$
בארץ

חברות פורקס מישראל חשודות בהונאה בצרפת

לכלכליסט נודע כי שופטת צרפתייה הגיעה לאחרונה לארץ בחשאי כדי לבצע חיקור דין בפרשה שמסעירה את צרפת, ושבמרכזה חשד לכך שחברות פורקס ואופציות בינאריות רימו משקיעים בהיקף של 105 מיליון יורו. משטרת ישראל מסייעת בחקירה. 15 חשודים נחקרו

תומר גנון, רן אברמסון ורפאל קאהאן 07:0519.04.16

חמש חברות הפועלות מישראל ועוסקות בפורקס ובמסחר באופציות בינאריות עומדות במרכז חקירה של הרשויות בצרפת בחשד להונאת משקיעים בהיקף של כ־105 מיליון יורו — כך דווח בהרחבה בשבועות האחרונים בכלי תקשורת מרכזיים בצרפת. מדובר בהונאה שביצעו לכאורה החברות פורקס פלייס (4XP) וביפורקס (BForex) ולפי הדיווחים בצרפת גם החברות סיסמא קפיטל (Sisma Capital), טרדקסה (Tradaxa) ואסטון (Aston). עם זאת מדובר במותגים, שמות שיווקיים של חברות הפועלות בישראל, ולעתים בשמות אחרים.

 

בתחילת החודש נערך מבצע חיקור דין בישראל בסיוע משטרת ישראל. על פי הפרסומים, כך הרשויות בצרפת, עוכבו בישראל לחקירה 15 חשודים ומעורבים בפרשה. לצורך חקירת החשודים בעבירות מרמה והלבנת הון, כך דווח בצרפת, הגיעה לישראל השופטת החוקרת אוד בורסי (Aude Buresi), הממונה על החקירה.

התובע הכלכלי הצרפתי פרנסואה מולאן במסיבת עיתונאים בה חשף את ההונאה התובע הכלכלי הצרפתי פרנסואה מולאן במסיבת עיתונאים בה חשף את ההונאה צילום: איי פי

 

את פעולות החקירה שבוצעו בישראל חשף התובע הכללי הצרפתי פרנסואה מולאן (Francois Molins) במסיבת עיתונאים שנערכה בסוף חודש מרץ במשרדי רשות השווקים הפיננסיים בצרפת (AMF). מולאן העריך כי משקיעים צרפתים הפסידו 4 מיליארד יורו כתוצאה ממעשי הונאה מקוונים מאז 2010, ובמקביל סיפר על החקירה המתנהלת נגד חברות פורקס (מסחר במט"ח) ואופציות בינאריות (שיטת מסחר שבמסגרתה המשקיע מנבא אם שער של מטבע, מניה או מחיר סחורה יעלה או יירד בפרק זמן קצר — מה שנחשב בצרפת למשחק מזל ולכן אסור כאפיק השקעה, אלא רק במסגרת הימורים ברישיון). לדבריו, החברות, שלא קיבלו רישיון פעילות בצרפת, מפעילות מרכזי גיוס לקוחות טלפוניים (Call Centers) מישראל וחלקן רשומות בקפריסין. במסיבת העיתונאים הוא הזכיר את שיתוף הפעולה עם משטרת ישראל בחקירת הפרשה.

 

חברות הפורקס הנסתרות

 

מבדיקה במאגר רשם החברות בישראל עולה שלא כל החברות שחשודות בהונאת המשקיעים לפי הפרסומים בצרפת רשומות בו. בין החברות שכן מופיעות ברשם בישראל נמצאת למשל פורקס פלייס שבשליטת בני אברהמוב, יאיר אברהמוב ושמעון כהן, שכתובתה ברמת גן. מטעמם של בעלי השליטה נמסר: "אין תגובה".

