשות. הפקידים עשו מה שהחלטנו - התווכחנו, דיברנו, כל אחד אמר את שלו וניסה לשכנע והם ביצעו חד משמעית. אחד הסמנכ"לים אמר לי אתה היחידי שלא ביקש ממני משהו פוליטי. העניין מתחיל במנהיגות, ומנהיגות זה שהצד השני יודע שאתה עושה את זה למען המטרה. הבעיה לא ב-21 השרים, למרות שזה המון, הבעיה היא שאין שר אחד שיש לו את כל השיקולים, אלא כל אחד רואה רק את החלק שלו".

 

עוד הוסיף גבאי בכנס כי המערכת בנויה עקום בבסיס שלה, ולכן שאלת החלטות הממשלה מבוססות על מערכת שלא יכולה לתפקד. "מיקי איתן אמר לי פעם שהדיון הזה סביב החלטות ממשלה הוא למי שלא מבין שחלק מההחלטות לא נועדו להיות ממומשות. ראש הממשלה מבטיח לשר תעביר את ההחלטה, התקשורת תצלם אותך קצת למרות שאין בכלל תקציב והיתכנות משפטית".

 

נשיאת ביהמ"ש העליון לשעבר ונשיאת העמותה למשפט ציבורי, דורית בייניש, אמרה כי "מבלי לעשות מחקר בדוק, הרבה מאוד מהחלטות הממשלה אינן מבוצעת והן דקלרציה, לעיתים פופוליסטית, מה קורה אחרי זה? יש לגיטימיות לביקורת שיפוטית, על חקיקה ועל אחת כמה וכמה ביקורת מנהלית. גבולות החוק חלים גם על המדיניות שהממשלה רוצה להחיל. ואם שרת המשפטים אומרת שלביהמ"ש אין ארנק והוא מכניס את ידו לתקציב הממשלה זה אחת מהביקורת הקשות ששמעתי על המערכת המשפטית. אנשי הרשות המבצעת לא הפנימו עד היום מה חלוקת התפקידים בין הרשויות. הממשלה היא לא בעל בית אבסולוטי, והשירות הציבורית ובית המשפט הם אלה ששומרים על עמוד השדרה של עבודת הממשלה. המשילות היא לא קפריזה, היא חלק מהמבנה. אין לנו תמונה כזו ששר או ממשלה עושים ככל העולה על רוחם כי יש להם זכות למשול. ממשלה צריכה לקבל את החלטותיה ולבצע, אבל מסלול הביקורת הוא לגיטימי וחיוני".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x