$
דעות

הבשורה האמיתית בהגבלת שכר הבכירים

קשה לומר מלים רעות על הגבלת השכר במערכת הפיננסית אבל הנה בכל זאת כמה נקודות שצריך לשים לב

נעמה סיקולר 16:1617.03.16

לראשונה בישראל הכנסת קבעה תקרה לשכר מנהלים. להיסטוריה הקטנה הזו הובילה ברית די נדירה בין קואליציה לאופוזיציה אתמול בועדת הכספים. בסיום היום המפרך הזה, הח"כים נעמדו ומחאו לעצמם כפיים. קשה לומר מלים רעות על הגבלת השכר במערכת הפיננסית אבל הנה בכל זאת כמה נקודות שצריך לשים לב לפני שמסתנוורים מהתשואות העצמיות של הח"כים.

 

 

 

מעולם בישראל לא הוגבל שכר בחוק ולא בכדי. מדובר במהלך שהוא מה שקוראים לו במערכת המשפטית בלתי בגיץ, כלומר כזה שיתקשה לעמוד במבחן בג"ץ מכיוון שהוא מעלה שורה של שאלות חוקתיות. לכן, בגלגול המקורי של הגבלת השכר שנולד במוחו של שר האוצר הקודם יאיר לפיד לא דובר על הגבלת שכר גורפת בחוק אלא על יצירת מנגנון הרתעה - על שכר שמעבר ל-3.5 מיליון שקל בשנה יגדלו הפרשות המעסיק למס, מה שאמור היה, בשילוב של התקרה הנורמטיבית והבושה, לרסן את שכר הבנקאים.

  

 


 

היו זמנים שהכנסת לא היתה מוציאה מקרבה חוק שמרחפת מעליו עננה משפטית כזו. אבל אנחנו בעידן אחר, המבחן המשפטי פינה את מקומו למבחן הפופולריות. בג"ץ יכול לפסול אבל מה זה אכפת למשה כחלון ומשה גפני, וחיים כץ שמיהר לברך? הם יוכלו להגיד לציבור שניסו לרסן את שכר הבנקים וזו ממש לא הבעיה שלהם אם השופטים "המנותקים" בירושלים החליטו אחרת. לאיפה נעלמה החובה הציבורית להוביל מהלכים שהם גם ראויים ערכית וגם להתאמץ כדי למצוא את הדרך האפשרית משפטית? ולכן לפני שאתם מוחאים להם כפיים רשמו לעצמכם שזה לא גמור וחלוט ושהכנסת שלנו לא התאמצה להוציא הגבלה שיש לה גם סיכוי היתכנות גבוהים.

  

משה כחלון משה כחלון צילום: אמיל סלמן

 

בנוסף, אסור לשכוח שההצעה להגביל את השכר במגזר הפיננסים הונחה על שולחן הכנסת כבר לפני שנתיים. בזמן שחלף זרמו עשרות מיליוני שקלים למנהלים, אבל איש, במיוחד לא בממשלה הנוכחית שתחגוג עוד מעט שנה להקמתה, לא טרח להתעסק בזה עד עכשיו. החשש שמא החשש מירידה בפופולאריות של שר האוצר בשל כניעתו לתקציב דו-שנתי, או חוסר ההתקדמות שלו בענייני ועדת התחרותיות בבנקים, היא שגרמה לו לזרז פתאום את הטיפול בשכר המנכ"לים, מטרידה.

 

בכל מקרה, אם יש בכל זאת בשורה בהחלטה מאתמול, הרי שהיא נוגעת לעובדה שלראשונה בישראל קיבל הכרה רשמית הרעיון ששכר מנהלים לא יכול להיות מנותק לחלוטין משכר העובדים שלהם. בדיוק כשם שהוא לא יכול להיות מנותק מהביצועים שלהם. אפשר להתווכח בשאלה על כמה צריך לעמוד היחס הזה, או האם ההשוואה צריכה להתבצע ביחס לשכר של העובד הזוטר או העובד הממוצע, אבל בכל מקרה מדובר בעיקרון חדשני ראוי ואפילו דרמטי. הוא ראוי בעיקר לאור העובדה שהכנסת הכירה היום לצורכי ההשוואה הזו בכל העובדים של הגוף הפיננסי, כלומר גם בשכר עובדי הקבלן וזו כבר באמת בשורה אמיתית.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x