 

 

חברה נוספת שרשומה בישראל היא ביפורקס, שעל פי הרשם מלוא מניותיה מוחזקות על ידי חברה עם שם דומה הרשומה באנגליה. לפי תחקיר שפורסם במוסף "כלכליסט" ב־2010, ביפורקס היא קבוצה שתחתיה כמה חברות שפועלות באזורים שונים בעולם ומשתמשות בפלטפורמת מסחר שפיתחה. אחד מבעלי השליטה בה, נכון לאותה שנה, היה איש העסקים ישראל פרל, שכונה "נביא תעשיית הפורקס". כתובתה של החברה הישראלית על פי הרשם היא במצפה רמון, אצל עו"ד צחי רוזנבאום, המופיע גם כדירקטור. ממודעות דרושים ומפרסומים שונים של החברה עולה כי משרדיה ממוקמים בהרצליה פיתוח ובאשדוד. עו"ד רוזנבאום מסר שהוא מנוע מלהתייחס לדברים.

 

מסלול הכסף

 

לפי כתבה שהתפרסמה בשבועון "לה ז'ורנל דה דימאנש" (JDD), בחודש מרץ החלו הרשויות בצרפת לבדוק את החשדות שלפיהם חברות פורקס שבסיסן בישראל הונו משקיעים צרפתים בסכום מצטבר של 105 מיליון יורו לפחות — כספים שהוצאו מהם לכאורה במרמה ונמחקו בפעולות מסחר שעל פי החשד כלל לא בוצעו.

 

לפי הכתבה ב־JDD, השיטה עבדה באופן הבא: גולשים צרפתים, שנתקלו במודעות באינטרנט של החברות על הזדמנות השקעה משתלמת במיוחד, התקשרו למספר טלפון חינמי או השאירו פרטים באתרי החברות. נציגים של החברות, שיושבים במוקדים טלפוניים בישראל, התקשרו אליהם, הציגו את עצמם כנציגי חברות צרפתיות או בריטיות, והציעו להם להשקיע במסחר במטבע חוץ ובאופציות בינאריות עם תשואה שנתית של 20%, 30% ואף 88%.

 

כדי לשכנע את הגולשים להעביר כספים, נתנו להם הנציגים פרטים מזויפים של החברות בלונדון או בפריז. הגולשים שהשתכנעו להשקיע ביצעו העברה בנקאית לבנקים אירופיים כמו ING, RBS או HSBC. משם הועבר הכסף לבנקים מחוץ לאיחוד האירופי, למדינות כמו ישראל, גיאורגיה או סינגפור. משם המשיך הכסף לחשבונות אוף שור במקלטי מס באיי סיישל, בליז או באיי הבתולה הבריטים. בין הקורבנות, לפי הדיווחים, היו טייס לשעבר, סוכן ביטוח וגמלאי בן 81.

 

היומון הכלכלי הצרפתי "לז אקו" (Les Echos) פרסם הערכות שלפיהן הנזק שנגרם לכל משקיע צרפתי שנפל בפח נע בין 100 אלף ל־500 אלף יורו. לפי JDD, משטרת צרפת הגישה בעבר כתבי אישום נגד שני עובדים בפורקס פלייס הישראלית, שכאמור נמצאת בין החשודות בפרשת ההונאה, אם כי בנושאים שאינם קשורים לפרשה הנוכחית. על פי הפרסומים, עובד אחד היה מעורב ב־2007 בפשע שנאה נגד נהג מונית פלסטיני, ואילו העובד השני נעצר בנובמבר האחרון בסוויטה של מלון יוקרה פריזאי, כשברשותו 6,000 יורו במזומן בשטרות של 50 יורו. החשוד טען כי הרוויח את הכסף בפוקר.

 

ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "איננו מתייחסים לחקירות שמתנהלות בחו"ל". מרשות ני"ע נמסר בתגובה: "איננו מגיבים לשאלות בנושאי חקירות ומודיעין. עם זאת, במסגרת מזכרי הבנה בינלאומיים הרשות נרתמת לסייע לרשויות ברחבי העולם כשמדובר בעבירות הקשורות בישראל".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x